Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó
Üzletünk címe: 1077 Budapest, Király u. 91.      Info: +36 (1) 321 40 31, +36 (1) 413 19 03

Szezonzáró Murter búvártúra
Új helyszín, különleges merülések


 

Kiváló búvártúra új merülőhelyekkel

Az év egyik méltán legnépszerűbb túrája idén új helyszínen. A helyszín és a bázis kipróbált és bevált egy megfelelő szinvonalú, kiváló búvártúrához. A távolsága közelinek mondható, az apartmanok igényesek és persze a merülőhelyek is garantáltan elégedettséget fognak kiváltani a résztvevők részéről.

A búvártúra helyszíne

Előző évek hagyományával szakítva idén nem Rab szigetet célozzuk meg, hanem Murter sziget lesz az úticél. Budapesttől a távolsága autóval ugyanannyi, mint Rab volt, kb. 6 óra és ebből csak az utolsó 20 perc nem autópálya. Nincsen kompra várás és kompdíj, ugyanis Murter szigetet hídon lehet megközelíteni. 

Dátumválasztás 

Tudatosan szeptember harmadik hetére tettük a túrát, hogy a turista főszezont elkerüljük, de még abszolút nyári időjárásra számíthassunk, még meleg legyen a vízhőmérséklet és egy kicsit nyaralós lehessen a túra, hogy a kísérő családtagok is jól érezhessék magukat. Ráadásul a helyszín eléggé délen van, így ez a helyszín amúgy is kellemesen mediterrán ebben az időszakban. Tehát minden adott egy kiváló szezonzáró Adria túrához.

Elhelyezés a búvártúrán

Szálláshelyünk Jezera városban lesz, mely az egyik legközelebbi és legcélszerűbb helyszín a merülőhelyek megközelítéséhez. A szigetet híd köti össze a szárazfölddel, így nem kell a kompmenetrendhez alkalmazkodni és könnyebben tudjuk majd megközelíteni a közelben található látványosságokat is, melyről lentebb írok. A város egy gyönyörű öbölben fekszik, melynek két oldalán a domboldalban helyezkednek el az apartmanházak, ahol az elhelyezésünk is lesz. Az apartmanok 2, 3, 4 és 5 fősek, megfelelő felszereltségűek és minőségűek, rendelkeznek a szokásos dolgokon kívül terasszal, saját parkolóval, klímával, internettel. Az apartmanoktól a bázis csak 3 percre van gyalog, a tenger 100 méterre, a városközpont 150 méterre és a strand is 200 méterre található. 
Az apartmanok ugyan hasonlóak, de különböző négyzetméterrel rendelkeznek, különböző emeleten találhatóak és különböző árakon vannak, de mind egy épületben. Az apartmanok kiválasztása bejelentkezési sorrendben valósul meg, foglaló fizetése mellett. Akik nem 3-an, vagy négyen jelentkeznek egyben, azoknak meg kell osztani az apartmant más búvárokkal értelemszerűen, kivéve ha fizetik az üres helyet is.

A búvárbázis

A búvár-bázis Jezera legnagyobb és legjobban felszerelt bázisa, mely közvetlenül a tengerparton van. Rendelkezik a vendégek számára WC-vel, fedett és zárt felszerelés tároló helységgel, kerti terasszal a merülések utáni beszélgetéshez. A bázis az Adrián megszokott gumicsónak helyett számunkra egy 30 méteres, kétszintes búvárhajót biztosít, amely ideális a nagyobb csoportok merültetésére is. A fedélzeten 2 mosdó, fedett teraszos rész és egy kisebb napozó rész is található, így a nem búvár kísérők is kényelmesen tudják eltölteni az időt, ha kijönnek a hajóval. A közelebbi helyek 20, a távolabbi helyek 35 perc hajózásra vannak a kikötőtől.
Minden esetben két merülésre hajózunk ki. Reggeli kihajózási idő kb. 9 óra, a visszaérkezés kora délután 14 óra körül lesz. A hajón ivóvíz is rendelkezésre áll a búvárok és vendégek részére. A délután további részét a vendégek nyaralással és pihenéssel tudják tölteni. A merülések miatt autózásra sincsen szükség, minden gyalogos távolságra van!

A merülőhelyek

A merülőhelyek ebben a régióban kissé gazdagabbak az átlagos Adriai helyekhez képest. A víz alatti domborzat változatossága és az áramlás viszonyok lehetővé tették, hogy egy sajátos élővilág alakulhatott ki az algák, korallok és tengeri szivacsok számára. Így értelemszerűen az Adriai-tenger ezen részén él a legtöbb szivacs. Egy nagyon ritka kagylófajtának is ez a szigetvilág a kedvenc élőhelye, a nagy sonkakagylónak (Pinna nobilis)-nak, amely sok éve védett faj. A narancs és bíbor színű gorgóniák látványa a sziklafalakon teljesen megszokott, váltakozva a sárga és barna színű szivacsokkal. Az élőlények is többen vannak, gyakran láthatunk sárga pettyes murénát, különböző rákokat, polipokat, tintahalakat és néha langusztát is.
Az első merülési napon Kablinac és Kukuljari szigeteknél lesznek a merülések. A második napon egy igazán különleges helyszínt látogatunk meg, elsőként a Junker JU 87 repülőgépet, melyet a II. világháborúban Stuka-nak hívtak. Hihetetlen, de a roncs teljesen egyben van még mindig, élőhelyet biztosítva számos murénának és tengeri angolnának. A mélysége még az OWD végzettségű búvárok számára is merülhető, de sajnos helyi adó van rá 20 €/búvár. Ha emiatt a felár miatt közkívánatra töröljük, választunk másik helyet a közelben. A délutáni merülőhely az Rt Ljuta lesz, mely egy zátony a közelben Zirje sziget mellett. A harmadik napon ismét különlegességet merülhetünk a Francesca di Riminit, mely egy II. világháborús roncs. Mivel ez a roncs mélyebben, 20 méter alatt fekszik, így csak a haladó végzettségűek merülhetik és van rá helyi adó, mely 20 €/búvár. Emiatt aznap három merülés lesz, hogy az OWD-k is kettőt tudjanak merülni értelemszerűen. Nekik az első merülés a Kaprije szigetnél lesz és délután pedig mindenki számára a Mala Mare merülőhellyel zárunk.
Ezzel a programmal szinte minden résztvevő teljesen új helyeket merülhet, ahol eddig még soha nem járt és így új, különleges merülési élményeket gyűjthetünk a túra során. 

Merülés vezetés

Azért, hogy a merülések a lehető legélvezetesebbek és biztonságosak legyenek az Aquanauta oktatója vezeti az OWD búvárokat, a búvárbázis képzett merülésvezetője pedig a haladó búvárokat külön csoportban.Tehát a különböző tudásszintű búvárok külön csoportban merülnek, hogy mindenki a legtöbbet kaphassa a túrától. Egy előző Adria túra víz alatti képei

A búvártúra programja

Szerda délelőtti, vagy kora délutáni indulással kezdődik a túra és kora délutántól (15 óra) késő estig lehet megérkezni a szállásra, de legkésőbb 23 óráig! A merülési napok csütörtök, péntek és szombat lesznek, mely napokon 2-2 hajós merülést, összesen 6 hajós merülést bonyolítunk. Minden merülési nap két merülésre megyünk ki és kora délután érkezünk vissza kb. 14 óra körül. A 4. éjszaka után vasárnap délelőtt utazunk haza. 
A túra búvár résztvevőjének az előre megrendelt szolgáltatás miatt nem jár vissza pénz, ha egy vagy több merülésen nem jelent meg és nem vett részt rajta, kivéve ha akkora vihar lenne, hogy a merülést törölni kell.

Merülések utáni szórakozás  

Mivel mindannyian egy épületben lakunk, esténként összegyűlhetünk a legnagyobb teraszon beszélgetni, iszogatni. Ezen kívül a tengerparton, 3 perc sétára találunk számos sörözőt, pizzeriát, éttermet, melyek csak arra várnak, hogy meglátogassuk őket. Mivel a délutánok többnyire már szabadok, a legtöbb esetben a merülések után a bázis melletti egyik kellemes vendéglátó egységbe be szoktunk ülni egy kávéra, sörre és persze egy vidám beszélgetésre. 

Utazás a búvártúrára

Most is saját autóval történik, de aki nem rendelkezik ilyennel, vagy csak egyedül szeretne részt venni a túrán, annak csak jelezni kell ezt, és mi szervezzük a lejutást számára természetesen. Az utazás a Google tervező szerint is 6 órát vesz igénybe Budapest városszélétől Jezerába úgy, hogy mindenhol a sebesség szabályok szerint haladunk és 2-3 óránként egy pihenőt tartunk. Az útiköltség oda- és vissza, üzemanyaggal, autópálya díjjal együtt kb. 15.000 Ft/fő, ha 4-en utaznak egy autóban.

Extra előnyök a búvártúra helyszínével kapcsoltban:

  • Távolságban közelinek számít.
  • A búvár bázis nyújtotta minőség és színvonal találkozik a vendégek elvárásával.
  • Amennyiben rendelkezel Nitrox végzettséggel, tudsz nitroxot használni. 
  • Minden merülésnél teljesen más helyszínen, sőt más-más sziget körül merülhetsz és ez látványosan növeli az élmények mennyiségét.
  • Minden gyalogos távolságra van, nem kell autózni a túra során.
  • Minden étterem, fagyizó, söröző 2-3 percre van az apartmantól.

 
A búvártúra időpontja: 

2019. szeptember 18 - 22. (szerda - vasárnap)

A búvártúra ára búvároknak 2 fős elhelyezéssel: 288 € (az apartman 3 fős)
A búvártúra ára búvároknak 3 fős ap-ban: 267 €
A búvártúra ára búvároknak 4 fős normál ap-ban: 260 €
A búvártúra ára búvároknak 4 fős nagy ap-ban: 268 € (megtelt)

A túra ára kísérőknek 2 fős elhelyezéssel: 120 € (az apartman 3 fős)
A túra ára kísérőknek 3 fős ap-ban: 99 €
A túra ára kísérőknek 4 fős normál ap-ban: 92 €
A túra ára kísérőknek 4 fős nagy ap-ban: 100 € (megtelt)

A búvártúra ára tartalmazza: 

+ 4 éjszaka szállást a választott apartmanban,
+ Teraszt minden apartmanhoz,
+ Belső parkolás lehetőségét,
+ 6 merülést hajóról különböző helyeken,
+ Merülés vezetést és támogatást,
+ Bázishasználati díjat,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Turista adót a szállásra, 1 €/fő/éj (4 €/fő/túra)
- Francesca De Rimini roncs helyi adóját, 20 €/búvár,
- A Junker JU 87 roncs helyi adóját, mely 20 €/búvár
- A felszerelés bérleti díját, melyet megtalálsz a tudástárban,
- Utas és búvár biztosítást,


Szabad helyek száma a búvártúrára: 

24 fő 
 
Jelentkezés módja: 100 €/fő foglaló elutalásával a bázis számlájára
  
Jelentkezni lehet: az abc@abcbuvar.hu mail címen.

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Mediterrán
Esemény kezdete
2019-09-18
Esemény vége
2019-09-22
Esemény helyszíne
Horvátország
 

Ebben a témában talál még 7 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Maldív - szigetek búvár szafari és nyaralás túra
2020. január 31 - február 08.

Érdekel!

Dél-Afrika - Mozambik búvártúra
2020. március 10-23.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC