Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

St Johns-Elphinstone-Fury Shoal szafari 2.
A Vörös-tenger legkedveltebb helyszínei


Búvár szafari a legjobb helyszínekre

Sokat gondolkodtunk azon, hogy idén őszre melyik helyszínt, helyszíneket válasszuk a szafarink úticéljának, mely régiók kezelhetően közel vannak egymáshoz, hogy a hajózás nem menjen a merülés rovására, de változatos zátonyokat tartalmazzanak, különböző merülési szerkezettel és sok látnivalót tudjon produkálni. Végül ez lett a választás és mi kértünk engedélyt arra, hogy ezt az útvonalat megvalósíthassuk. Egymáshoz viszonylag közeli helyszínekről van szó és Marsa Alamból, vagy Marsa Galebből indulva szinte zátonyról zátonyra tududnk haladni és sokat merülni :-). 

 

Az Elphinstone zátony

az első régió, melyet Marsa Alamból indulva kb. 1 óra hajózással érünk el északi irányba. A zátony hosszúkás formájú, kb. 9 kilométerre van a parttól, szinte Marsa Shagra búvárfaluval szemben. A zátony a két végén egy-egy platóval rendelkezik a víz alatt. Jellemzően cápákkal találkozhatunk az északi platón, de nem ritka az sem, hogy a meredek falak mellett merülve is láthatunk belőlük. A falak mindkét oldalon nagyon gazdag élővilággal rendelkeznek, szinte mindent láthatunk, ami csak él a Vörös-tengerben. A zátony jellemzően áramlásnak van kitéve, így a két platón az élővilág sokkal gazdagabb, mint máshol, mivel a platók mélysége miatt ideálisak a fényviszonyok, így gazdag a korall élővilág, a zátonylakó halak mennyisége több és emiatt a ragadozók is gyakrabban fordulnak elő, mint máshol. Többnyire egy teljes napot töltünk el itt, mielőtt tovább hajóznánk.

A Fury Shoal régió

A neve talán kevésbé ismert, bár a régió zátonyai közül néhánynál már számos alkalommal merültünk, mikor mentünk, vagy éppen jöttünk a St Johns-tól. A terület Marsa Alamtól délre a Wadi Gimal és a Sataya régió között helyezkedik el és legalább 15 érdekes merülőhelyet tartogat a számunkra. Ezek közül a zátonyok közül számos olyan lesz, melynél eddig soha nem merültünk és a legtöbb hajó sem érinti. A merülő-helyek között csak kis távolság van, a levegőtöltési idő bőven elég egy újabb és újabb eléréséhez. A reggeli merülésekhez találunk meredek falakat, a délutániakhoz pedig zegzugos korallkerteket, barlangokat és akár 1-2 kisebb "hajóroncsot" is beiktathatunk a programba. A kisebb búvár forgalom miatt gazdag látnivalókat ígér ez a régió számunkra. Hasonló túra filmje

A St Johns zátonyrendszer szigetei

A St Johns régió merülő helyei régóta kedvelt úti célja a búvároknak és méltán azok, hisz szinte minden túrán számos cápát, teknőst és sok esetben delfineket láttunk a merülések során. A régiót célszerű ősszel meglátogatni, mikor is kisebb a szél és a hullámzás, mivel a zátonyok teteje nem látszik ki a vízből és a legjobb helyek meglátogatásához szükséges a többnyire sima vízfelszín. Közel 15 ismert merülőhely vár bennünket és mi ezek közül értelemszerűen a legjobbakat fogjuk választani. 

A búvár szafari hajó

 Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. 3 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törölköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szerető utasoknak. A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felső fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozás hellyel. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fõ tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt és süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a búvár hajóról 

A búvár platform

A hatalmas méretű platform egyszerre akár 14 búvár előkészületeihez nyújt alkalmas helyszínt a merülések előtt. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló és egy elmosó tartály is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll 55 €/hét felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és az igényt előre kell jelezni. Ára 80 €/hét. 

A búvár program

A búvár program szerint elsőként a Marsa Alam régióban merülünk, majd a Wadi Gimal következik, ezt a Fury Shoal régió követi, majd a Sataya régió és ezt követően érünk a St Johns zátonyaihoz. Visszafelé haladva a legvégén fogjuk merülni az Eplhinstone zátonyt mielőtt a hajónk kiköt ismét Marsa Alamban. Mivel egyik régióban sem tiltott az éjszakai merülés, ha a hajózás és az idõjárás engedi, akár minden nap lehet éjszakait merülni az első és utolsó nap kivételével. Első nap három, utolsó nap pedig egy, vagy kettő merülés fér bele az időbe, de ezt a repülési menetrend határozza majd meg. A túra során két kisebb, egy szafari és halászhajó roncsot is merülünk. Előző túra képei

Utazás a búvár túrára

Most is charter géppel történik az utazás, hurghadai leszállással. A behajózás Marsa Alam kikötőjében fog történni, ahová az utat egy klimatizált busszal tesszük meg. Utazási idő kb. 4 óra. A hajó másnap reggel indul el a kikötőből, és útközben egy sekélyebb helyen check dive-val fogunk kezdeni, ahogy ez a szafarikon lenni szokott. 

A búvártúra dátuma:

2019 október 27 - november 03.

A búvártúra ára: 

885 €

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Minden földi transzfert Egyiptomban, 
+ Elhelyezést 7 éjszakára az Andromeda hajón,
+ Teljes ellátást,
+ Kávét, teát, ásványvizet és üdítőital fogyasztást,
+ Kb. 18-19 merülés lehetőségét,
+ Búvárvezetést 2-3 csoportban,
+ Kikötői adókat, mely 50 €,
+ Üzemanyag felárat, mely 50 €,

A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Repülőjegyet 20 kg súlyhatárral, mely 375 €,
- Egyiptomi vízumot 22 €,
- Egyéb felszerelés bérletet,
- A túra végén adandó személyzeti és Guide borravalót 50 €/fő

Jelentkezni lehet a búvártúrára

Az abc@abcbuvar.hu címen írásban lehet jelentkezni.

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul. 

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2019-10-27
Esemény vége
2019-11-03
Esemény helyszíne
Egyiptom
 

Ebben a témában talál még 10 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC