Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Gekko
Felszerelés teszt


A búvárkomputerekrõl viszont lehet tudni, hogy a különféle algoritmusok között igen nagy a különbség, tehát nagyon nehezen összemérhetõek két különféle gyártó termékei által adott adatok. Nekem viszont abban a szerencsében volt részem, hogy a Suunto két komputerét teszteljem együtt.

Régi Suunto Favoromat már évek óta megelégedéssel használom. Bár az algoritmusa nem a legújabb, elég konzervatív ahhoz, hogy ne érezzem úgy, kevésbé vagyok biztonságban, mint a velem együtt merülõ többi búvár. A kezelõszervei sem a modern idõket idézik, az elemcsere csak szakszervízben lehetséges, kijelzõje kicsi, nincs nitroxos üzemmódja, nem letölthetõ, nincs beépítve az algoritmusba az öt méteres biztonsági megálló. Viszont egy sportbúvár levegõs merüléseihez éppen megfelelõ, és ennek bizonyítására kértem egy Suunto Gekko típusú komputert, ami a belépõszintû komputerek között hivatott leváltani a Favort. Nos, a Suunto már megjelenésében is korszerûbb, algoritmusa a Vyperben jól bevált RGBM, tulajdonképpen attól szinte csak abban különbözik, hogy nem lehet letölteni a merülés adatait. Ezt még túl lehet élni szerény véleményem szerint.

A próbára Madeirán került sor, négy merülésen át egymás mellett viseltem a két mûszert, és idõnként fotóval dokumentáltam az eltéréseket. Vezetõnk kicsit furcsán nézett rám, amikor látta rajtam a komputereket, de elmagyaráztam neki, mi célból is biztosítom túl magamat. Õ arra tippelt, hogy minimális eltérések lesznek csak a két komputer értékei között. A merülés alatt ezért aztán õ is többször megnézte, éppen mit mutatnak.
1. próba


Eltérések

Felmerült a kérdés, hogy ha négy merülés után ekkora az eltérés mértéke, mi történik egy szafarin? Nos, hetekkel késõbb erre is fény derült. Társamon Gekko, rajtam a jól bevált Favor volt, és 17 vörös-tengeri merülés után sem volt sokkal jelentõsebb eltérés, mint amit korábban Madeirán tapasztaltam. Bár szigorúbbá válik a komputer, azért annyira nem korlátozza a merülési mélységeket és idõket, hogy az embernek ne lenne kedve Gekkóval merülni
Nos, az elsõ merülés alatt az õ vélekedése látszott beigazolódni. Gyakorlatilag a minimálisnál is kisebb volt az eltérés az értékek között, azt a kis eltérést pedig akár az is okozhatta, hogy a Gekko pár százalékkal mindig nagyobb mélységet érzékelt. (Ez meglepetés volt a számomra, de a kölcsönadó szerint az érzékelõk is öregednek a mûszerekben, szerinte ez lehetett az eltérés oka.) Bár nem voltunk igazán nagy mélységben, azért bõven húsz méter alá jutottunk, természetesen kicsit fel, kicsit leúszva a látnivalók kedvéért, így aztán úgy gondolom, ez a profil már alkalmas lett volna arra, hogy megmutatkozzanak a különbségek. Ám semmit sem tapasztaltam! Az elsõ karakteres eltérés 5 méter környékén volt, amikor a Gekko jelezte a biztonsági megállót, míg a Favor nem. De ez korábban sem okozott gondot, hiszen egyszerûen 3 percig ott maradtam azon a szinten, a jelzéstõl függetlenül, tehát ez önmagában nem teszi biztonságosabbá a Gekkót. A nap második, sekélyebb merülésén pedig nem is számítottam arra, hogy nagy különbségeket fogok tapasztalni.
2.próba

A következõ merülésen viszont, ahol ismét mélyebbre mentünk, már nagyobb eltérések voltak a no deco idõk között. Nem volt nehéz rájönni, hogy a két komputer közötti igazi különbség a sorozatmerülések során mutatkozik meg. A Suunto Gekko újabb, korszerûbb algoritmusa hangsúlyosabban veszi figyelembe a korábbi merülések alatt a testben felhalmozódott nitrogént, és ezért aztán valamivel szigorúbb, mint a Favor. Persze itt sem nagyságrendi eltérésrõl volt szó, 5-15%-kal kevesebb volt a no deco idõ, aktuális mélységtõl, merülési idõtõl függõen. Utolsó, negyedik merülésemen pedig tovább nõtt a különbség, érdekes módon nem a merülés elején a nagyobb mélységben 30 körül, hanem az idõ elteltével vált jelentõssé az eltérés, amikor már messze magunk mögött hagytuk a merülés legmélyebb pontját, 15-16 méteren úsztunk. Aztán nagyjából 10 méteres mélységbe érve ismét csökkent az eltérés.

A Favor pedig, azzal együtt, hogy kissé megengedõbb a Gekkónál, még mindig konzervatívabb sok más komputernél, elsõsorban a teljesen más algoritmusokat használó amerikai mûszereknél. Így aztán a legnyugodtabb szívvel merem javasolni ezt a kissé divatjamúlt, de nagyon megbízható komputert bárkinek. A Gekko pedig rendelkezik olyan többlettudással, hogy nem csak a teljesen kezdõ, hanem mélyebb vagy nitroxos merülések során is lehessen használni.

Felmerülhet a kérdés, hogy dekompressziós merülések során hogy viselkedik a két mûszer. Nos, ezt én nem teszteltem, és ennek az az oka, hogy komoly dekompressziós merüléseket nem lehet egy-egy ilyen komputer adataira alapozni, míg ha véletlenül dekóba csúszik a búvár, a komputer által adott értékek nyilván megfelelõek a limitek kis túllépése miatti dekompressziós megállókhoz.
Aki ennél komolyabb szinten érdeklõdik a mélymerülések elmélete iránt, az inkább továbbképzõ búvártanfolyamokon sajátítsa el a megfelelõ tudást, minthogy mindent a komputerére bízna. A sportbúvárok számára viszont ma már elengedhetetlen a komputer, és az elérhetõ típusok közül szerintem a Suunto Gekko mostanság az egyik legjobb vétel, bátran ajánlom mindenkinek.

Divecenter.hu

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC