Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Pápua Új Guinea búvár és nyaraló túra
Két hét a föld legmisztikusabb országában

Pápua Új-Guinea Óceánia egyik állama, mely a Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guineának a keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglal magában. Az ország egyike a legkevésbé felfedezett országoknak, kulturális és földrajzi értelemben is. Az ország a nevét az őslakosokról kapta a pápuákról. Képek az országról

Pápua Új-Guinea elsődleges vonzereje a rendkívüli változatosság, melyet a természeti szépségei nyújtják. A szigetek domborzata óriási különbségeket mutat, hegyek, magas földek, mocsarak és óriási sziklák váltogatják egymást. Az élővilág lenyűgöző, szinte érintetlenek az esőerdők, melyek nagyon sok állat- és növényfajtának nyújtanak élő-helyet. 
A második vonzerejét az ország egyértelműen a kannibáloknak köszönheti, bár már jó ideje nem esznek embert, mégis ez a fajta misztikum még most is benne él az emberekben.
A harmadik vonzerő a törzsi életmód, a hagyományok és szokások, mely rengeteg néprajzkutatót és filmes csoportot vonzott mindig is a szigetre. 850-féle bennszülött nyelv és legalább ennyi hagyományos népcsoport létezik a nyolcmilliós lélekszámú országban, melyben a népesség 82%-a él törzsekben, falvakban és csak 18% városokban.
Egész évben az egyenlítői éghajlat a jellemző az egész országra, az évi átlaghőmérséklet 28 C fok.

A turizmus elsősorban a fent említett különleges kultúra és érintetlen természet megismerésére irányul, ahogy a mi túránkból is három nap értelemszerűen csak ilyen programokat tartalmaz.
Egyik napunkon kirándulást teszünk a közeli dombokra, hegyekre (Suicide), ahonnan kilátás nyílik az egész öbölre, a fjordokra és a szomszédos hegyekre, miközben érintünk egészen kicsi településeket, kókusz fogyasztunk a helyiekkel, majd látogatást teszünk egy pillangófarmon és láthatjuk a tenyésztés módját is.
Egy másik napon meglátogatunk egy kis lélekszámú pápua falut és megismerkedünk a törzsi életformával, ételekkel, a népcsoport múltjával, vándorlásával a mai helyszínre, sőt még a törzsfőnökkel külön is, de a nagy üst nem lesz aláfűtve az ottlétünk alatt. Az utat a faluba megtehetjük kenukkal, vagy kajakokkal, de a resort motoros hajójával is, igény szerint.
Utolsó napunk különleges programja ismét a pápuákkal lesz az esőerdőben, ahová részben a helyi bennszülöttek visznek bennünket a saját vízi járműveikkel, majd a további utat az általuk szent helynek tartott erdei tisztásra már a gyalog tesszük meg. Megmutatják számunkra, hogyan kell szágót készíteni, bemutatják, hogy készül a gyógyszerük, megmutatják a tűz- és szőnyegkészítést és végül a pápua tetoválás módját. A program után rövid hajózással eljutunk a Komoa Beach-re, ahol barbecue ebédet kapunk, majd strandolhatunk az öbölben a délután folyamán. Képek a programokról

Legalább ilyen erős a búvár része is a programnak, hisz ahogy a felszíni élővilág, úgy a víz alatti élővilág is szinte érintetlennek számít. Itt nincsen ipari méretű merültetés, sőt az év nagy részében, májustól októberig a tenger felől fújó szél miatt nem is lehetséges a merülés a külső zátonyrendszeren, csak a fjordokban.
A legerősebb a makró élővilág, elképesztő választék van az addig soha nem látott, színes kis élőlényekben. A búvárfotósok mekkája a pápua körüli vizek. Emellett a korall élővilág is rendkívül választékos és színes, mint ahogy az úszó élővilág is. Szinte minden fajta hal előfordul a víz alatt, többnyire rajokban láthatjuk őket, ahogy körbeveszik a búvárokat. Utazó halrajok, barrakudák, Jack rajok és a spanyol makréla a leggyakoribb. Teknősökből több fajtát is láthat a búvár, mint ahogy a különlegesnek számító mandarinhalat is. A nagyobb testű élőlények közül a fehér úszójú, fekete úszójú, ezüst úszójú és a szürke zátonycápák, illetve pörölycápák a gyakoriak, de láthatunk dajkacápákat is gyakran. A ráják minden fajtája gyakori és természetesen találkozunk mantákkal is néhány merülőhelyen. 
Roncsokból is van kínálat, két repülőgép roncs is van a régióban, de ezek mélyebb merülések csak haladó szintű búvároknak, illetve bárki számára merülhető a háborús rakpart előtti vízterület (2. Világháborús néhai kikötő), ahol egy Land Rovert láthatunk a víz alatt és sok-sok lőszert. Az egyik mélyebb repülő roncs egy Pistoff B25 Mitchell Bomber P-38F, másik repülő roncs egy B-17F "Black Jack". Ezekről a merüléséről csak a helyszínen lesz döntés. Képek a víz alatti látnivalókról
A normál merülőhelyek 15-30 perc távolságra találhatóak és nagyjából harminc hely közül lehet választani ebben az ideális időszakban.
Összesen 12 merülés van a programunkban, melyet hat merülési nap alatt merülünk le a tervek szerint. A délutánok bármelyikén felár nélkül merülhetünk a rakpartról a házizátonyon a csomagunk alapján.
A búvár bázis a parton helyezkedik el és három hajóval rendelkezik a merültetéshez. Mindegyik merev testű hajó és rendelkezik létrával. A felszereléseket a személyzet segíti pakolni és szállítani a hajóhoz és vissza.

A túra központi helye és a szállásunk az ország dél-keleti részében helyezkedik el egy hatalmas félsziget, fjordokkal és hegyvonulatokkal tűzdelt egyik csücskén. A resort deluxe kategóriájú bungalóit csak a mi csoportunk tölti meg. A parkettás és egyedi stílusban kialakított és berendezett szobák klimatizáltak, minibár és veranda is tartozik hozzájuk, kilátással a Salamon tengerre. A resortban medence, bár és teraszos étterem szolgálja a csoport kényelmét, melyhez hozzájárul a teljes ellátás is. Összesen 10 éjszakát töltünk el ezen a meseszép helyen. Képek a resortról

A túra menetrendje és az átszállások miatt kétszer is el fogunk tölteni 1-1 éjszakát Pápua Új Guinea fővárosában Port Morebyben egy Holiday Inn Experess 4*-os hotelben. Képek a hotelről
Mivel az első ilyen alkalommal már hajnalban megérkezünk, miután kipihentük magunkat, délutáni programként ellátogatunk a Natura parkba és megismerkedünk az országra jellemző élő- és növényvilággal. A park honlapja

Az utazás az Emirates légitársaság menetrend szerinti járatával történik egy átszállással Dubaiban és egy átszállással Szingapúrban. Mindkét átszállás kb. 4,5 órát vesz igénybe. A hazafelé úton is ugyanezen a két helyen szállunk át, hasonló időkkel.
Mivel az átszállások és a repülési idő miatt az átlagosnál hosszabb az utazás, így a túra árban benne foglaltatik minden átszállásnál a Lounge tartózkodás, Dubaiban 3-3 óra, Singapurban pedig végig a teljes átszállási idő alatt és ennél az esetnél zuhanyzási lehetőség is van a teljes ellátás és italfogyasztás mellett.

A búvártúra dátuma:

2020 november 3 - 18.                                             


A búvártúra ára búvároknak:

5.125 € + nemzetközi repülőjegy kb. 450.000 Ft


A búvártúra ára kísérőknek:

4.420 € + nemzetközi repülőjegy kb. 450.000 Ft


A búvár túra ára tartalmazza:

+ Nemzetközi repülést turista osztályon oda és vissza 2-2 átszállással,

+ Minden átszállásnál Lounge belépőt étel és italfogyasztással,

+ Két éjszakát Port Moresbyben 4*-os hotelben reggelivel,

+ Látogatást Port Moresbyben a Natura parkban belépővel együtt,

+ Kétirányú, belföldi repülést 20 kg súlyhatárral,

+ Elhelyezést 10 éjszakára teljes ellátással a Pápua Dive Resortban,

+ 12 hajós merülést külső zátonyokon,

+ Minden nap ingyen merülés lehetőségét a házi zátonyon,

+ Három nap három különböző földi programokat Pápuán,


A búvár túra ára nem tartalmazza:

- Italfogyasztást a túrán,

- Utazási napokra az étkezéseket,

- Bármit, ami az ár tartalmaz felsorolásban nem szerepel,

 

Jelentkezni lehet E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen.

A túra a Red Sea Boats Holidays Utazási Iroda szervezésében (MKEH engedélyszám: U-001109) indul, a búvárkodás szakmai felügyeletét is a REd Sea Boats oktatója látja el. Az Utazási iroda az ár változtatás jogát fenntartja.

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2020-11-03
Esemény vége
2020-11-18
Esemény helyszíne
Pápua Új Guinea
 

Ebben a témában talál még 31 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC