Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Beuchat X-Air, Apeks US4, Bare száraz aláöltözõk
Felszerelés teszt


Ennél a tesztelésnél az eddigieknél is könnyebb dolgom volt, hiszen a pagi Blue Bay Diving Center a búvárok számára ez évtõl lehetõvé teszi, hogy többféle felszerelést teszteljenek, kipróbáljanak az Aquanauta Búvárcentrum jóvoltából.

Két méretes állványt telepakoltak mindenféle földi jóval- vagyis inkább vízi jóval. Találunk itt többféle jacketet, reduktort, uszonyokat és maszkokat, igen komoly számban lógnak a neoprén búvárruhák is az akasztókon.
Aki pedig a kütyük iránt érdeklõdik, a bázison a Suunto több búvárkomputer típusát is letesztelheti, a Gekkótól a D6-on át a vadonatúj Vyper 2-ig.

Mivel a neoprén búvárruhák azon a napon érkeztek, amikor én elhagytam a bázist, legnagyobb sajnálatomra le kellett mondanom a tesztelésükrõl, ellenben lehetõségem volt a Bare 200 grammos aláöltözetét kipróbálni.
Ez alapvetõen ideális választás az Adriára, fõleg késõ tavasztól õsz végéig. Az aláöltözet kívülrõl vízlepergetõ hatású orkán, belül puha hõtartó anyagból áll, a derék és hónalj részeknél pedig neoprén betoldást találunk. Ezekrõl már tavaly hallottam, amikor a Bare egyik munkatársa sajtótájékoztatón bemutatta a búvárruháikat, és már akkor is szimpatikus darabnak tûnt az aláöltözõ.
Nos, merülés alatt hogy úgy mondjam, hozta a papírformát. Kellemesen melegen tartott, teljesen kívül maradt a lecsapódó pára nedvessége, nem úgy mint a saját "bolyhosmackó" típusú aláöltözõmnél, ami bezony nyirkos lesz a merülés végére. Jól funkcionáltak a neoprén toldások, szépen megnyúlott amikor kellett, úgyhogy kényelmes viselet volt, megadta azt a pluszt, amitõl az ember úgy gondolja, tényleg egy jól kitalált búvárruhát visel.
Beuchat Masterlift X-air

A merülésem "kiegyensúlyozására" a Beuchat Masterlift X-Air mellényt választottam. Ez a cég 2007-es, vadonásúj modellje, talán én merültem vele elõször. Feltûnt, hogy ismét egy újszerû súlyzsebet ismerhetünk meg, a hagyományos, elörõl betolható zseb rögzítését egy ötletes, mindkét irányba nyitható kis pöcök teszi stabillá. Kicsit tartottam attól, hogy a legtöbb ilyen súlyzseb megoldású mellényekhez hasonlóan itt is gond lesz, ha telepakolom a zsebeket, de úgy suhant be az 5-5 kilóval megrakott zseb, mint az olajozott villám.
Rendkívül sok (konkrétan 15 kiló) súlyt rejthetünk el a súlyzsebekben, anyaga 1000-es cordura, és a levegõ természetesen ahogy az manapság a felsõkategóriában szokás inkább hátra megy, ezzel is növelve a viselõjének komfortját. A mellény jó szabású, kellemesen párnázott, igazán jószándékú, ha lehet ezt mondani. A nagy áteresztõ képességû inflátorfej gyorsan reagált, a mellény stabilan tartott víz alatt és felett, sõt a felszínen szerintem még egy mellény sem emelt úgy ki, mint a Masterlift X-Air.
Érdekes megoldás még a jacketen, hogy külön tárolási lehetõség van a késnek két gumi karika képében, amit én nagyszerûen hasznosítottam nyomásmérõ tartóként, de kapunk természetesen csõtartókat is octopusnak, nyomásmérõnek, a palack rögzítésére pedig egy idõtálló, fém csatot találunk.
A Beuchat új, 2007-es felsõkategóriás modellje bátran ajánlható mindenkinek, aki kényelmes, nagy emelõképességû akár sok súllyal is terhelhetõ mellényre vágyik.
Apeks US4/ATX20

A mellény mellé az Apeks US4 elsõ lépcsõjét ATX20-as II. lépcsõvel szereltem fel. Ez a gyártó belépõ szintû szettje. Az elsõlépcsõ fix, nem forgótornyos, nem fagymentes, 4 közép és 1 magasnyomású leágazással ellátott készülék.

Ön is kipróbálhatja!

A tesztelt felszereléseket a pagi Blue Bay Diving Centerben bárki személyesen is kipróbálhatja, több márkakereskedõ mellett pedig akár az Aquanauta Búvár Centrum-ban is megvásárolhatja.

Az ATX20-as második lépcsõ szintén belépõ szint az Apeksnél, ennek ellenére van lehetõség a levegõ nedvesítésére, sõt anatómiai csutorával kapjuk gyárilag. Ha nem akarunk extrém mélységeket döngetni, és nem vágyunk semmi extra állítási lehetõségre, az ATX20 kiváló választás.
A rendszeren érezni lehetett az addig használt szintén Apeks ATX-200-ashoz képest, hogy kicsit más a levegõvétel. Nem volt nehéz, egyszerûen más volt a légzéskomfort, de azt azért tudni kell, hogy a két reduktor között nem egy nagyságrend a különbség árban (hanem több).
A különbség ellenére a reduktor kiválóan teljesített, nem volt vele gond sem kis, sem nagy mélységben, szépen adta a levegõt gyors és nyugodt légzésnél is, egyszerû felépítése miatt valószínûleg nagy sláger lesz a  búváriskolák, búvárbázisok üzemeltetõi körében, de bátran ajánlható olyan magánbúvárnak is, aki olcsón keres megbízható reduktort magának, és ezért cserébe lemond pár kényelmi funkcióról.
Vyper2

Felszerelésemet végül egy Suunto Vyper 2 búvárkomputerrel tettem teljessé. Mivel jómagam ennek elõdjét a Suunto Vypert használom, nagyon kíváncsi voltam, mit tud az utód. Tavaly már módomban állt szintén a Blue Bay Diving Center és az Aquanauta Búvár Centrum jóvoltából kipróbálni a D9-es és D6-os modelleket, amelyek már tartalmazták a cég újításait, pl. a mátrix kijelzõt, a digitális iránytût. Nos nagyon dióhéjban összefoglalva a Vyper 2 tulajdonképen megegyezik a Suunto D6-tal, csak más tokozásban. Sokan nem kedvelik a karóra jellegû búvárkomputert, számukra eddig a Vytec volt az egyedüli megoldás az új szériából. Most a cég kihozta a Vyper 2 / Cobra 2 családot (A Cobra gyakorlatilag ua. mint a Vyper, csak levegõ integrált, tehát a palacknyomást is jelzi és kezeli) azoknak, akik nem tudnak áldozni egy Vytec-re.
Mik az újdonságok? Digitális tájoló, mátrix kijelzõ, 2 gázkeverék használata és váltása merülés közben, 80 órára növelt merülési profil memória, 150 méterre megnövelt kijelzett mélység. Kezeléséhez most már 4 gomb áll rendelkezésre, és természetesen a merülést a kijelzõn utólag már grafikus profillal is vissza tudjuk nézni.
Merülés közben tette a dolgát, jó nagy számokkal jelezte a fontos információkat, a digitális tájoló pedig nagy segítség volt, mivel a sajátomat elfelejtettem átszerelni a kölcsön felszerelésre. Jó dolog a két gázkeverék használata, egy-egy húzósabb merülést nitrox-szal kidekózni bizony nagy könnyebbség.
Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, a Vyper/Cobra 2 méltó utódja a híres Vyper/Cobra párosnak, ideális választás az igényes búvár számára, aki a hagyományos méretû, sallangoktól mentes, mégis okos búvárkomputert keresi.

Divecenter.hu

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC