Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Szudán Búvárszafari
A Vörös-tenger legszebb arcát ismerheted meg


A Szudán búvárszafarik

Az elmúlt években már több alkalommal is kínáltunk Szudán szafarit és minden alkalommal elképesztően jól sikerült. Ez köszönhető annak is, hogy jól választottunk dátumot és még a víz túlzott felmelegedése előttre szerveztük a túrát. Ezt most is így tesszük az ismételten elképesztő élmények reményében! Egyik előző Szudán túra filmje

Szudán zátonyai

búvár szempontból a Vörös-tenger leggazdagabb részének számítanak. A korallzátonyok színesebbek, érintetlenebbek, nincs évtizedes merülési múltjuk, mint az északabbra található országokban, nem sorakoznak egymás mellett a hajók, sőt, ritkának és különlegesnek számít egyáltalán, ha hajóval találkozunk valamely zátonynál, így nem búvárból látunk a legtöbbet a víz alatt. Itt egészen megszokott, szinte garantált a pörölycápák és más, egyéb fajta cápák látványa. Itt nem számít rendkívülinek a manta rája, ami a búvárkodás egyik legkívánatosabb látványt nyújtó élőlénye. Rajokban az óriás barrakudák, szintén rajokban az óriásinak számító púpos fejű papagályhalak és még sok sok szépség a víz alatt. 

Megnézhetjük Jacques Cousteau néhai, tengeralatti kutatóállomását, mely önmagában is egyedi látványt nyújt. A precontinent II-ről egy jó film
Megmerülhetjük a Szudán Thistlegormjának is nevezett olasz Umbria roncsot (az Umbria története), mely 1940-ben süllyedt el és fedélzetén láthatunk néhány épségben maradt Fiat Topolinót, pizzadagasztó gépeket, számos személyes használati tárgyakat és egyéb más különlegességeket. Az Umbriáról egy film
A Toyota zátonynál egy hatalmas kamion vár bennünket a talpán állva, majd számos személyautó a zátony oldalában, melyek a fejre állt, hatalmas hajóroncsról estek a vízbe a süllyedéskor.
A Shaab Rumi zátony platói olyan különleges élményeket nyújtanak a búvároknak, hogy itt jellemzően többször is ismétlést kérnek a búvárok! A terület a víz alatti fotósok, videósok álma és ez a túra legkülönlegesebb merülőhelye is egyben, mely miatt a világ minden országából, akár 10-12 órás repülőúttal is képesek a búvárok ideutazni. Természetsen egy egész napot töltünk el a zátony mellett merüléssel. 
A túra útvonalát tudatosan az északi régióra koncentráljuk Port Sudan-hoz viszonyítva, mivel itt több a zátony, kevesebb a hajózás és a legütősebb és látványosabb zátonyok és roncsok itt találhatóak. Ez az a hely, ami miatt felejthetelen élmény lesz a Szudán szafari :-). Képek a merülésekről

A búvárhajó

ismét az Andromeda 5*-os hajó, mellyel az előző túráinkat is bonyolítottunk. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legextrábban felszerelt búvár szafarihajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdõszoba tartozik. 3 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban óriási plazma TV, videó, DVD és rengeteg magyar nyelvû film áll a vendégek rendelkezésére. A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett dekk a szalon mögött, kanapékkal és asztallal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal és egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozásra. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fõ tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt és süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a hajóról

Búvár program

 A hajóra szállás után egy részletes tájékoztatást kapunk a hajóról és a napi programokról, illetve az északi útvonalról. Másnap reggel kezdődnek a merülések és naponta 3-4 merülést lehet bonyolítani. Merülések között étkezések és kb. 2.5 óra felszíni pihenő idő van, mikor is lehet szunyókálni, beszélgetni, vagy a nappaliban filmet nézni. A hajón számos hely van a csoportos összejövetelre, beszélgetésre, de számos hely arra is, ha valaki egyedül szeretne lenni. A merülések több, kisebb csoportban vannak bonyolítva. Merülések között a felszerelést nem kell szétszedni, csak rögzíteni. Összesen hat merülési nap fér bele az egy hétbe és vélhetpően életre szóló élmyének birtokában érkezhetsz haza. A hajón 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozással, de felár ellenében van 15 L-es palack is. Nitrox töltés standard a hajón, melyet lehet csomagban is rendelni előre és lehet csak alkalmanként is kérni. Ebben a hónapban a víz hőmérsékletet 25-27 C fok, a levegő hőmérsékletet 29 C fok. Régebbi Szudán túra élményei

Utazási program

A programunk szerint előreláthatóan az Egyptair menetrend szerinti járatával repülünk Bécsből Kairóba, ahová hajnalban érkezünk majd egy hosszabb átszállás után kb. délben megyünk tovább a Fly Dubai gépével Port Sudan-ba, ahol a behajózás is történik. 
Az utolsó napunkon kb. délben hagyjuk el a hajót és a késő délutáni órákban repülünk vissza Kairóba, ahol el kell töltenünk egy éjszakát egy közeli hotelben a csatlakozás miatt, mielőtt másnap dél körül folytatjuk utunkat Bécsbe. Itt a légitársaság ide vontkozó szabályzata: https://www.austrian.com/hu/en/conditions-of-carriage

Egyéb tudnivalók

- A szudáni hatóságok kérnek sárgaláz elleni védőoltást is, amennyiben valaki Egyiptomon keresztül érkezik. Van több helyen is oltási lehetőség, ez a váci úti központ, de van Budán is. Online kell időpontot kérni és legalább 10 nappal az indulás előtt kell beadatni az oltást. 
- Rendelkezni kell utas biztosítással is, elméletileg a Mapfre-nél lehjet kötni, ott kezdjétek. 
- Szudánba beutazáskor nem lehet az útlevélben izraeli pecsét és vízum. Ha ilyened lenne, kell új útlevelet készíttetned.
- Az útlevelednak a hazautazás időpontjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
- A szudáni vízum 60-70 EUR-ba kerül (25.500 Ft), ha itthon készítteted el  a nagykövetségen, ha kérsz ügyintését tőlünk, akkor kint fog várni a vízum és 145 USD lesz (kb. 43.500 Ft). 
- Mivel Kairóban oda- és visszafelé is leszállunk, sajnons 2 x kell megvenni a vízumot a reptéren, mely kb. 2 x 23 EUR-ba kerül. 

Covid 19-el kapcsoltatos információk

- A hajónak minden engedélye megvan ebből a szempontból is, a személyzet szűrése rendszeres, mindenki, aki a hajón dolgozik, rendelkezik negatív teszttel. 
- A búvár résztvevőknek 72 óránál nem régebbi, angol nyelven is olvasható PCR teszttel kell rendelkeniük az utazás előtt, melyet kérnek átszállásnál Egyiptomba és belépésnél Szudánba. Ez ithon egységesen 19.500 Ft mindenhol. 
- Hazaindulás előtt a szudáni hatóságok a hajó fedélzetén veszik le a PCR teszthez a mintát, amit az utasok kötelesek elvégeztetni saját költségükön. (kb 20 ezer ft). Az eredmény utazás előtt elkészül. Ezt hazafele az átszállásnál fel kell mutatnunk és a légitársaság is kérheti. 
- Hazaérkezés napján indul a 10 napos karantén, melyet két, negatív teszttel ki lehet váltani.  
- A karantén ideje alatt, melynek helyét az utas adja meg a reptéren, nem kell karantént tartani az egy háztartásban élőknek, feleség, gyermek, stb. 

A búvártúra dátuma: 

2021. március 12 - 21. péntek - vasárnap

A búvártúra ára:

1.150 €

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Transzfereket a hajóhoz és vissza,
+ Elhelyezést 7 éjszakára a búvárhajón,
+ Napi háromszori étkezést,
+ Kávé, tea, ásványvíz és üdítő fogyasztást,
+ Napi három-négy merülés lehetőségét,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést,
+ Túra előtti szervezést, koordinálást (helyszíni szervezést a helyi vezetők adják), 


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A nemzetközi repülőjegyet, melynek árát lekérésre tudjuk megmondani, de kb. 250-280.000 Ft
- Turista adók és illeték díjat 220 €,
- Szudáni vízumot, mely itthon előre megkérve 60-70 €,
- Üzemanyag felárat, 100 €/fő/hét,
- Személyzeti borravalót, 50 €/fő/hét,
- Felszerelés bérletet és nitrox töltést,
- Betegség-baleset-poggyász-búvár biztosítást,
- Bármi olyat, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel!

 Szabad helyek száma: 10 hely

A búvár szafari -ra jelentkezni lehet:

E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen.
 
A túra a Red Sea Boats Holidays Utazás közvetítő iroda szervezésében indul.

Túravezetés: Ennél a túránál nem utazik vezető az Aquanauta részéről a hajóra, de minden előzetes szerevezést mi bonyolítunk. 

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Vörös-tenger
Esemény kezdete
2021-03-12
Esemény vége
2021-03-22
Esemény helyszíne
Szudán
 

Ebben a témában talál még 28 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC