Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Milyen búvárruhát vásároljak?
BARE búvárruhák


Milyen búvárruhát vásároljak?
 

A legtöbb esetben a friss búvárok az ABC felszerelés beszerzése után a következõ lépésnek a búvárruhát választják a felszerelés készletük bõvítésekor. Ennek több oka is van: A búvártanfolyamon, vagy késõbb, a bérléskor használt búvárruha kényelmetlen, nem megfelelõ méretû vagy vékony volt, a merülés felénél már fázni kezdett a búvár és a búvárruha kinézete sem volt túl meggyõzõ. A hölgyek esetleg csak férfiruhát tudtak csak bérelni, melynek szabása nem követi a nõi formákat és emiatt nem volt túl kényelmes.

Ezek szerint azok a jellemzõk, mellyel egy búvárruhának rendelkeznie kellene, az a megfelelõ méret, a kényelem, az ideális szigetelés és természetesen az esztétikum. De vajon ezek közül melyik legyen a legfontosabb szempont a kiválasztásnál? Mi is az, ami miatt a búvárruhát elsõdlegesen hordanunk kell? Úgy gondolom, hogy ez a megfelelõ szigetelés. Lehet bármilyen szép egy búvárruha, ha a merülés alatt rendszeresen fázunk benne, akkor rosszul választottunk!

Nézzük, mitõl lesz megfelelõ a szigetelés. Elõször is tudnunk kell, hogy többféle neoprénbõl készítenek búvárruhákat. Az egyik merevebb, vagyis rugalmatlanabb, de emiatt a víz nyomásának hatására kevésbé nyomódik össze. Van a közepesen nyúlós neoprén, mely már könnyebb testhez igazodást eredményez, de könnyebben össze is nyomódik a víz alatt. Végül vannak az abszolút elasztikus anyagok, vagyis az un. High Strech anyagok, melyek nagyon kényelmesek, de már a búvárruha felvételekor rányúlnak a búvár domborulataira, vagyis kicsit már a felszínen elvékonyodnak a testre igazodás által. Ezt követõen, merülés közben a víz nyomásának hatására, az elasztikussága miatt nagyon könnyen összenyomódnak és tovább vékonyodnak, ami által már kisebb mélységben is jelentõsen csökken a szigetelésük.

Ha ez így van, akkor vajon mi a jó megoldás, hol van a középút, ahol a búvárruha kényelmes is, de mégis megfelelõen szigetel? Szerencsére vannak gyártók, akik megpróbálták erre a megfelelõ megoldást kidolgozni. Ebben a cikkben egy ilyen gyártó termékeit szeretnénk bemutatni, úgy, hogy az információk egyben segítséget is nyújtsanak minden búvárnak egy késõbbi búvárruha vásárlásnál.
A magyar búvárok körében már évek óta ismert márkanévként hangzik az a szó, hogy BARE. A kanadai központú neoprén felszerelés gyártó cég legtöbb terméke hosszú idõ óta közkedvelt hazánkban is. Nézzük, melyek a BARE szempontjai a búvárruhák gyártásban: "a legjobb szigetelés elérése", "a víz elszigetelése a búvár testétõl", "a megfelelõ nyúlású anyag a megfelelõ helyen" és "a megfelelõ méret minden búvárra".
Elõször is tudnunk kell, hogy a búvárruháknak több csoportja és azon belül is több alcsoportja van.
A neoprénbõl készült nedves búvárruhák között vannak a rövid búvárruhák, 2, 3 és 5 mm vastagságban, különbözõ vízhõmérséklethez, majd a hosszú búvárruhák, melyekbõl a három legelterjedtebb vastagság a 3, az 5 és a 7 mm, melyeket szintén különbözõ hõmérsékletû vizekhez készítenek. Ezen belül is lehet a búvárruha egy, vagy több részes, csuklyával rendelkezõ, vagy anélküli.
A legjobb szigetelés elérése:
Bare Sport búvárruha, mely csuklyával és anélkül is kapható, 5 és 7 mm-es vastagságban,,,,, kimondottan sûrû, nehezen összenyomható neoprénbõl készült a nagyobb szigetelés elérése érdekében. Hogy mégis kényelmes viselet legyen, a búvárruha teljesen anatómiailag formált, vagyis a test vonalait követi, ez által a felszínen nem nyúlik ki sehol. A bokánál cipzárral van szerelve a könnyebb felvétel érdekében.
A víz elszigetelése a búvár testétõl:
Minden Bare 5 és 7 mm-es nedves búvárruha a víz kirekesztése érdekében rendelkezik a boka és csukló felett, a nyak résznél és a cipzár mindkét oldalán, a búvárruhán belül egy vízzáró mandzsettával, melyek a bõrhöz, illetve egymásra tapadnak, ezzel megakadályozzák a víz be- és kijutását. Ha a lassan, a búvárruha alá beszivárgott vizet a test felmelegíti, és az nem cserélõdik ki a merülés alatt, akkor érjük el a legmegfelelõbb szigetelést.
 
A MEGFELELÕ NYÚLÁSÚ ANYAG A MEGFELELÕ HELYEN, VAGYIS PROGRESSZÍV STRECH:
A Bare Velocity 3, 5 és 7 mm-es modelljeinél alkalmazták elõször ezt az új technológiát, mely szerint három, különbözõ nyúlású, vagyis különbözõ mértékben összenyomódó anyagból készítik búvárruhát. A legelasztikusabb része a búvárruhának a karok és a váll, mely a legtöbbet mozog a viselés közben. Elöl és hátul a törzs része a búvárruhának már egy kevésbé rugalmas, nehezebben összenyomódó anyagból készül, kiegészítve egy dupla rétegû harmonikaszerûen széthúzódó derék résszel, mely megkönnyíti a lehajolást, úgy, hogy közben nem veszítünk szigetelést. A legkevésbé rugalmas, vagyis legnehezebben összenyomódó anyagból a búvárruha alsó, lábszár része készül, mely nincs kitéve intenzív mozgásnak, de igénybevételnek igen, gondoljunk csak a térdelésre. Ezen jellemzõk kombinációjával a Bare megvalósította a megfelelõ szigetelést, a víz kizárását és a kényelmes viseletet egy búvárruhán belül.
 
Megfelelõ méret minden búvárra:
A legtöbb felszerelés gyártó 4, illetve 5 féle szabvány méretû búvárruhát kínál a búvárok részére, S, M, L, XL és esetleg XXL méretet. Hogy mégis a legtöbb emberre jó legyen a búvárruha, nagyon elasztikus strech anyagból kell készülnie, így bármilyen formájú testre könnyedén ráigazodik, azaz rányúlik és mégis kényelmes. Így azonban a megnyúlott részeknél elvékonyodik az anyag, és kevésbé szigetel.
Egyrészt, hogy ez ne következzen be, másrészt, mert a legtöbb ember nem konfekció méretû, vagyis rövidebb, vagy hosszabb karral, esetleg tömzsibb felsõtesttel, vagy különösen vékony testalkattal rendelkezik, a Bare kialakított összesen 16 féle standard méretet. A méretek itt is az S-tõl indulnak egészen a 3XL méretig, de minden alap méretbõl készül egy alacsonyabb - zömökebb testalkatra és egy vékonyabb - magasabb testalkatra szabott búvárruha is. Hasonló módon a hölgyek esetében, a különbözõ nõi testalkatokat figyelembe véve, úgy mint szélesebb csípõ, nagyobb mellbõség, vagy éppen a szokásosnál karcsúbb vonalak, alakítottak ki 12 féle nõi méret. Ez a méretválaszték párosulva az anatómiai szabással, minden búvár számára megfelelõ méretû búvárruhát kínál, így, ennek tudatában, senkinek sem kell megalkudnia a búvárruha vásárlásnál.
Amirõl eddig még nem esett szó, hogy milyen vastagságú legyen a búvárruha. Ez több mindentõl függ. Milyen hõmérsékletû vizekben merül a búvár legtöbbet, milyen a testfelépítése, fázós típusú-e a búvár? Ideális kombináció lehet egy 5-7 mm-es overall, kiegészítve a hozzá tartozó, de külön is vásárolható 5 mm-es shortyval. Trópusi viszonyok közt elég felvenni a shortyt, átlagos körülményeknél elég az overall és pl. az Adriai hidegebb vizekben mindkettõ használatával érhetõ el a megfelelõ szigetelés és komfort. Az extra hideg vizekhez egy más típusú búvárruhát ajánlanánk, de ezt egy következõ cikkben szeretnénk az olvasókkal megosztani.
Összegzés
Talán a fent leírt információk segítségével könnyebben, de leginkább megfelelõbben tudnak búvárruhát választani azok a búvárok, akik ezt még csak tervezgetik. További információk a búvárruhákkal kapcsolatban a www.bare.hu oldalon találhatók.

Malmos Attila
 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC