Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Vyper2 és Cobra2
Felszerelés teszt


Vyper2 és Cobra2

Szerencsére manapság a búvárok jelentõs része érti és tudja, hogy a merülés biztonságát fõként a búvárkomputer által a merülés alatt szolgáltatott információk jelentik. Ha értjük ezen információk jelentõségét, ezek által képesek vagyunk a merülést abszolút biztonságos keretek között tartani.


Fejlõdünk...
Már rég túlhaladtunk azon a szemléleten, mely szerint a komputerek legnagyobb értéke, hogy lényegesen hosszabb merülési idõt tesznek lehetõvé, mint ha táblázattal merülnénk. A napjainkban kapható komputerek az évrõl évre dinamikusan fejlõdõ technikai fejlesztéseknek köszönhetõen új távlatokat nyitottak meg a búvárok elõtt, mely funkciók között a merülés biztonság már egy alap érték és az eltéréseket a különbözõ komputerek között az adja, hogy ezen kívül még mit tud, milyen fajta speciális tevékenységhez alkalmas.

Ebben az írásban a Suunto gyár 2 olyan búvárkomputerét szeretném bemutatni az olvasóknak, melyek 2007-ben kerültek piacra és számos olyan tulajdonsággal, újítással rendelkeznek, melyektõl a felhasználási területük jelentõsen kiszélesedett, ez által a használójának lehetõségei is megnõttek.
A legtöbb búvár számára ismerõsen cseng a Vyper és a Cobra név. Most a Suunto gyár kifejlesztette a Vyper2 és Cobra2 modelljeit, mely komputerek csak külsõleg hasonlítanak kissé elõdjeikhez, tudásukban azonban jelentõsen fejlettebbek. Nézzük elõször a Vyper2-t.

Kézbe véve a komputert, az elsõ szembetûnõ eltérés a mátrix kijelzõ, melyet a Suunto már 2005 év eleje, a D9 megjelenése óta alkalmaz minden modellnél. Ez a fajta kijelzõ jobban olvasható, nagyobbak a betûk és számok, illetve ha nem teljesen szembõl nézzük, akkor is egyértelmû a kijelzés. A következõ változás az egyel több, vagyis a négy nyomógomb. Ez által látványosan könnyebben kezelhetõ a menüszerkezete a komputernek. A Mode gombbal belépek, a le-fel gombokkal válthatok és a Select gombbal, kiválasztom a számomra szükséges menüpontot. A

további lényeges változások már kívülrõl nem láthatóak, ezekhez be kell lépnünk a menübe. A komputerek legfontosabb feladata a dekompresszióval kapcsolatos értékek mérése. Egyrészt, hogy nem legyen dekós a merülés, vagy éppen, mert dekós merülést tervezünk és kivitelezünk. A Suunto modelleknél eddig is a korszerû RGBM modell szerint számolták a komputerek a nitrogéntelítõdést, és ezt a számítást lehetett egy fokozatban enyhíteni, azaz engedékenyebbé tenni a komputert és négy fokozatban szigorítani is. A Vyper2 esetében ezeken kívül is még változtathatok a dekompressziós modellen azzal, hogy hagyományos biztonsági megállós, vagy mélységi megállós modell szerint számoljon. Így a tervezett merülésem szerkezetétõl függõen állíthatom be magamnak a legideálisabb mérési módszert, illetve a megállók hosszát is.

Amióta a Nitrox keverékkel történõ merülés már szinte napi gyakorlat lett, felmerült az igény arra, hogy az egész merülés alatt, változó mélység esetén is többnyire a legideálisabb oxigén tartalmú nitroxot lélegezzük be, mely egyrészt a merülési idõt is jelentõsen megnövelheti, de a nitrogén telítõdés szempontjából látványosan biztonságosabbá is teheti a merülést. A Vyper2 már rendelkezik a merülés közbeni gázváltás képességével úgy, hogy süllyedés közben csak akkor enged váltani, ha ez már lehetséges az oxigén értékek miatt, emelkedés közben viszont hangjelzéssel és villogással is figyelmezteti a búvárt a gázcsere szükségességére. A Vyper2 már képes 100% oxigén tartalomig kezelni a keveréket. A merülés közben minden, a nitrox gázzal és az oxigéntelítõdéssel kapcsolatos információ folyamatosan kijelzõdik a monitoron.

A merülés egy másik nagyon fontos része a tájékozódás. Emiatt szükséges a búvárnak tájolót magával vinnie, többnyire a karján, vagy konzolba építve. A Vyper2 esetében ez már nem szükséges, mert rendelkezik beépített, digitális tájolóval. A víz alatt és a felszínen egyaránt kiválóan használható tájoló az égtájak kezdõbetûivel és egy idõben számokkal kijelezve, fokokban is megadja az irányt. Egyetlen gombnyomással bekapcsolható és miután

leellenõriztük haladási irányunkat, automatikusan visszaáll az eredeti funkcióra. Igény szerint rögzíthetjük az irányunkat egyetlen gomb megnyomásával, majd ez után szimbólumokkal folyamatosan jelzi, hogy a búvár mennyire és milyen módon tér el a rögzített iránytól. Ennek segítségével akár az odafelé, akár a visszafelé irány is könnyen tartható, mely jelentõsen megkönnyíti a tájékozódást és a visszatalálást a hajóhoz.
A Vyper2 és a Cobra2 esetében most azt az ideológiát követte Suunto, hogy a két mûszer legyen teljesen egyforma, kivéve azt, hogy a Cobra2 természetesen méri a palack nyomását úgy, hogy egy magasnyomású tömlõvel csatlakozik a reduktor elsõ lépcsõjéhez. A palacknyomás mérése lehetõvé teszi, hogy a Cobra2 folyamatosan kijelezze a merülés alatt a búvár számára a még hátralévõ levegõ idõt is, vagyis, hogy a jelenlegi levegõfogyasztása szerint az adott mélységen még hány percre elegendõ a levegõkészlet. A Cobra2 mindig a 35 bar-t veszi 0 értéknek, vagyis, ha elfogyott a levegõidõ, még mindig van 35 bar levegõ a felemelkedéshez.
Az újdonságok mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a Vyper2 és a Cobra2 egyaránt rendelkezik minden olyan alapvetõ tulajdonsággal is, ami egy modern búvárkomputertõl elvárható.
A levegõs és nitrox üzemmód mellett rendelkeznek mérõmûszer üzemmóddal, ilyenkor mélységmérõként, vagy szabadtüdõs merülésre használhatjuk õket 100 méteres mélységig.
A felszínen hagyományos óraként viselkednek, ha nem lépegetünk a menüben, néhány perc után az idõ és dátum kijelzésre állnak át.
A gyors emelkedésre érzékenyen reagálnak, hiszen a mikrobuborékok kialakulásáért elsõdlegesen ez a felelõs. Ilyenkor kötelezõ biztonsági megállót írnak elõ 3-6 méteres mélységben. Ez nem azonos a biztonsági, vagy a dekompressziós megállóval, és ennek elmulasztása megszigorítja a következõ merülésre vonatkozó számításokat.
Hogy a gyors emelkedés ne következzen be a komputerek hangjelzéssel, a kijelzõ villogásával és a háttérvilágítás bekapcsolódásával jelzik ezt.
A dekompressziós merülések esetén a Suunto modelleknél már megszokott folyamatos dekompressziót alkalmazzák, vagyis az emelkedés teljes idejét a mélység figyelésével beszámolják a deko. idõbe, csökkentve ezzel a zsilipelés szintjén eltöltendõ idõt.
Memóriájuk 42 órányi merülést tárol, melyet bármikor visszanézhetünk. A merülésekrõl és merülési csoportokról minden lehetséges adatot eltárolnak.
A merülés tervezésnél képesek az elmúlt négy nap minden merülésével számolva megadni a dekompresszió mentes idõket a következõ merülésre, természetesen minden egyénileg megtett beállítást is figyelembe véve.


Merülés szimulátor
A merülés szimulátor lehetõséget biztosít egy elképzelt, vagy eltervezett merülés lefuttatására még a felszínen. Ilyenkor minden kijelzett érték valós, beleértve a figyelmeztetõ hangjelzéseket is.
Számos egyéni beállítást is megtehet a felhasználó, mint pl. a mélység és merülési idõ riasztás, a dekompressziós számítás enyhítésének, szigorításának többszörös lehetõsége, a többféle gázkeverék beállításának lehetõsége, a kijelzés módjának változtathatósága, ébresztés beállítása, a mintavételi arány 1-tõl 60 másodperc közötti beállíthatósága, magassági merülés beállítása egészen 3000 m-ig, egyéni érzékenység állíthatósága 2 lépésben, vagy merülés közbeni bejegyzés lehetõsége a merülési profilba.


Figyelmeztetõ hangjelzést adnak, ha dekompresszióssá válik a merülés, az emelkedési sebesség túllépése esetén, a zsilipelési szint elhagyásakor, a beállított mélység elérésekor, a beállított merülési idõ elérésekor, a palacknyomás 50, illetve 35 bar-ra csökkenésekor is, vagy nitrox merülés esetén a Po2 határ elérésekor, illetve a gázváltáskor, vagy ha az esedékessé válik.
Mint a legtöbb Suunto komputert, úgy a Vyper2 és a Cobra2 adatai is letölthetõek személyi számítógépre és a grafikusan kijelzett adatok alapján kiértékelhetõ a merülési profil.
Az elemcsere a merülés gyakoriságától függõen 2-3 év múlva válik esedékessé, mely cserét természetesen a felhasználó is könnyen el tud végezni.

Összegzés

A fentiekbõl egyértelmûen kiderül, hogy napjainkban a búvárkomputerünktõl már sokkal többet várhatunk el, mint, hogy mérje a mélységet, merülési idõt és a dekompresszió mentes idõt. A komputerünk egy igazi társ a merüléseknél, mely nem csak biztonságot, de sokkal több lehetõséget is felkínál a búvárkodásban.

Malmos Attila


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény helyszíne
Magyarország
Élménybeszámoló kategória
Egzotikus
Élménybeszámoló típusa
Mediterrán
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC