Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

A Suunto D9
Felszerelés teszt


A búvárkomputerek között - éppúgy, mint szinte minden más egyéb téren - vannak ismert és kevésbé ismert márkák. Magyarországon a búvárok többsége a svájci Uwatec és a finn Suunto termékei közül választ. Ez utóbbi gyár új zászlóshajóját, a D9-est kaparintottuk kézbe egy röpke szárazföldi ismerkedés erejéig.

A D9 a Suunto Stinger, tehát a fémbõl készült, karóraként használható búvárkomputerek családjába tartozik. Tudását tekintve a jelenlegi csúcskategóriát képviseli, mindent tud, amit manapság elvárhat az ember - sõt, még többet is. Mi, akik eddig csak reklámokból ismerhettük, kíváncsiak voltunk arra, át tudjuk-e tekinteni a rengeteg szolgáltatást a rendelkezésünkre álló rövid idõ alatt.
Újítások

A legérdekesebb újítás talán a beépített digitális tájoló. A technikai búvárok egyre gyarapodó számára az lehet érdekes, hogy a készülék levegõs illetve mûszer üzemmód mellett képes 21-99% oxigéntartalom között állítható 3 féle gázkeverék kezelésére, és vezeték nélküli ún. wireless adók jeleit is fogja - így megjeleníti a palackban lévõ gázkeverék nyomását is.
Nem kevésbé fontos tulajdonság az új, deep stop RGBM modell használata, amivel tovább növelhetjük a merülésünk biztonságát, és ne feledkezzünk meg a kijelzõrõl, ami nem a megszokott kvarcóraszerû fix rajzolású, hanem grafikus (ún. mátrix), tehát pixeles felépítésû.

Mint régi Suunto tulajdonos, érdeklõdve vettem kézbe a komputert. Vajon mi az, ami miatt érdemes lenne váltanom a jó öreg Vyperrõl?

A dobozt kinyitva nehéz volt nem észre venni, hogy egy CD is található benne. Csak nem? De bizony, a Suunto

végre alapáron, a komputerrel együtt adja a számítógépes letöltéshez szükséges interface kábelt és a programot. Na végre! Nem soros, hanem USB csatlakozó felületû kábel (a mai laptopokon már egy ideje alig találni soros csatlakozót), amiben további újdonság, hogy a cég szakított a nem túl megbízható régi csatlakozójával, és egy okos új módszert talált ki. A D9-ben egy kerek, három vezetõstiftel ellátott üreg van, amibe betolva majd kissé elfordítva rögzül a letöltõ kábel csatlakozója. Vége a rémálomszerû "ha levegõt veszel megszakad a letöltés" idõknek!
Nocsak, még valamit rejt a dobot, egy szíj hosszabbítót! Végre nem 30 centi hosszú nyakörvet mellékelnek, hanem alapban egy kényelmes hosszúságú szíjat kapunk, és ha mégis kevés lenne pl. szárazruha viseléskor, hát elegánsan meghosszabbítható. Apró figyelmességek ezek, mégis fontosak!

Kézbe véve elsõ benyomásom az volt a D9-rõl, hogy nagyon jól néz ki - bár nem vagyok egy óra rajongó, szerintem sikere lesz a kinézetének - és meglehetõsen nehéz. Van benne anyag rendesen, de biztos vagyok benne, hogy sokakat zavar, ha egy ilyen súlyos egyéniséget kell nap mint nap a kezükön viselni. A kezelés elsõre furcsa volt, de miután 10 perces kisérletezés után fellapoztam a gépkönyvet, rájöttem, hogy egész használható, csak azt kell megszokni hogy egy-egy gomb másképp mûködik a komputer különféle üzemmódjaiban - illetve nem mindegy, hogy megnyomom vagy nyomva tartom. Számomra kicsit fura, hogy néhány funkció eléréséhez (pl. a mûködési mód: levegõ-nitrox-mûszer váltáshoz) bizony gyors reflex kell, ugyanis ha nem nyomjuk meg a set gombot a felirat kb. 1 másodperces megjelenése alatt, akkor "vissza az egyes mezõbe, újra dobhatsz". Valószínûleg azért ez is megszokható. (Apropó gépkönyv: nagyon alapos és jól használható leírást mellékeltek a D9-hez.)

A látványos, grafikus menüben barangolva tetszett, hogy végre nem kell számítógépes kapcsolat a finomabb beállításokhoz, mint például a profil mintavételezésének állításához. Egyébként a D9 már egy másodperces mintavételt is ismer, ami dícséretes. Ha már a merülési profilnál járunk, a D9 az új, grafikus kijelzõnek köszönhetõen képes a merülési profilunkat diagramon is megjeleníteni (lásd kép), ezt eddig csak PC-re letöltés után lehetett megtekinteni.

A D9 egyik nagy újítása, a beépített, kallibrálható digitális iránytû. Egy gomb megnyomása után már meg is jelenik a kijelzõ közepén, tárolhatjuk a merülési irányt, grafikusan illetve fok pontossággal numerikusan is láthatjuk a haladási irányunkat.
A rövid tesztünk során a fordulás sebességét kicsit lassabbnak éreztem, mint a hagyományos Suunto iránytûét, és úgy tapasztaltuk - bár ez digitális mûszer - a függõleges dõlésre a D9 iránytûje is háklis. Meredeken tartva bizony elpörgött a valódi iránytól, és a mechanikussal szemben itt még a tárcsa helyzetébõl sem látja a búvár hogy jól tartja-e vagy sem - ebbõl lehetnek gondok szerintem a víz alatt, ahol elég nehéz a kezünkön lévõ órát vízszintesen tartani.
Összegzés

Összefoglalva elsõ benyomásokat így egy rövid, szárazföldi teszt után: a Suunto határozottan jó irányba halad, tetszenek az újítások, az apró kényelmetlenségek is inkább csak szokatlanok, gyanítom, pár merülés után már ugyanúgy rutinból kezelhetõ, mint a régi tipusok. Kicsi fekete ló a tájoló, látni kellene élesben, mûködés közben, mennyire dõléstûrõ, mennyire látható jól a kijelzõ a víz alatt, miközben elvileg a merülés többi paraméterét is nyomon kellene követnünk.
Természetesen a méretbõl adódóan a kijelzõ messze nem olyan jól leolvasható mint egy Vyperé, de lássuk be, bután mutatna egy akkora méretû karóra a kezünkön. Akit ez zavar, az vegyen Vytec-et, ami hasonló tudású - igaz, digitális iránytû nélkül - viszont nagyobb méretû. Egyébként érdekes érzés lehet egy olyan szerkentyût viselni nap mint nap, ami nagyjából ugyanannyit ér, mint egy átlagbúvár felszerelése együttvéve...
Abban biztosak lehetünk, hogy a jól bevált RGBM modellt használó komputer a víz alatt egy egyszerû sûrített levegõs merülésen éppen olyan megbízható, mint a régebbi típusok, a technikai merülések során való tesztelés viszont meghaladja a lehetõségeinket. Kérdés az is, hogy a sajátos, egyénre szabott megoldásokat kedvelõ technikai búvárok körében mennyire lehet népszerû egy ilyen, elviekben mindentudó komputer. Bár ha folytatódik az a tendencia, miszerint a kedvtelési búvárok mind nagyobb számban érdeklõdnek a technikai merülések után, elõbb-utóbb egyre többeknek lehet szükségük a D9 ma még talán extrának tûnõ szolgáltatásaira.

Divecenter.hu

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Élménybeszámoló típusa
Mediterrán
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC