Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Bare szárazruhák
Felszerelés teszt

BARE száraz búvárruhák

Kinek ajánljuk?

Aki rendszeresen merül mediterrán tavakban, tengerekben, az bizonyára gyakran átéli a merülés egyik kellemetlen velejáróját a túlzott hő leadást, vagyis hogy fázik a víz alatt.

Hogy fázunk e, vagy sem, ez több mindentől függhet: extra hideg a víz, túl hosszú a merülés, vékony a búvárruha, esetleg a mérete nem megfelelő. Ezeken kívül is sajnos eljön az idő, mikor a búvár a tapasztaltsága miatt egyre kevesebbet mozog a merülés során és emiatt még a 20 °C feletti hőmérsékletű vizekben is rossz a hőérzete. Ez azt mutatja, hogy ezek szerint fázni nem csak a különösen hideg vízben lehet, hanem az átlagos hőmérsékletűben is. Akármi miatt is fázunk a merülés közben, az mindenképpen rontja a merülés élményét, tehát tenni kellene ez ellen valamit.

Kinek érdemes váltani?

Azok számára, akiknek a felszerelésük kezelése és a lebegés már nem okoz gondot, vagyis rendelkeznek már némi tapasztalattal, azok számára nem a neoprén búvárruha vastagságának megnövelése a megfelelő megoldás a kihűlés elleni védelemre, hanem a váltás a száraz ruhákra.

Az alábbiakban a kanadai BARE búvárruha gyártó cég száraz ruháit és kiegészítőit szeretném bemutatni az olvasóknak, illetve a száraz búvárruhákkal kapcsolatos minden olyan információt átadni, amely egyrészt segít a választásban, másrész más megvilágításba helyezi a száraz búvárruhák használatát a merüléseink során.
 
Szigetelés és elszigetelés:
A hőszigetelés több módon is növelhető, egyrészt a búvárruha anyagával, vagyis, hogy különböző vastagságú neoprénből, vagy trilaminált anyagból készült a búvárruha, másrészt az aláöltözet vastagságával. A víz elszigetelését a testünktől a lábon a búvárruhával egybe épített csizma, vagy neoprén zokni, a csuklóknál a latex mandzsetta és legvégül a nyak résznél neoprén, vagy latex nyakmandzsetta biztosítja.
A többféle anyagból és többféle vastagságból készült száraz ruhák lényege, hogy szinte minden fajta vízhőmérséklethez és bármilyen búvártevékenységhez találjon megfelelőt a búvár. Vagyis a száraz ruhát manapság nem feltétlenül csak a hidegebb vízhőmérséklet miatt használják, a különösen hosszú, vagy túl gyakori merülések, a búvármunkák, vagy más extrém körülmények szintén indokolják a száraz ruha használatot, akkor is, ha víz egyébként nem mondható hidegnek. És még nem beszéltünk a merülés előtti és utáni mostoha időjárásról, hidegben, szakadó esőben levenni, vagy felvenni a nedves búvárruhát, elég kiábrándító része a búvárkodásnak. Ezen talán lehet változtatni.

BARE D6 PRO DRY Extra hideg vizekhez
A búvárruha 6 mm-es préselt, nyomásálló neoprénből készül, hátul cipzáras kivitelben. Kopásálló kevlár térdvédővel és vállrésszel rendelkezik. Bármilyen sportbúvár tevékenységhez ajánlott, minden búvár számára.

BARE CD4 PRO DRY Hideg vizekhez
Ez a modell 4 mm vastag préselt neoprénből készül hátsó cipzárral. Kopásálló kevlár térdvédővel és vállrésszel rendelkezik. Olyan búvárok számára ajánlott, akik nem csak a látvány miatt, hanem a mélyebb, hidegebb vizekben is gyakran merülnek.

BARE XCD2 PRO DRY Átlagos hőmérsékletű vizekhez
Hiper-kompresszált, 2 mm-es neoprénből készül, hátsó cipzárral. Kopásálló kevlár térdvédővel rendelkezik. Ajánlott rendszeres merülésekhez és változó vízhőmérséklethez.
BARE XCD2 TECH DRY Elsősorban technikai búvárok részére
Hiper-kompresszált, 2 mm-es neoprénből készül. Elöl, átlósan cipzáron modell, ami lehetővé teszi, hogy a búvár segítség nélkül is fel tudjon öltözni. A neoprénből készült búvárruhák közül egyedülálló módon, rendelkezik ATR rendszerrel. Az XCD2 a technikai búvárok leggyakoribb választása.
Nyomásálló, préselt neoprén:
A normál neopréntől eltérő módom ez az anyag rugalmatlan, sűrűbb, alig összenyomódó, emiatt egyrészt nem veszít a szigetelő értékéből a merülés során, másrészt nincs igazán térfogatvesztés a víz alatt, azaz mélyebben sem válik a búvár túlsúlyozottá a merülés során.
ATR rendszer:
Ez egy szabadalmaztatott BARE fejlesztés, mely eredményeképpen a búvárruhát viselő búvár lényegesen könnyebben tud mozogni, lehajolni, nyújtózni a búvárruhában úgy, hogy közben az alsó része a ruhának nem feszül meg és nem követi a felső rész mozgását. Minden nyúlást, tágulást az ATR rendszer vesz fel, miközben nyújtott állapotban is megtartja maximális hőszigetelő tulajdonságait a dupla szigetelő réteg miatt.
NST technológia:
Minden BARE neoprén száraz ruha NST technológiával készül. Ez egy új BARE fejlesztés, mely lehetővé teszi, hogy varrás nélkül, azaz átszúrás nélkül készíthessenek száraz ruhát. Az összeeresztések dupla ragasztással és kívül-belül vulkanizált gumiszalaggal történnek, emiatt a ruha élettartama jelentősen megnövekszik.
BARE TRILAM HD PRO DRY Bármely fajta vízhőmérséklethez
Könnyűsúlyú, rendkívül tartós és kopásálló anyagú száraz ruha, hátsó cipzárral szerelve. A felső és az alsó részeken némileg eltérő anyagból készül, kevlár térdvédővel ellátott. Ajánlott minden búvár számára, aki sokat merül és többnyire eltérő hőmérsékletű vizekben.

BARE TRILAM HD TECH DRY Elsősorban technikai búvárok részére
Rendkívüli igénybevételre is alkalmas, nagy kopásállóság anyagból készült elöl cipzáras száraz ruha, elsősorban a technikai búvárok részére. A ruha alkalmas az egyedüli fel-levételre. Rendelkezik a már ismert ATR rendszerrel is, melytől az összes száraz ruha közül a legkényelmesebb viseletet biztosítja.
Kiegészítő tartozékok:
Minden BARE száraz ruha 4 mm-es neoprén csizmával, vagy hiper-kompresszált neoprén zoknival szerelve kerül a felhasználóhoz. Az inflátor csatlakozó teljesen körbeforgatható, a leeresztő szelep szabályozható. Ezen kívül tartozék még a száraz ruha hátizsák, inflátor tömlő, cipzár wax és egy használati utasítás is.
T100 Polar aláöltözet:
Ez a legvékonyabb száraz ruha aláöltözet, mely T100-as Thinsulate és gyapjú béléssel készül átlagos szigetelésre.
CT200 Polar Extrém aláöltözet:
Közepes szigetelés, mely B200-as Thinsulate és gyapjú béléssel készül nagyobb szigetelésre.
Hi-Loft Polar Extrém aláöltözet:
A legvastagabb és legintenzívebb szigetelés száraz ruha alá extra hideg hőmérséklethez. Három rétegű anyagból készül Hi-loft Thinsulate és gyapjú béléssel.
Mindhárom aláöltözet esetében a derék résznél, a vállaknál és a térdhajlatokban dupla streccs betéttel van ellátva a ruha a búvár könnyebb mozgása érdekében. Ezen kívül szellőző nyílásokkal, két nagy zsebbel és dupla kocsis cipzárral is rendelkezik.

ÖRÖK GARANCIA
A világon egyedülálló módon a BARE mind a neoprén, mind a trilam száraz ruháira életre szóló garanciát ad, amely vonatkozik a ruha anyagára, a ragasztásokra és varrásokra egyaránt. Ez az egyedi garancia egyben egy különleges ajánlólevél is a száraz ruhák gyártásában
Megfelelő méret minden búvárra:
Ha már döntöttünk arról, hogy milyen típust szeretnénk, normális esetben jöhetne a vásárlás. Azonban egy száraz ruha vásárlásakor másként kell eljárni. Ugyan van 16 féle standard férfi méret és 6 féle női méret, a ruhát mégis a búvár méreteihez és igényeihez gyártják le, miután megadta a paramétereit. Magasság, testsúly, lábméret, mellbőség, csípőbőség, derékbőség és belső lábhossz a szükséges adatok. Ezen kívül még számos egyéni igénye lehet a búvárnak, mint pl. csizma, vagy zokni legyen, a zsebek fajtája, vállheveder szükségessége, nyak és csuklómandzsetta változtatása, stb. Tekintettel arra, hogy a ruha nagyon sok éven keresztül a búvár egyik legfontosabb felszerelése lesz, ezekre nagy figyelmet kell fordítani.

A fentiekből kiderül, hogy valójában a száraz ruha felhasználási területe sokkal szélesebb, mint esetleg eddig gondoltuk. Azok számára, akik sokat merülnek, mert ez az első számú hobbijuk, vagy akik munkaként is végzik a búvárkodást, egy átgondolt döntéssel olyan száraz ruhát tudnak választani maguknak, amelyet a trópusi vizeket kivéve szinte mindenhol tudnak használni, úgy, hogy a körülményeknek megfelelően ideális legyen a hőszigetelés.

Malmos Attila


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC