Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

St Johns - Abu Fendera búvár szafari I.
A legdélebbi régió előnyei, kevés hajó, sok élmény

 

Ez a túra megtelt, de november 4-11-re, déli szafarira van még hely!

Búvár szafari a legjobb helyszínekre

Ennek a két helyszínnek egy túrán való meglátogatása pár évvel ezelőtt már nagy sikerrel megvalósult. Egymáshoz viszonylag közeli helyszínekről van szó és Marsa Alamból, vagy Marsa Galebből indulva valósulhat meg mindkét régió déli elhelyezkedése miatt.

 

A St Johns zátonyrendszer szigetei

A St Johns régió merülő helyei régóta kedvelt úti célja a búvároknak és méltán azok, hisz szinte minden túrán számos cápát, teknõst és sok esetben delfineket láttunk a merülések során. A régiót célszerû inkább nyáron, vagy õsszel meglátogatni, mivel a zátonyok teteje nem látszik ki a vízbõl és a legjobb helyek meglátogatásához szükséges a többnyire sima vízfelszín. Közel 15 ismert merülõhely vár bennünket és mi ezek közül értelemszerûen a legjobbakat fogjuk választani. 

Abu Fendera régió

A 6 km hosszú Abu Fendera zátony kb. 70 km-re van a szudáni határtól és négy órányi hajózásra dél felé a már jól ismert St John’s szigetektől, mely a Magyar búvárok számára többnyire a legdélebbi pontot jelentette az egyiptomi Vörös-tengeren. A terület szinte érintetlennek számít, mivel csak nagyon ritkán jönnek ennyire délre a szafarihajók, és akkor is csak egy-egy. Az előző túrán csak mi voltunk az egyetlen hajó a térségben. Az érintetlensége miatt értelemszerűen gazdag az élővilág. Az óriási keménykorall kertekben szokatlanul nagy a színes halrajok száma és sok található a különálló koralltornyokból is, melyeket teljesen betakar az ezerszínű lágykorallok minden fajtája.
A főzátony körül több különálló kisebb zátony helyezkedik el közelebb-távolabb, melyek mindegyike egy hatalmas homokos platón fekszik. A terület legmélyebb pontja harminc méter körül van. Minden egyes kis zátony egy külön kis világ, lenyűgözően gazdag korall és halállománnyal. A terület különleges élőlénye a púpos fejű papagályhal, mely egy méternél nagyobb példányokban bukkanhat elő a zátonyoknál. A terület kedvelt hely az óriás teknősök számára, melyekkel jó eséllyel találkozhatunk ismét. Itt esett meg velünk az az egyedülálló élmény is, hogy az egyik merülésnél egy 8 m-es cetcápával merültünk együtt hosszú perceken át! Hasonló túra filmje

A búvár szafari hajó

 Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. 5 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szeretõ utasoknak. A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felső fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozás hellyel. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a harmadik merülés után. Képek a búvár hajóról 

A búvár platform

A hatalmas méretű platform egyszerre 14 búvár előkészületeihez nyút alkalmas helyszent a merülések előtt. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló és egy elmosó tartály is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll 5 €/nap felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és az igényt csak a merülés előtt kell jelezni. Ára 5 €/töltés. 

A búvárszafari programja

A búvár program szerint elsőként a Marsa Alam régióban töltjük el az alső napot. Jellemzően éjszaka hajózunk és megpróbáűljuk elérni a legdélebbi pontját a túrának, az Abu Fendera zátonyt. A következő régió lesz majd a St Jonhs régi és az utolsó napon, napokon a Fury Shoal régió, mielőtt ismét kikötünk Marsa Alamban, vagy Mara Galebben. Mivel egyik régióban sem tiltott az éjszakai merülés, ha a hajózás és az időjárás engedi, akár minden nap lehet négyet merülni az első és utolsó nap kivételével. Első nap és utolsó nap vélhetően kettő-kettő, az köztes napokon pedig többnyire négy merülés fér bele a programba. Egy előző túra képei

Utazás a búvártúrára

Most is charter géppel történik az utazás, hurghadai leszállással. A behajózás Marsa Alam, vagy Marsa Galeb kikötőjében fog történni, ahová az utat egy klimatizált busszal tesszük meg. Utazási idő kb. 3-4 óra. A hajó másnap reggel indul el a kikötőből, és útközben egy sekélyebb helyen check dive-val fogunk kezdeni, ahogy ez a szafarikon lenni szokott. 

A búvártúra dátuma:

2018 október 21- 28.

A búvártúra ára: 

790 €

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Elhelyezést 7 éjszakára a hajón,
+ Minden földi transzfert Egyiptomban, 
+ Teljes ellátást a hajón,
+ Kávét, teát, ásványvizet és üdítőital fogyasztást,
+ Kb. 18-20 merülés lehetőségét,
+ Búvárvezetést 2 csoportban helyi vezetőkkel,
+ Helyszíni koordinációt, szervezést,

A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Repülőjegyet 20 kg súlyhatárral, mely erre a hétre 390 € (az összes utazási iroda egységesen 40 € árat emelt erre a hétre)
- Egyiptomi vízumot , mely kb. 22 €,
- Üzemanyag felárat, mely 20 €/fő
- Egyéb felszerelés bérletet,
- A túra végén adandó személyzeti borravalót 30 €/fő

Jelentkezni lehet a búvártúrára

Erre a túrára kizárólag az abc@abcbuvar.hu címen írásban lehet jelentkezni.

Szabad helyek száma: A túra megtelt

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul. 

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2018-10-21
Esemény vége
2018-10-28
Esemény helyszíne
Egyiptom - Vörös tenger
 

Ebben a témában talál még 31 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC