Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Akciós Tirán szigetek búvár szafari
Búvárkodás a legszebb roncsoknál és zátonyoknál

 

A Vörös-tenger északi régiója

Ez búvártúra nyújtja talán a legszínesebb, legsokoldalúbb látnivalókat a búvárok számára. Számos világhírű roncs, jelentősen eltérő típusú zátonyok, falak, korallmezők és nemzeti park szerepel a búvár szafari programjába. Ez a sokszínűség vonzó a búvárok számára. Ezt az egyediséget növeli a Tiran-szigetek öt eltérő zátonya is, mellyel a búvártúra életre szóló élményeket tartogat a részvevők számára. Film egy előző Tirán túráról.


A Tirán szigetek

A Sinai félsziget dél-keleti sarkánál, az Aqaba öböl bejáratánál helyezkednek el és ezzel jelentősen lekeskenyítik a Vörös-tengert a hatalmas Aqaba öböl felé. Azonban nem csak keskenyebb, de jóval sekélyebb is ez a keskeny rész, mely tulajdonképpen egy víz alatti helyvonulat az egyiptomi és szaúd-arábiai földrész között, melyből összesen négy zátony áll csak ki a tengerből. Ez tovább növeli az amúgy is a Vörös-tengerre jellemző áramlásokat, melyek így még több táplálékot szállítanak, és ezzel hozzájárulnak egy egyértelműen gazdagabb élővilág kialakulásához. A négy zátony, négy ismert és kedvelt merülőhelyet nyújt, melyek neve Gordon, Thomas, Woodhouse és Jackson zátonyok. Többnyire meredek, gorgóniákkal és lágykorallokkal benőtt korallfalak jellemzik mind a négy fő zátony merülőhelyeit. Hatalmas tonhalak, barrakudák, óriás napóleon halak teknõsök és természetesen cápák is jellemzőek a zátonyoknál, mindamellett, hogy a megszokott módon kemény és lágykorallokkal benőtt falakon a szokásos vörös-tengeri látnivalóban lehet részük a búvároknak merülésről merülésre. Egy előző Tirán szafari képei

A búvár program

A búvár szafari további szenzációs helyeket érint. Fentről visszafelé haladva a következõ világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a régió. Sok száz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző, de legutóbb nagy egyedszámú tintahal raj úszott el a fejünk felett.
A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztõen látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. 
A következő merülési rész a Gubal szigetek, ahol több drift merülést is bonyolítunk. Ebből az egyik szintén egy roncsnál kezdõdik, az Ulysses-nél. A hely különlegessége, hogy itt az esetek 90%-ban delfinekkel szoktunk találkozni merülés közben a víz alatt, de az egyéb látnivaló szerint egy érdemes helyszín számunkra.
A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évtizedek, évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között. Még egy népszerű hely van dél felé haladva, az pedig a Shaab El Erg zátony. Ez arról híres, hogy nagyon szeretik a delfinek ezt a helyet és számos alakolmmal erről meg is bizonyosodhattunk az előző Tirán szafari -kon. 
Ezeken kívül még számos más zátonyt is érintünk a búvártúra során, miközben vissza, Hurghada felé haladunk lassan és naponta négyet merülünk, három nappalit és egy éjszakait.
Ezzel a búvár programmal és úti tervvel, olyan változatos és felejthetetlen búvártúrát szervezünk, hogy aki ezen részt vesz, az alig bír majd ki egy évet, mielőtt újra bejelentkezik egy északi búvár szafarira. Egy másik Tirán búvár túra filmje

A búvár szafari hajó

 Az Andromeda 5*-os szafari hajó, az egyik legkedveltebb hajó, mellyel már számos búvárszafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legszebb búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdõszoba tartozik. 5 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülközõ és ágynemû is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban plazma TV és DVD lejátszó áll rendelkezésre a filmeket szeretõ utasoknak. A három különbözõ dekk a hajón összesen 100 m2 közös területet kínál a búvároknak. Egy fedett dekk a szalon mögött asztallal és körkanapéval, a felsõ fedélzet napozómatracokkal és körkanapékkal, plusz egy kisebb dekk a kapitányi kabin elõtt szintén napozás hellyel. A hajón van egy nagyméretû arab kávézó is, ez a shisházók fõ tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízû szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítõital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a búvár hajóról 

Az időjárás a búvártúrán

Bár az október a legkedveltebb hónap a Vörös-tengeren, a november is még kiválónak számít. Az időjárás és a vízhőmérséklet ideális egy élményekben gazdag vörös-tengeri szafarihoz. A levegő hőmérséklete napközben 26-28 C fok, a tenger pedig 23-24 C fok szokott lenni, melyhez elég az egy réteg búvárruha. A látótávolság jellemzően 40 méter szkott lenni. Azok, akik félnek a tengeribetegségtől és emiatt vonakodnak eltölteni egy hetet egy búvárhajón, megnyugtatásképpen és a döntésükben segítséget nyújtandóan informálom őket, hogy az északi búvárszafari menetrendje szerint zátonytól-zátonyig rövid hajózásokkal jutunk el, ezen kívül, minden merülésnél úgy köt le a búvárhajó, hogy a hullámzás ne tudja azt mozgatni. Emellett, esténként olyan zátonyoknál töltjük az éjszakát, ahol egyrészt színvonalas éjszakai merülést végezhetünk, másrészt szinte teljesen hullámzás mentesen tudunk lehorgonyozni és a hajó egész éjjel szinte meg sem mozdul. 

Utazás a búvár szafari -ra

Az Egyptair menetrend szerinti járatával történik átszállás néllkül oda- és visszafelé is. A menetidő 3 óra 30 perc és a repülő nappali menetrenddel közlekedik, odafelé délutáni, visszafelé délelőtti indulással. A repülőjegyet egyénileg kell majd megvásárolni az általunk küldött foglalás alapján, utalással. Annak ára jelenleg kb. 92.700 Ft, de ez változhat.

Covid 19-el kapcsoltatos információk

- A hajónak minden engedélye megvan ebből a szempontból is, a személyzet szűrése rendszeres, mindenki, aki a hajón dolgozik, rendelkezik negatív friss teszttel. 
- A búvár résztvevőknek 72 óránál nem régebbi, angol nyelven is olvasható PCR teszttel kell rendelkeniük Egyiptomba belépésnél. Ez ithon egységesen 19.500 Ft mindenhol. 
- A fentiek azt jelentik, hogy a hajón csak olyan ember fog tartózkodni (személyzet és utas), akinek friss és negatív eredménye van, azaz nem fertőzött!
- A hajóról leszállni, sem indulás előtt, sem a kikötés után nem lehetséges, csak a reptéri transzfer miatt.
- Mivel a hazaérkezés pénteki napra esik, aznap indul a 10 napos karantén. Így 4 munkaszüneti nap van benne és a következő vasárnap végződik és összesen 5 munkanapot vesz csak igénybe!
- Így nem kell két tesztet készíttetni a hazaérkezés után, mivel az is pont ennyi időt venne igénye, azaz 5 munkanapot.  
- A karantén ideje alatt, melynek helyét az utas adja meg a reptéren, nem kell karantént tartani az egy háztartásban élőknek, feleség, gyermek, stb. 

A búvártúra időpontja: 

2020 november 28 - december 5.

A búvártúra ára: 

840 € (930 € helyett)

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Hajóbérleti díjat,
+ Elhelyezést 7 éjszakára kétfős kabinokban,
+ Teljes ellátást, napi 3 büfé étkezéssel, 
+ Kévé, tea, ásványvíz és üdítő fogyasztást,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Kikötői díjat, 50 €!
+ Üzemanyag felárat, 50 €!
+ 14% áfát!
+ Nemzeti park belépőt: 40 €!
+ Napi három-négy merülés lehetőségét,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést két csoportban,
+ Ingyen WiFi netet a hajón,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely kb. 92.700 Ft,
- Személyzeti és Guide borravalót, 50 €/vendég,
- Vízumköltséget, 0 €/fő (egyelőre fel van függesztve és nem kell fizetni)
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Biztosítást,

A búvártúrához a hajót és a transzfert a Red Sea Boats Utazásközvetítő iroda adja, a repülőjegyet pedig a Mortons Travel utazási iroda biztosítja. 

FONTOS INFORMÁCIÓ: A túra kizárólag akkor indul el, ha a létszám minimum 12 fő a hajón! Ha a létszám ennél jelentősen alacsonyabb, úgy lehetőség van átváltani Marsa Shagra túrára, mely árban nagyon hasonló (talán egy kicsit olcsóbb), merülésszámban ugyanaz, ellátásban ugyanaz, csak nem hajón lakunk, hanem a legfelkapottabb búvár faluban délen, Marsa Alam mellett, de hajóról merülünk, illetve gyorshajókról. A részleteket akkor adom meg, ha ez aktuálissá válik. 

Szabad helyek száma a búvárszafari-ra:

20 fő

A búvár szafari -ra jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2020-11-28
Esemény vége
2020-12-05
Esemény helyszíne
Egyiptom
 

Ebben a témában talál még 28 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC