Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Kőbánya pincemerülés - február
Egynapos búvártúra különleges élményekkel

 

A Kőbánya pince múltja 

A területet korábban "Kőér"-nek hívták - így említik IV. Béla 1244-ben kelt oklevelében. A középkortól már általánosan ismert volt az itteni kőfejtő tevékenység. A bányarendszer központi folyosókról fésűs elrendezésben nyíló oldalágakkal épült ki, ez jól látszik a bányarendszer térképén.
 
A kitermelés az 1838 után indult be igazán intenzíven. Abban az évben volt ugyanis a nagy pesti árvíz, és az újjáépítéshez kellett az építőanyag. Kőbánya köveiből jutott például a Margit hídra, a Mátyás templomra, a Halászbástyára, a Citadellára és az Operaházra. A mélyben, három teremben kápolnákat is kialakítottak - a bányászok felekezetüknek megfelelően imádkozhattak a föld alatt! A helyszínekre kocsival szállították ki a bányában méretre vágott köveket. Közben a mészkőpor fehérre festette az utat - innen ered a Fehér út neve.

A bányászat 1890 körül ért véget. Magyarország egyik legnagyobb, összefüggő pincerendszere maradt a bányák helyén. A számok lenyűgözőek: a járatrendszer több mint 32 kilométer hosszú és összesen 180 ezer négyzetméter alapterület keletkezett a föld alatt. A pincék mélysége elég változatos. Van, ahol 10-15 méterrel vannak a felszín alatt, de van 40 méter mély pincetalp is.


Itt láthatsz néhány képet egy régebbi merülésről.

Először a szőlősgazdák és a borkereskedők hasznosították a jól megközelíthető a pincéket. Aztán 1862-ben Dreher Antal megvásárolta és sörtároló pinceként használta a negyvenes évek elejéig. A második világháború idején a németek Messerschmidt repülőgépek motorjait szerelték a lent kialakított titkos üzemben, mellette óvóhelyet is létrehoztak.
 
Az elmúlt évtizedekben, amióta a sörgyártás jelentősen átalakult, sokkal kevesebb vizet szivattyúztak ki a területről, mint korábban. Ennek köszönhetően a vízszint jelentősen megemelkedett, először a mélyebben fekvő termeket, majd a sekélyebb pincerendszer nagy részét is elöntött a víz.

A terület még ma is számos titkot tartogat, mivel még mindig fedeznek fel pincejáratokat; legutóbb a nyolcszög alaprajzú szeszfőzde alatt találtak hatalmas, kicsempézett termeket, amelyek nem szerepeltek egyetlen térképen sem. Szintén különleges az egykori gépház, mely 40 méteres mélységbe nyúlik le és összesen ötszintes.

 
Itt egy rövid élménybeszámolót olvashatsz egyik búvártársunktól.
 

Köbánya pince napjainkban

Nemrégiben római kori kincseket találtak a pincerendszerben, amiatt, hogy egy speciális, eredetileg eltűnt személyek felkutatására kifejlesztett új magyar eszközt teszteltek, amely képes kimutatni a földalatti üregeket. A próbavizsgálat során az eszköz bejelzett, így a tesztet végző búvárok egy kisebb szikla elgördítésével könnyen megtalálhatták a rejtekjáratot. A kincs vélhetően a II. világháború idején került a mélybe, amikor a német katonák ide rejtették azt Budapest ostroma előtt. A kincs több ládányi Justinianus korabeli aranypénzből, fél tucat aranyozott birodalmi jelképből, három drágakővel kirakott trónusból valamint számos aranyból készült használati tárgyból áll. A Magyar Régészeti Liga alelnöke szerint a kincs Magyarország történelmének legértékesebb régészeti lelete, értéke felbecsülhetetlen. Lépcsőházak, termek, folyosók, csigalépcsők, hátrahagyott használati tárgyak hevernek itt örök némaságban és várják az idelátogató búvárokat.

Friss képek az egyik legutóbbi merülésről

 

Búvárkodás a Kőbánya pincében 

Elsősorban Haladó Búvártanfolyam-ot végzett búvároknak ajánljuk a merülést, hogy biztosan élvezetes legyen az, hisz olyan, mint egy éjszakai merülés és lámpát kell használni. Azonban ha neked csak OWD végzettséged van, de ez párosul rengeteg merüléssel, melyből számos éjszakai merülés volt, ebben az esteben részt vehetsz a merülésen. 
Csekély búvár tapasztalattal a merülést az üzemeltető nem engedélyezi és nem is lenne élvezetes számodra az. 
Vízhőmérséklet 13 C fok, merülési idő kb. 40 - 45 perc, merülési mélység 20-26 méter között. 

A Kőbánya pince merülés ára:

13.500 Ft + 1.000 Ft levegőtöltési díj

A Kőbánya pince merülés időpontja:

2022 február 27. vasárnap

Kőbánya búvártúra ára tartalmazza:

- Merülést a levegős teremben,
- Búvár vezetést,
- Palackbérletet és levegőt 12 L-es palackban,
- Szervezést és helyszíni koordinálást,

 
Kőbánya búvártúra ára nem tartalmazza

- Felszerelés bérletet,
 


Jelentkezni lehet E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2022-02-27
Esemény helyszíne
Kőbánya, Budapest X.ker.
 

Ebben a témában talál még 31 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC