Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Fényes-források búvártúra - 04
Az egyik legszebb tavi merülés az országban

Fényes források a múltban

Évtizedekkel ezelőtt is létező búvár merülő helyek voltak a természetvédelmi területen fekvő tatai Fényes források tavai, azonban a bányászat miatt, ahogy ez hazánkban számos más helyen is történt, 40 évvel ezelőtt elapadtak a források vizei és kiszáradtak a tavak.

A bányászat megszűnésének hatására és a természet megújulásának köszönhetően, alig 12 éve ismét életre keltek a források, így a tavak újraképződtek és ismét kialakulhatott a vízi élővilág, mely különleges látnivalót nyújt ismét a búvárok számára és merülési lehetőséget teremt számukra.

Fényes források napjainkban

Tavaly óta, mikor is a Fényes búvár sportegyesület átvette a tavak és a terület kezelését, látványos fejlődésnek indult a helyszín. A vad és gondozatlan, eliszaposodott tavak és azok környezete jelentősen megszépült és megújult. A tavak és az őket összekötő csatornák fenékiszapját leszivattyúzták, kimélyítették, a dzsungellé fejlődött vízi növényzetet megritkították és csak az értékes növényzetet meghagyva egy új és élő tavi, vízi világot alakítottak ki. A fejlesztések még nem értek véget, most is nap mint nap sok-sok köbméter iszapot távolítanak el, hogy a tervek szerinti vízmélységet és a megfelelő vízcserélődést a tavak között optimálisan kialakítsák, a természet mielőbbi regenerációjának érdekében.

A folyamatos szivattyúzás ellenére már most is olyan mértékű a fejlődés és olyan pozitív élményekkel gazdagodtunk pár napja a 4 tó megmerülése során, hogy úgy döntöttünk, hogy ezt ajánljuk másoknak is. Jelenleg a vízmélység, a látótávolság, a növényzet és a halak gazdagsága és főként a tavak különbözősége, olyan kellemes, félnapos-egynapos időtöltést nyújt a búvárok számára, hogy úgy gondoltuk, ezt minél több búvárnak látnia kell. 

Védett forrás tó

 A legtávolabbi tó, melyben tavirózsák pompáznak. A ritkítás után komfortosan lehet úszva közlekedni a 2 méteres vízmélységben, miközben számos halfajtával találkozhatsz. A leglátványosabb ezek közül talán a csuka. A tómederben ismét fel lehet fedezni a tavat tápláló forrást a fenéken. Vízhőmérséklet 21 °C télen.

Sarki forrás tó

 Az összekötő csatornán átúszva átjuthatunk ebbe a nagyobb tóba, ahol a vízmélység 2,5 méter átlagosan. Itt is láthatunk forrásokat a fenéken, illetve eltérő a növényzet is a tóban. Halakban és látnivalóban itt sincsen hiány. Vízhőmérséklet 20 °C télen. Az összeköt csatornában haladva elérhetjük a
harmadik tavat.

Körtefás tó

 A nevét nyilván a tó körül található körtefákról kapta. A fejlődés leginkább ebben a tóban tapasztalható látványosan. Négyféle különböző növényzet van a tófenéken, a halakból kiemelném a méteres (!!!) amurokat és a 70-80 cm-es pontyokat. Ezen kívül kisebb méretű halakból is még számos fajtát láthatunk. Meghatározó élményt nyújt a merülés. Vízmélység jelenleg 3 méter és folyamatosan mélyül a tervek szerint. Vízhőmérséklet 21 °C télen. Az új tervek szerint már október közepére átjárható lesz a csatorna az utolsó tóba is. 

Grófi tó

 Ez tó rendelkezik a legtöbb forrással. A mélyítésnek és a növényzet ritkításnak köszönhetően az állandóan hullámzó fenékszerkezet egyedi látványt nyújt, mindamellett, hogy itt is találkozunk számos hallal a merülés során. A 3,5 méteres vízmélység és a források folyamatos és bő vízellátása biztosítja a látótávolság gyors javulását a merülés után. Ez a legmelegebb vizű tó mind közül, itt 20-23 °C között változik a vízhőmérséklet télen is. A bő vízhozam miatt a víz ebből a tóból áramlik a többi felé, annak ellenére, hogy a többi tónak is vannak saját forrásai. 

A merülések kivitelezése

A merülést egyszerre 12 főnek lehet színvonalasan megoldani. Egy időben 4-4-4 búvár kezdi meg a merülést három különböző tóban. Majd váltják egymást, mikor már elunták a nézelődést :-)).

A tavak vize alkalmas a fotózásra, ha valaki nem most kezdi ezt a tevékenységet, témát garantáltan és gazdagon fog találni a víz alatt.
Néhány képet láthatsz a helyszínről itt

Merülés utáni szauna program. A merülések végén a program színesítéseként a tóparton elhelyezett szaunában gőzölhetjük fel magunkat és ezt közvetően a tóban vehetünk hűtő fürdőt, mielőtt elhagynánk a Fényes forrásokat. A szauna ára benne van a merülés árában a búvárok számára. A kísérők is tudnak szaunázni 1.000 Ft/fő összegért. 

A Fényes források tavai Budapest központjától 74 km távolságra vannak, melyet út 95%-át az M1-es autópályán tesszük meg. Az út a városból kb.55 percet vesz igénybe.


A program dátuma: 

2024 április 6. szombat

A program ára búvárnak: 

14.900,- Ft

A program ára kísérőnek:

1.500 Ft (ez a belépőjegy ára)

Az ár tartalmazza:

- Merülést 3 tóban,

- Töltött palackot,

- Sauna programot.
 

Az ár nem tartalmazza:

- Az egyéb felszerelés bérletet,
 

Jelentkezni lehet E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen
 

Minimum létszám a túra megvalósításához:    12 búvár

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Mediterrán
Esemény kezdete
2024-04-06
Esemény vége
2024-04-06
Esemény helyszíne
Tata
 

Ebben a témában talál még 30 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC