Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Brothers - Elphinstone búvár szafari
A Vörös-tenger két legvonzóbb régiója

 

A néhány közül is a két legfrekventáltabb úti cél a Vörös-tengeren e két zátony. Ezen kívül az október amúgy is a legkeresettebb időszak minden évben és nem ok nélkül, hisz ilyenkor van számunkra kellemes nyári idő és 27 C fokos vízhőmérséklet. DE talán a legfontosobb dolog mégis az lehet, hogy az elmúlt közel egy évben szinte egyáltalán nem volt búvár turizmus a vörös-tengeri régióban, megszűnt a hajóforgalom és elmaradt a búvárok összes zavaró hartása. Bizonyítottan ez olyan mértékű regenerálódást okozott a természetben, hogy a víz alatti élővilág újra a 70-80-as éveket idézi és általunk soha nem látott gazdagságot mutat. Aki most merül a Vörös-tengerben, az "elájul" a látványtól!

 

Brothers szigetek

A Brothers-szigetek valójában két szomszédos sziget, egy nagyobb és egy kisebb vízből kilátszó zátony, melyek szinte a Vörös-tenger közepén helyezkednek el, legalábbis ha a kelet-nyugati irányt nézzük. Mivel a zátonyok elszigetelten találhatóak és körülöttük a mélység minden irányból több száz méter. Az elhelyezkedésük és az intenzívebb vízmozgás miatt a nagyméretű nyílt vízi élőlények a jellemzőek a zátonyok körül. A vízmozgás több táplálékot szállít, így gazdagabb a teljes flóra és fauna. Főként a légykorallok és hatalmas gorgóniák a jellemzők a zátonyok oldalain. A merülések többnyire a fal mellett kezdődnek, majd kihúzódunk a kékbe és figyeljük a megjelenõ nagytestű élőlényeket. Általában szirti cápák, pöröly cápák, néhány esetben róka cápák megjelenésére várunk. Ha nem sikerül a velük való találkozás egy-egy merülésnél, akkor is kárpótol bennünket a barrakuda rajok körforgó kavalkádja, vagy az óriás tonhalak verseny úszása körülöttünk. Aztán a merülés utolsó szakaszában ismét a zátony mellett merülünk, figyelünk a teknősökre, murénákra, házatlan csigákra. Még egy különlegesség, bár ehhez a szerencsére is szükségünk van némiképpen, de előfordult már többször is, hogy egy túrán több alkalommal is láthattunk manta ráját itt a Brothersnél. Egy előző Brother túra filmje

Az Elphinstone zátony

Marsa Alamból indulva kb. 1 óra hajózással éhetjük el az Elphinston zátonyt északi irányba. A zátony hosszúkás formájú, kb. 9 kilométerre van a parttól, Marsa Shagra búvárfaluból indulva. A két végén egy-egy platóval rendelkezik a víz alatt. Jellemzően cápákkal találkozhatunk az északi platón, de nem ritka az sem, hogy a meredek falak mellett merülve is láthatunk belőlük. A falak mindkét oldalon nagyon gazdag élővilággal rendelkeznek, szinte mindent láthatunk, ami csak él a Vörös-tengerben. Többnyire egy teljes napot töltünk el itt, mielőtt tovább hajóznánk. A régióhoz tartozó másik ismert hely, Abu Dabbab, mely a nagy teknősökről és a gitár cápákról ismert. A hajózástól és időjárástól függően ezt a helyet is meglátogathatjuk.

A búvár szafari hajó

 Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdõszoba tartozik. 5 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülközõ és ágynemû is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szeretõ utasoknak. A három különbözõ dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felsõ fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin elõtt szintén napozás hellyel. A hajón van egy nagyméretû arab kávézó is, ez a shisházók fõ tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízû szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítõital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a búvár hajóról 

A búvár hajó három különböző dekkje

a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett dekk a szalon mögött, székekkel, asztalokkal, napozómatracokkal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal és egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozásra. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a hajóról

A búvár platform

nagyméretű és akár egyszerre több csoport is kényelmesen öltözhet, mert az elrendezése és a mérete ezt lehetővé teszi. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után.
A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és azt előre kell megrendelni. Ára 70 €/hét. Ha valakinek 15 L-es palackra van szüksége, úgy azt is előre, még itthon kell jelezni. Ára 55 €/hét

Utazás a búvár szafari -ra

Az Egyptair menetrend szerinti járatával történik, egy kairói átszállással oda- és visszafelé is. Az átszállási idők kezelhetőek és a repülő nappali menetrenddel közlekedik, odafelé délutáni, visszafelé kora reggeli indulással. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvásárolni az Egyptair budapesti irodájában. Annak ára jelenleg kb. 125.000 Ft.

Covid 19-el kapcsoltatos infromációk

- A hajónak minden engedélye megvan ebből a szempontból is, a személyzet szűrése rendszeres, mindenki, aki a hajón dolgozik, rendelkezik negatív friss teszttel. 
- A búvár résztvevőknek 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkeniük Egyiptomba belépésnél. Ezt 4 főre itthon már akár 10.000 Ft-ért lehet megcsináltatni.
- A fentiek azt jelentik, hogy a hajón csak olyan ember fog tartózkodni (személyzet és utas), akinek friss és negatív eredménye van, azaz nem fertőzött!
- A hajóról leszállni, sem indulás előtt, sem a kikötés után nem lehetséges, csak a reptéri transzfer miatt.
- Mivel a hazaérkezés pénteki napra esik, aznap indul a 10 napos karantén. Így 4 munkaszüneti nap van benne és a következő vasárnap végződik és összesen 5 munkanapot vesz csak igénybe!
- Így nem kell két tesztet készíttetni a hazaérkezés után, mivel az is pont ennyi időt venne igénye, azaz 5 munkanapot.  
- A karantén ideje alatt, melynek helyét az utas adja meg a reptéren, nem kell karantént tartani az egy háztartásban élőknek, feleség, gyermek, stb. 

A búvár túra dátuma: 2020 október 23 - 30. péntek-péntek

A búvártúra ára: 790 €

A búvár túra ára tartalmazza:

+ Az összes reptéri transzfert oda- és visszafelé
+ Egyiptomi vízumot, mely jelenleg ingyenes,
+ 14% áfát, mely 2019-től került bevezetésre,
+ Elhelyezést 7 éjszakára az Andromeda búvárhajón kétágyas kabinokban,
+ Teljes ellátást,
+ Kávét, teát, ásványvizet, üdítőitalokat, 
+ 6 merülési napot, naponta 3-4 merüléssel (kivéve az utolós napot)
+ Búvárvezetést kisebb csoportokban, 

A búvár szafari ára nem tartalmazza:

- Repülőjegyet oda-vissza 23 kg súlyhatárral mely kb. 125.000 Ft,
- Üzemanyag felárat – 50 €/fő
- Nemzeti park belépőt - 40 €/fő
- Kikötői díjat - 50 €/fő
- A túra végén adandó személyzeti borravalót 50 €/fő
- Egyéb felszerelés bérletet, melyet megtalálsz a tudástárban

Ezt a túrát nem kíséri az Aquanauta oktatója. A résztvevőket a Hurghada repülőtéren várja a hajó egyik szinte mindenki által ismert merülés-vezetője, Sabri és kíséri a résztvevőket a hajóra. A másik vezető Zizo lesz, ki szintén kjól ismert személy a búvárok körében.

Jelentkezni a búvár szafari -ra:

az abc@abcbuvar.hu mail címen lehet 700 € foglaló befizetésével és a repülőjegy megvásárlásával. 

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2020-10-23
Esemény vége
2020-10-30
Esemény helyszíne
Egyiptom
 

Ebben a témában talál még 31 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC