Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

A Suunto D6 búvárkomputer éve
Felszerelés teszt


A karóraként is hordható D6 külalakjában és értékeiben is mutat némi hasonlóságot a két éve megjelent D9-hez. A fém házas, tetszetõs kivitelû D6 egy cseppet kisebb és vékonyabb, mint elõdje, ezért még keskenyebb csuklóra is kiváló viselet lehet.
Változnak a D6ok...

Elsõ pillantásra a mátrix kijelzõ mássága a legfeltûnõbb változás: már nem a hagyományos kvarcórák pálcikáiból állnak össze a számok, hanem rengeteg apró pontból. Ily módon a fontosabb információk kijelzése kifejezetten nagy számokkal történik, kitûnõen olvasható, ráadásul számos dolgot szövegesen, érthetõen ki tud jelezni a komputer, nem kell pár betûs kódszavakból kitalálnunk, merre járunk a menüben vagy, hogy épp mi a teendõ.
A búvárkomputer a felszínen hagyományos óraként viselkedik, ha nem lépegetünk a menüben, néhány perc után az idõ és dátum kijelzésre áll át.
Az egyik igazán nagy újdonság a merülés módban található. A dekompressziós számítások több szempontból is eltérnek a más búvárkomputereknél alkalmazott számításoktól. A D6 szoftvere figyelembe veszi a búvár merülési viselkedését, másként ítéli meg az egymást követõ sekély merüléseket és másként az ismétlõdõ mélyebb merüléseket. Reagál a több napig tartó merülési sorozatra és az egymást követõ mélyülõ merülésre is.
A gyors emelkedésre sokkal érzékenyebb, hiszen a mikrobuborékok kialakulásáért elsõdlegesen ez a felelõs. Ilyenkor a D6 és a D9 is úgynevezett kötelezõ biztonsági megállót ír elõ 6 méteres mélységben. A kijelzõn ez hasonlóan jelenik meg, mint a dekompressziós megálló. Amennyiben a búvár ezt megszegve a felszínre emelkedik, a búvárkomputer ezt figyelembe véve megszigorítja a következõ merülésre vonatkozó számításokat.
Hogy a gyors emelkedés ne következzen be a búvárkomputer hangjelzéssel, a kijelzõ villogásával és a háttérvilágítás bekapcsolódásával jelzi ezt.
A legújabb kutatások eredményeként elõtérbe kerül a Deep Stop-os, vagyis a mélységi megállós zsilipelés, melynek elsõsorban a mélyebb, de nem dekompressziós merüléseknél van hangsúlyozott jelentõsége. Ilyenkor a D6 a felhasználó által elõre beállított 1, illetve 2 perces megállókat a felszín felé mindig körülbelül félútra teszi a mélység és a legfelsõ zsilipelési szint közé. Például, ha egy 40 m-es merülés után emelkedünk, az elsõ megálló kb. 21 m-en, a következõ kb. 12 m-en, majd 7, 5 és 3 méter következik, vagyis összesen ötször kell megállót beiktatni, ez által a mikrobuborékok kialakulása minimalizálódik, a merülés biztonsága pedig növekszik.
A dekompressziós merülések esetén a Suunto modelleknél már megszokott folyamatos dekompresszót alkalmazza, vagyis az emelkedés teljes idejét a mélység figyelésével beszámolja a deko idõbe, csökkentve ezzel a zsilipelés szintjén eltöltendõ idõt. A dekompresszió számításának szigorítása a D6 esetében is 4 fokozatban állítható, ha ezt a felhasználó szükségesnek ítéli.
Újdonságok

A még mindig egyedinek és különlegesnek tekinthetõ digitális tájoló a D6-ban is megtalálható, úgy mint elõdjében a D9-ben. Jelenleg a világon csak ebben a két Suunto modellben található meg ez a funkció. A víz alatt és a felszínen egyaránt kiválóan használható tájoló az égtájak kezdõbetûivel és egy idõben számokkal kijelezve, fokokban is megadja az irányt. Miután leellenõriztük haladási irányunkat a D6 és a D9 is 1 perc után automatikusan visszaáll az eredeti funkcióra. A tájoló lehetõvé teszi az irány rögzítését egyetlen gomb megnyomásával, majd ez után szimbólumokkal folyamatosan jelzi, hogy a búvár mennyire és milyen módon tér el a rögzített iránytól. Ennek segítségével akár az odafelé, akár a visszafelé irány is könnyen tartható, mely jelentõsen megkönnyíti a tájékozódást és a visszatalálást a hajóhoz.
Természetesen egy modern búvárkomputertõl elvárhatóan a D6 is rendelkezik nitrox üzemmóddal. Az viszont nem megszokott dolog, hogy két, különbözõ oxigén tartalmú keveréket is használhatunk, és ezek között válthatunk a merülés alatt. Az oxigén százalék 22 és 100 % között állítható mindkét keverék estén. Süllyedés közben a gázváltás lehetõvé válik, ha az oxigén maximálisra beállított parciális nyomása nincs túllépve. Emelkedés közben viszont a D6 hangjelzéssel és villogással figyelmeztet bennünket a gázváltás szükségességére, ezzel is nagyobb biztonságot szolgáltatva. A két keverék használatával ismét kiterjesztõdnek bizonyos határok a merülés közben.
A mérõmûszer és szabadtüdõs módban a D6-ot használhatjuk mélység- és idõmérõként 100 méteres mélységig, illetve stopperként a szabadtüdõs merülésekhez. Mint ahogy minden merülési funkcióban, itt is tehetünk bejegyzést egy gombnyomással a merülési profilba, melyet az adatok számítógépre való letöltése után visszanézhetünk, kiértékelhetünk.
Mint ahogy a Suunto termékeitõl megszoktuk, a D6 memóriája is 36 órányi merülést tárol, melyet bármikor visszanézhetünk. A merülésekrõl és merülési csoportokról minden lehetséges adatot eltárol. Ezen kívül, végigléptethetjük a kijelzõn a merülési profilt is grafikusan kijelezve. A merülés tervezésnél a D6 képes az elmúlt négy nap minden merülésével számolva megadni a dekompresszió mentes idõket a következõ merülésre, természetesen minden egyénileg megtett beállítást is figyelembe véve.
Összegzés

Az egyénileg megtehetõ beállítások széles lehetõsége, mint pl. a mélység és idõ riasztások, a dekompressziós számítás enyhítésének, szigorításának többszörös lehetõsége, a többféle gázkeverék használatának lehetõsége, a kijelzés módjának változtathatósága a Suunto D6 búvárkomputert a legszélesebb körben felhasználható mûszerek élére állítja. Figyelembe véve az elõdjéhez, a D9-hez viszonyított kedvezõbb árat is, nem meglepõ, hogy a megjelenése után négy hónappal a legkeresettebb búvárkomputer lett a piacon.

Malmos Attila

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC