Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Molnár János Barlang Intro Cave merülés
Egy igazán különleges merülés

 


A Molnár János barlang múltja

1982 óta fokozottan védett barlang. Akkor még csak 450 méter volt ismert az eddig feltárt, hat kilométer hosszú, hasadék jellegű barlangból, amely vélhetően még mindig nem a teljes barlang. 100 méter tengerszint feletti magasságban vannak a bejáratai és a barlang az Eocén kori márgában alakult ki.
Két, ember számára is járható bejárata van, melyből a felső, száraz bejárata a Malom-tó felett, az alsó a tó vízszintje alatt található. A barlang a József-hegy lábánál található Malom-tó forrásainak a vizét vezeti el. A vizét a mélyből feltörő meleg és a Budai-hegységből érkező hideg karsztvíz adja. A falakat gömbüstök és hévforráscsövek díszítik. Mélyebben fekete, mangános bevonat borítja. Az öt nagy rózsadombi barlang közül ez az egyetlen, napjainkban is aktív, hévizes barlang. Az itt fakadó, 20–23 °C-os termálvizet a Szent Lukács gyógyfürdő hasznosítja.

Nevét 1977-ben arról a Molnár Jánosról kapta, aki száraz járatait már 1856-ban bejárta és elemezte a víz kémiai összetételét és nagy vízalatti barlangrendszer létezését feltételezte leírásában.
Plózer István vezetésével a FTSK 1972–1973-ban szerkesztett egy vázlatos barlangtérképet.
Az 1977. december 31-i állapot szerint a Budai-hegységben lévő és 351,1 m hosszú Molnár János-barlang az ország 35. leghosszabb barlangja.
A 2003-ban napvilágot látott Magyarország fokozottan védett barlangjai könyv szerint 420 méter hosszú, 55 méter függőleges kiterjedésű, 18 méter magas, 37 méter mély és vízszintes kiterjedése 60×80 méter.
A 2005-ben megjelent Magyar hegyisport és turista enciklopédia könyv szerint majdnem 3 kilométer hosszú és körülbelül 62 méter mély a barlang.
2015. november 3-tól a földművelésügyi miniszter rendelete szerint a Budai-hegységben lévő Molnár János-barlang fokozottan védett barlangmnak számít. Képek a barlangról

Merülés a barlangben

Jelenleg a barlangban merülni azoknak, akik nem rendelkeznek barlangi búvár képesítéssel csak úgy lehet, hogy egy úgynevezett bemutató barlangi merülésen (Into Cave dive) vesznek, vehetnek részt egy barlangi búvároktató közreműködésével, támogatásával és egy előre kiépített, kijelölt szakaszt látogathat meg az érdeklődő búvár.
A merülési idő jellemzően kb. 50 perc körül van és kizárólag technikai felszereléssel tehető meg, melyet a helyszínen biztosítanak a résztvevő számára. A merülést értelemszerűen egy eligazítás előzi meg. A búvárnak ruhával, komputerrel és ABC felszereléssel kell rendelkeznie az érkezéskor.

A merülésre csak előzetes dátumegyeztetéssel és a szükséges adatok megadásával, illetve a feltételek teljesítésével lehetséges.

A merülés feltételei:

- haladó búvár végzettség,
- magas szintű lebegés tudása,
- 2 évnél nem régebbi orvosi igazolás megléte,
- megfelelő biztosítással kell rendelkezni,
- adatok megadása előre írásban, név, lakcím, születési dátum,

A merülés ára:

- merülés: 17.000 Ft,
- technikai felszerelés lámpával együtt: 5.000 Ft és adják a helyszínen,
- biztosítás azoknak, akik nem rendelkeznek DAN Silverrel: 2.000 Ft,

A merülés dátuma:

- November 14. vasárnap - maximum 8 fő

Amennyiben téged érdekelhet a dolog, úgy írásban lehet bejelentkezni az abc@abcbuvar.hu mail címen, illetve 5.000 Ft foglaló elutalásával, melyhez írásban adjuk meg a szükséges információkat.

 

 

 

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2021-11-14
Esemény vége
2021-11-14
Esemény helyszíne
Budapest
 

Ebben a témában talál még 31 cikket: Programnaptár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC