Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

AKCIÓS Észak - Dél búvárszafari
Búvárkodás a víz alatti látnivalók mekkáiban :-)

EZ A TÚRA BETELT, DE MÉG TUDSZ JELENTKEZNI A JÚNIUSI MARSA SHAGRA TÚRÁRA

 

A Vörös-tenger két kedvelt régiója

Valami újat szerettünk volna kínálni a búvároknak és így jött a gondolat 2022-ben erre a változatos útvonalra és szerencsére nagy érdeklődésre tartott számot ez a kezdeményezés. Így könnyű döntés volt 2023-ra is műsorra tűzni ezt a  túrát. Változatos, érdekes, különleges és arányban vannak a roncsok, illetve a zátonyok, így minden érdeklődésű búvár talál kedvére való merülőhelyet, látnivalót a többnyire napi 4 merülésből.

Félreértés ne essen a hölgyek számára, akik általában nem túlságosan preferálják a roncsokat, a nagyjából 20-21 merülésből összesen 6 merülés történik roncsoknál és kb. 14-15 merülés lesz zátonyoknál :-).Ezen kívül számos roncs oly régi, hogy már mesterséges korallzátonyként funkcionál, azaz birtokba vette az élővilág! 

Az időszak, melyet választottunk ehhez a búvár szafarihoz, tudatos. Az elmúlt három évtizedben kipróbáltunk már számos alkalommal korábbi dátumokat is, de a változékony időjárás, vagy konkrétabban az erős szél korlátozta a lehetőségeket és kicsit rongálta a hangulatot a búvárok között, így a túra élmény része némileg csökkent. A másik negatívum a korábbi hónapokkal a víz hőmérséklet, mely májusban éri el csak a kellő, kb. 24-25 C fokos tartományt, így nem kell már fázni a merülések során. A május közepe tehát egy tökéletes választás egy kiváló túrára. 

A búvárszafari programja

Hurghadából indulunk a hajóval, ami azt jelenti, hogy a reptérrről a transzfer csak 15-20 percet vesz igénybe a hajóig. A következő nap merülései a Hurghada régióban lesznek, melyek zátonyos és színes helyek, bármilyen érdeklődésű búvár számára sokat nyújtanak látnivalóban. Például a Shaab El Erg zátony, ahol az estek 90%-ban delfinekkel merülünk a víz alatt. Valahogy így szokott lenni
Az éjszaka folyamán a hajó felmegy északra és következik a világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a három helyszín. Sokszáz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, óriás barrakudák és elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző. A délutánt már a Bacon Rock-nál merüljük a szintén látványos és híres SS Dunraven vitorlás-gőzös roncsnál kezve, majd a merülés t6ovábbi 70%-át egy rendkívül színes korall lejtő mellett haladva tesszük meg a hajó irányába. 
A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztõen látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. Film egy előző északi túráról.
A következő merülési régió a Gubal szigetek, ahol több drift merülést is bonyolítunk. Ebből az egyik szintén egy roncsnál kezdődik, az Ulysses-nél, a Bluff Point-nél. A hely érdekessége, hogy itt is sok esetben találkoztunk delfinekkel a víz alatt, merülés közben, de az egyéb látnivaló szerint is ez egy érdemes helyszín számunkra. Itt jellemzően egy egész napot töltünk és több merülést végzünk a sziget eltérő pontjain. 
A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között. A következő helyszín dél felé haladva, A Giftun sziget, mely sokáig szintén természetvédelmi terület volt és én itt láttam, sőt találkoztam vele közelről, egy holdhallal (3 m magas volt). Ennél a zátonynál nincsen roncs, ám annál színesebb az élővilág és kihagyhatatlan hely ezen a túrán. 
A következő helyszen már a Safaga régió északi része, ahol nagy választék van a szép helyekben, csak, hogy néhányat említsek, Tobia zátonyok, Panorama reef, Middle feef, Abu Kefan, Shaab Shear. És jön az utolsó roncs, de nem utolsó sorban ,hisz az egyik leglátványosabb és leghjíresebb roncs a Salem Experss. Itt is be lehet hatolni a roncsbe és a merülés zömét bent töltjük a hatalmas terekben, de nem kötelező beúszni, aki szeretne, az kívülről is talál bőségesen látnivalót, hisz itt is rengeteg a hal a korallokkal gazdagon benőtt fedélzeti szinten. 
Ezzel a búvár programmal és úti tervvel, olyan változatos és felejthetetlen búvártúrát tududnk kínálni, hogy aki ezen részt vesz, az egészen biztosan elégedett és rengetek szép élménnyel távozik. Egy másik északi búvár túra filmje

A búvár szafari-hajó

A búvár szafari hajó idén a Miracle 1 lesz, mellyel az előző években már számos sikeres túrát is szerveztünk. A 30 méter hosszú szafari hajó 12 kétágyas, egyedileg szabályozható klimával, saját fürdőszobával és saját széffel rendlekezik.
7 kabin az alsó kabin szinten találéható, 1 kabin a nappali szinten és 4 kabin a felső fedélzeten. Franciaágyas verzióval csak 3 kabin rendlekezik, a többi két, külön ágyas kabin. Törölköző és fürdőköpeny is jár minden vendégek. Kérésre, akár 3 x is cserélik a héten az ágyneműt és a törölközőket. A kabinokat természetesen naponta takarítják. Az étterem és a szalon szintén klimatizált és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban hatalmas méretű TV és videó set áll rendlekezésre a briefingekhez és a filmnézéshez a szabadidőkben.
Az ellátás a hajón All inclusive, mely tartalmaz napi három svédasztalos étkezést, korlátlan ásványvíz, gyümölcs, snack, kávé, tea és üdítő (Coca Cola termékek) fogyasztást.. A merülések között pluszban szendviccsel és gyümölccsel kedveskedik a személyzet. 
Együdálló módon a hajón sörcsapoló van telepítve a nappaliba és a merülési nap végén csapolt Heinekent tud inni a sörkedvelő vendég. Aki a borokat részesíti előnyben, azok számára is elérhető bármely este a palackozott bor. Árlista előre biztosítva a résztvevőknek. 
Szintén különlegességnek számít a Nespersso gép, mely a vendégek rendelkezésére áll és fizetni sem kell a használatért, csak kapszulát kell hozni a vendégnek. 
A hajó négy, különböző szinttel rendelkezik. Az alsó szinten csak kabinok vannak, egy szinttel feljebb egy kabin és a szalon-étkező, illtve a búvár dekk található. Egy szinttel feljebb kabinok és egy oldalt nyitott társalgó, sok ülőalkalmatossággal. A legfelső szinten pedig a napozó fedélzet található a merülések közötti időkre, a barnulásra. 
Mindenképpen fontos megemlíteni a hajó szakácsát, melynek tudása egészen rendkívüli és olyan minőségű és változatosságú ételeket tud kreálni, hogy egy európai 5*-os holtelben is megirigyelnék! 
Még egy fontos részlet, mely említésre méltó, a Vörös-tengeren egyedülálló módon mindkét Zodiak rendelekeztik létrával, így nem kell a búvárokat felcibálni a hajóra a merülések után, saját lábukon lépnek ki a vízből minden alkalommal. Képek a szafari hajóról

A búvár platform extra nagy és akár egyszerre több csoport is kényelmesen készülődhet a merülésre. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett.
A Nitrox töltés is biztosított a hajón, melynek árait előre biztosítjuk a résztvevők számára.  Egy újabb északi túra filmje :-) 

 

Utazás a búvár szafari -ra

Az Anubis iroda charter járatával történik átszállás néllkül oda- és visszafelé. A menetidő 3 óra 20 perc odafelé és 3 óra 40 perc visszafelé. A hajóra szállás Hurghada kikötőjében lesz, melyhez a transzfer a repülőtérről csak 20 percet vesz igénybe. A túra végén hasonló az eljárás, a hajóról kb. 20 perc alatt jututnk a repülőtérre.

Storno biztosítás a búvár szafarira

Lehetséges Storno biztosítást kötni az útra, mely súlyos egészségügyi okoból bekövetklező utazásképtelenség estén fizet vissza 80-85%-ot a befizetett összegből. A Storno biztosítás díja a befizetett összeg 2%-a. 

Nitrox tanfolyam a búvártúrán

Legkedveltebb és leghasznosabb búvárspecialitás elvégzésére nyújtunk lehetőséget ezen a búvárszafarin is. A tanfolyam elméleti képzését a hét során a merülések között tartjuk meg 3 x 1 órában.Részletek itt.

Az AKCIÓS búvárszafari időpontja: 

2023 május 13 - 20.

A búvárszafari AKCIÓS ára (az akciós ár február 12-ig él)

800 € 

A búvárszafari AKCIÓS ára tartalmazza:

+ Elhelyezést 7 éjszakára kétfős kabinokban (a repülési menetrendtől függően),
+ Teljes ellátást, napi 3 büfé étkezéssel, 
+ Kévé, tea, ásványvíz és üdítőital fogyasztást,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Egyiptomi 14% áfát,
+ Napi három-négy merülés lehetőségét a programtől függően,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést 2-3 csoportban,
+ Ingyen WiFi netet a hajón, 
+ Storno biztosítás díját, mely a teljes költség 2%-a, azaz kb. 28 €,


A búvárszafari AKCIÓS ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely 430 ,
- Helyi adókat és park belépőt: 40 €/fő,
- Személyzeti borravalót a túra végén, mely 40 €/fő
- Vízumköltséget, mely kb.23 €/fő,
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Utas, betegség, baleset, poggyász és búvár biztosítást, mely kb. 10.500 Ft,

A búvártúrához a hajót és a transzfert a Lighthouse Miracle-1 adja, az utazáshoz a repülőjegyet pedig a MistralTravel-Line Kft utazási iroda biztosítja. 

Szabad helyek száma a búvárszafari-ra:

MEGTELT

A búvár szafarira jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2023-05-13
Esemény vége
2023-05-20
Esemény helyszíne
Vörös-tenger
 

Ebben a témában talál még 10 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC