Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Gekko és Vyper
Felszerelés teszt


Hogy eddig volt a SUUNTO VYPER, azt sokan tudják, dicsérték is már évek óta. Hogy tavaly lett egy GEKKO is, hírbõl talán arról is sokan hallottak, de eddig még nem találkoztam olyannal, aki el tudta volna mondani, miért és mivel lett ez a komputer "szegényebb", mint a VYPER? Mivel a GEKKO majd 25%-al olcsóbb a VYPER-nél, sokakban felmerülhet a kérdés, vajon mit kell feláldozniuk a komputer funkciói közül? Különben is, a legtöbb gyártó inkább fejleszt (a SUUNTO is kihozta 2005 csodáját, a D9-et, mint egyedülálló újítást), miért akarna valaki a mai rohanó világban "visszalépni"? Pedig a kérdésben szinte a válasz is benne van: A GEKKO nem egy "visszalépés" a VYPER-hez képest, hanem egy letisztulás, pörgõ életmódunknak való megfelelés.

Röviden: kiszedtek belõle minden olyan funkciót, amit legtöbben, - akár bevallják, akár nem - valójában nem használnak.

Hogy melyek ezek?

Három nagyon érdekes, de "idõrabló" vagy "energiazabáló" funkcióról van szó: merülés-szimuláció, számítógépes adatletöltés, illetve háttérvilágítás.
A merülés-szimuláció
Ez egy igen izgalmas kis program: egy merülést nem elnagyolva, hanem percenként több lépésben, nagyon részletesen megtervezhetünk, pont úgy, ahogy a valóságban is megmerülnénk. Ezt két dologra is jól lehet használni. Egyrészt egy délelõtti merülés után leülhetünk és felkészülhetünk a következõ merülésre, a merülési terv ismeretében kipróbálhatjuk, hogy milyen mélységeken maximum mennyi idõt tölthetnénk el. A komputer értelemszerûen a búvár aktuális nitrogén telítõdésének megfelelõ értékkel számol. Ez elméletben egy nagyon jó dolog, biztosan mindenki egyetért. De valóban használjuk is? Persze, "tervezzük meg a merülést és tartsuk be a tervet", de méterre és percre pontosan!? Na ne! Másik "elônye", hogy egy elrontott, elhibázott merülés után meg lehet nézni ezzel a szimulációval, hogy mi lett volna, ha pl. azon a szakaszon nem emelkedek túl gyorsan, vagy két perccel elõbb indulok el felfelé ... stb. Ez is jó dolog, csak hát …

A számítógépes adatletöltés
Ez a funkció több mint jó játék. Kiváló dokumentációs lehetõség, jó szórakozás és jó tanulság is lehet, hiszen minden hiba elemezhetõ. Jól látszik a grafikonon a túl gyors emelkedés, a no-deco idõ túllépése, a megállók, a "jojózás". Rengeteg kiegészítõ információt lehet megadni a merülésrõl, idõjárásról. Szuper, digitális logbook. Csak egy baj van vele. Sok búvárt arra is nehéz rávenni, hogy a merülési naplóját rendesen vezesse. Ráadásul egy egyhetes távollét után otthon valószínûleg sokan nem a letöltést választják esti programnak, hanem pl. a régen látott kedves megölelgetését. Persze annak könnyebb, akinek a párja is merül! Érvelhetnénk persze azzal, hogy egy baleset esetén mégis fontos lenne tudni, mi is történt a víz alatt. S ennek semmi akadálya! A GEKKO meg tudja mutatni az összes elraktározott merülési profilt 20 mp-es lépésekben, lassan, folyamatosan haladva, persze minden figyelmeztetõ jelzéssel együtt. Csak nem grafikusan, hanem számokkal: mélység-idõ párokban. Ráadásul az "agya" még jobb is, mint a VYPER-é, GEKKO-nk összesen 50 órányi merülést tud elraktározni. Sokaknak (sajnos) nem is jut ennyi egy év alatt.

A háttérvilágítás
Ennek a hiánya a hab a tortán. Elõször is mennyivel egyszerûbb a lámpát amúgy is a kézben tartva szépen rávilágítani a komputerre, nem?! És azon sem kell törnie a GEKKO-használónak a fejét, miért tart ki az õ komputerében az elem gond nélkül 2 évig vagy tovább, egyesek meg évente hordják a komputerüket elemcserére? Persze azok sem mind használják a háttérvilágítást, akiknek van…

És hát az elemcsere. A boltban megveszem az elemet, otthon a GEKKO-t megfordítom. Az elem fedõlapját egy mozdulattal elfordítom, régit kiveszem (nem kukába! Gyûjtõhelyre!), újat beteszem, fedõlapot visszahelyezem és elforgatom. 1 perc és kész. Ha nagyon elrontanám, és beázna, akkor is csak az elem megy tönkre, ugyanis az elem háza vízhatlanul el van szeparálva a készülék fontos részeitõl. Semmi rizikó! Szóval, mi maradt akkor a GEKKO-ban? Minden, ami igazán fontos! A legfontosabb: a Nitrox, ami más egyszerûsített modellekre nem jellemzõ. A szokásos: minden információ a merülés alatt egy képernyõn (merülési idõ, aktuális és maximális mélység, no-deco idõ visszaszámlálás, emelkedési sebesség grafikus kijelzése, Nitrox keverék oxigén százaléka, hõmérséklet). A biztonságos: ajánlott biztonsági megálló visszaszámlálás (safety stop = 3 perc), melyet 3 és 6 méter között szabadon tölthetünk, kikapcsolható hangriasztás gyors emelkedéskor. Az extrák: rengeteg beállítási lehetõség (személyes érzékenység, magassági merülések, riasztás idõ vagy mélység túllépésnél). Összegezve: letisztult funkciók. Minden, ami nagyon kell, minden, ami nélkül nem érdemes, és semmi, ami nem igazán szükséges.

Kiss Bernadett

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC