Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Észak - Dél búvárszafari roncsokkal és zátonyokkal
Búvárkodás a víz alatti látnivalók mekkáiban

 

A Vörös-tenger két kedvelt régiója

Valami újat szerettünk volna kínálni a búvároknak idén. Változatosat, érdekeset, különlegeset és így született meg ez az útvonal. Másrészt nagyon fontos szempont volt az is, hogy a túra alatt mindegy milyen erős lesz a szél, akkor is tudjunk normálisan hajózni, horgonyozni és a szél ne befolyásolja a túránkat, a nyaralásunkat. 
Ez búvártúra két érdeklődési körben tud nagyon sokat adni. Egyrészt a roncsokat kedvelő búvároknak kínál soha eddig nem produkált választékban roncsokat, másrészt a zátonymerüléseket kedvelők számára is nagy választékot kínál a kb. 10-12 nappali és éjszakai zátony merüléseivel két, eltérő régióban. Ez a túra tehát rendkívül sokszínű, változatos és egy nagyon nagy területet ölel körül, világhírű merülőhelyek sokaságával! Akik nem szeretik a roncsokat, nem feledjék, a roncsok zöme oly régi, hogy már régóta, mesterséges korallzátonyként is funkcionál, azaz birtokba vette őket már az élővilág, így az élőlény kedvelők sem fognak csalódni. 

Az időszak, melyet választottunk, tudatos. Az elmúlt három évtizedben kipróbáltunk már számos alkalommal korábbi dátumokat is, de a változékony időjárás, vagy konkrétabban az erős szél korlátozta a lehetőségeket és kicsit rongálta a hangulatot a búvárok között, így a túra élmény része némileg csökkent. A másik negatívum a korábbi hónapokkal a víz hőmérséklet, mely májusban éri el csak a kellő, kb. 24-25 C fokos tartományt, így nem kell már fázni a merülések során. A május közepe tehát egy tökéletes választás egy kiváló túrára. 

A búvár program

Hurghadából indulunk a hajóval, ami azt jelenti, hogy a reptérrről a transzfer csak 15 percet vesz igénybe a hajóig. Az elős nap merülései a Hurghada régióban lesznek, melyek zátonyos és színes helyek és bármilyen érdeklődésű búvár számára sokat nyújtanak. Például a Shaab El Erg zátony, ahol az estek 90%-ban delfinekkel merülünk a víz alatt. Valahogy így szokott lenni
Az éjszaka folyamán a hajó felmegy északra és következik a világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a három helyszín. Sokszáz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, óriás barrakudák és elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző. A délutánt már a Bacon Rock-nál merüljük a szintén látványos és híres SS Dunraven vitorlás-gőzös roncsnál kezve, majd a merülés 70%-ban egy rendkívül színes korall lejtő mellett haladunk a hajó irányába. 
A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztõen látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. Film egy előző északi túráról.
A következő merülési régió a Gubal szigetek, ahol több drift merülést is bonyolítunk. Ebből az egyik szintén egy roncsnál kezdődik, az Ulysses-nél, a Bluff Point-nél. A hely érdekessége, hogy itt is sok esetben találkoztunk delfinekkel a víz alatt, merülés közben, de az egyéb látnivaló szerint is ez egy érdemes helyszín számunkra. Itt jellemzően egy egész napot töltünk és több merülést végzünk a sziget eltérő pontjain. 
A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között. A következő helyszín dél felé haladva, A Giftun sziget, mely sokáig szintén természetvédelmi terület volt és én itt láttam, sőt találkoztam vele közelről, egy holdhallal (3 m magas volt). Ennél a zátonynál nincsen roncs, ám annál színesebb az élővilág és kihagyhatatlan hely ezen a túrán. 
A következő helyszen már a Safag régió északi része, ahol nagy választék van a szép helyekben, csak, hogy néhányat említsek, Tobia zátonyok, Panorama reef, Middle feef, Abu Kefan, Shaab Shear. És jön az utolsó roncs, de nem utolsó sorban ,hisz az egyik leglátványosabb és leghjíresebb roncs a Salem Experss. Itt is be lehet hatolni a roncsbe és a merülés zömét bent töltjük a hatalmas terekben, de nem kötelező beúszni, aki szeretne, az kívülről is talál bőségesen látnivalót, hisz itt is rengeteg a hal a korallokkal gazdagon benőtt fedélzeti szinten. 
Ezzel a búvár programmal és úti tervvel, olyan változatos és felejthetetlen búvártúrát tududnk kínálni, hogy aki ezen részt vesz, az egészen biztosan elégedett és rengetek szép élménnyel távozik. Egy másik északi búvár túra filmje

A búvár szafari hajó

A búvár szafari hajó ismét az Andromeda lesz, mely 3 hónap száraz dokkban eltöltött időszak után, felújítva és részben átépítve, áprilistól kezd újra munkába állni. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legjobban felszerelt búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban hatalmas méretű TV és videó set áll rendlekezésre a briefingekhez és a filmnézéshez a szabadidőkben. Képek a felújított hajóról

A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett dekk a szalon mögött, székekkel, asztalokkal, napozómatracokkal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal és egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozásra. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után.
 
A búvár platform nagyméretű és akár egyszerre több csoport is kényelmesen öltözhet, mert az elrendezése és a mérete ezt lehetővé teszi. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett. Egy újabb északi túra filmje :-) 

A Nitrox töltés ezen a túrán egyedi módon AJÁNDÉK azon búvároknak, akik február 28-ig jelentkeznek előfoglalásban és rendelkeznek végzettséggel ehhez. Akik szeretnék a túrán megcsinálni a Nitrox tanfolyamot, hogy élhessenek az AJÁNDÉK NITROX előnyeivel, kérem jelezzék ezt előre és megadjuk számukra a szükséges információkat. A tanfolyam leírása itt olvasható.  

Utazás a búvár szafari -ra

A Karthago iroda charter járatával történik átszállás néllkül oda- és visszafelé is, ráadásul most nappali menetrenddel az ígéretük szerint (ha nem így lesz, nincsen ráhatásunk). A menetidő 3 óra 20 perc odafelé és 3 óra 40 perc visszafelé. A hajóra szállás Hurghada kikötőjében lesz, melyhez a transzfer a repülőtérről csak 20 percet vesz igénybe. A túra végén hasonló az eljárás, a hajóról kb. 20 perc alatt jututnk a repülőtérre. A használt kikötő Hurghadában a New Marina. 

Covid 19-el kapcsoltatos információk

- A negatív PCR teszt bemutatása alól felmentést kap, aki QR kóddal ellátott okmánnyal igazolja (EU oltottsági tanúsítvány), hogy a WHO vagy az Egyiptomi Gyógyszerészeti Hatóság által jóváhagyott oltásból (Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson, Szputnyik, Sinopharm, Sinovac) mindkét adagot megkapta, és a második oltás óta legalább 14 nap eltelt. (Johnson & Johnson vakcina esetén az egyetlen dózist óta legalább 14 nap eltelt.) További részletek a Konzuli Szolgálat oldalán.
- Ha nincsen a fenti EU-s oltottsági igazolásod, akkor köteles vagy a gép indulásától számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatni angol nyelven, kinyomtatva, aláírva és lepecsételve. 
- Aki rendelkezik akár csak egy oltással is, vagy átesett a betegségen, nem kell karantént tartania a hazaérkezéskor.

Storno biztosítás az utazásra

Minden utasra kötünk Storno biztosítást, mely a túra árában benne foglaltatik és 28 € összeget képvisel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az utas egészségügyi okokból nem tud utazni, a biztosító a befizetett összeg 80%-át visszatéríti az utasnak. 20% az utas önrésze és a Strono biztosítás Covidra is fizet, azaz ha valaki pozitív, vagyis fertőzött lenne indulás előtt. 

Búvártanfolyamok a búvártúrán

Legkedveltebb és leghasznosabb búvárspecialitások elvégzésére nyújtunk lehetőséget ezen a búvárszafarin. A tanfolyamok elméleti képzését a hét során a merülések között tartjuk meg, amikor amúgy is a búvárok többnyire búvárkodást érintő témákról beszélgetnek. A tanfolyamhoz tartozó merüléseket pedig a hét során le is merüljük, így mire véget ér a szafari már a minősítést is megszerezheted.

Nitrox tanfolyam soron kívül. Részletek itt.

Nitrox búvártanfolyam jelentkezési feltétele:

+ Légzőkészülékes búvár végzettség,
+ Betöltött 15. életév,

Nitrox búvártanfolyam ára MOST:  22.000 Ft + 10.000 Ft regisztrációs díj


Mélymerülő búvártanfolyam soron kívül. Részletek itt. 

Mélymerülő búvártanfolyam jelentkezési feltétel:

+ Haladó búvár végzettség 
+ Betöltött 18. életév

A búvártanfolyam ára MOST: 30.000 Ft + 10.000 Ft regisztrációs díj

 

A búvártúra időpontja: 

2022 május 15 - 22.

A búvártúra ára: 

865 € 

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Elhelyezést 7 éjszakára kétfős kabinokban (a repülési menetrendtől függően),
+ Teljes ellátást, napi 3 büfé étkezéssel, 
+ Kévé, tea, ásványvíz és üdítőital fogyasztást,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Egyiptomi 14% áfát,
+ Napi három-négy merülés lehetőségét a programtől függően,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést 2-3 csoportban,
+ Ingyen WiFi netet a hajón, 
+ Storno biztosítás díját, mely a teljes költség 2%-a, azaz kb. 28 €,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely 375 ,
- Kikötői díjat, mely 50 €/fő,
- Diesel felárat, mely 50 €/fő,
- Nemzeti park belépőt: 40 €/fő,
- Személyzeti borravalót a túra végén,
- Vízumköltséget, mely kb.23 €/fő,
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Utas, betegség, baleset, poggyász és búvár biztosítást, mely 10.056 Ft,

A búvártúrához a hajót és a transzfert a Red Sea Boats Utazási iroda adja, a repülőjegyet pedig a Karthago Travel utazási iroda biztosítja. 

Szabad helyek száma a búvárszafari-ra:

1 fő

A búvár szafari -ra jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Vörös-tenger
Esemény kezdete
2022-05-15
Esemény vége
2022-05-22
Esemény helyszíne
Vörös-tenger
 

Ebben a témában talál még 7 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Szezonnyitó Murter búvártúra
2022. június 08. - 2020. június 12.

Szezonnyitó Murter búvártúra
Érdekel!

Jordánia luxus körutazás merülésekkel
2022. június 25 - július 02.

Érdekel!

SZUPER AKCIÓS Maldív búvárkodás és nyaralás
2022. augusztus 19-27.

Érdekel!

Marsa Shagra nyaralás-merülés búvártúra
2022. július 01-06.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC