Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Máltáról bõvebben
Máltáról bõvebben


A mûemlék és fõváros, La Valetta

A tengerben nyúló félszigetre épített település, mely UNESCO Világörökség részét képezi, máltai mértékkel mérve fiatal város. Építését 1565-ben rendelte el Jean Parisot de la Valette johannita nagymester azért, hogy egy megfelelõ erõdítmény védje a szigetet a törökök támadásaitól. A Margitsziget nagyságú fõvárosba egy díszes városkapun keresztül lehet behajtani. A Triq ir-Reppublika-n (Köztársaság útja) végighaladva láthatók a város nevezetességei. Ilyen például a Szent Jakab és a Szent Elmo erõd és a Szent János bástya. Az egyik legnevezetesebb erõd Fort Rinella, itt található a világ legnagyobb ágyúja is. A Szent János Társ Katedrális Málta egyik legnagyobb reneszánsz katedrálisa, a sziget vallási és kulturális életének központja, díszes barokk berendezéssel és Caravaggio festményekkel ékesítve. A gyönyörû paloták közül kiemelkedik az Auberge de Castille palota, amely ma a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionál. A Nagymesterek Palotájában látható a világhírû, 5700 különbözõ fegyvert és páncélt bemutató fegyvertár is. Igazán hangulatos hely a Felsõ Barcca Kert. A Szent Pál hajótörésének szentelt, gyönyörû freskókkal teli templomban õrzik a sziget lakóit a katolikus hitre térítõ apostol bearanyozott jobbját és annak az oszlopnak egy darabját, amin Rómában lefejezték. A szigetországban pontosan 365 templom van, melynek jelentõs része a fõvárosban található, ezért a helyiek büszkén állítják, hogy az év minden napján másik szent helyre mehetnek imádkozni. Egyébként rendszeresen járnak is, mert a máltaiak 80 %-a aktív vallásgyakorló.
Málta egyik legjobb konyhájával rendelkezõ étterme és egyben cukrászdája az Old Baker Streeten található, ami, ahogy a neve is mutatja, régen a pékek utcája volt. Az igazán ízletes ételeknél is fontosabb megemlíteni az italt, a Kinnie-t. Ez a fanyar, édes-keserû, szénsavas üdítõital máltai specialitás. Narancsból és gyógynövényekbõl készül, és aki megkóstolja hamar a rabjává válik, ráadásul remek szomjoltó, ami a nyári rekkenõ hõségben igen elõnyös tulajdonság.

A Három Város, a Csendes Város és a Kék barlang

A Grand Harbour öböl egyik oldalán Valetta terül el, a másikon az úgynevezett Három Város, amely három közigazgatásilag független, ám mára összenõtt települést takar. A tengerrõl kitûnõen megfigyelhetõ a lovagok által emelt erõdítményrendszer és azok égbe nyúló, tekintélyt parancsoló falai, melyeket a Nagy Szulejmán szultán vezette oszmán had sem tudott meghódítani.
Mosta városa, ahol megtalálható a világ negyedik legnagyobb kupolájával rendelkezõ temploma, a Rotunda. A II. világháborúban a helyiek szerint csodának számító esemény történt itt. Egy mise alatt német bomba zuhant a templomba - ahol éppen háromszázan tartózkodtak, azonban nem robbant fel. A hatástalanított, gyilkos eszközt most a sekrestyében bárki megnézheti.
Málta közepén egybeépülve találjuk Rabat és Mdina városokat. Utóbbiban sétálva igazi idõutazáson érezhetjük magunkat. A középkorban még nagy jelentõséggel bíró egykori fõvárost körbeöleli a lovagok által felhúzott városfal, melynek tetejérõl szinte egész Máltát belátni. Több régi templom együtt itt található a Szent Pál-katedrális, valamint a Szent Pál-barlang. A legendák szerint Pál apostol itt hirdette elõször a kereszténységet. Ma már alig néhány tucatnyi az állandó lakosok száma, és az autóforgalmat is majd a nullára csökkentették, ezért is nevezik "csendes városnak". Az épületek mindegyike évszázadokkal ezelõtt készült, s az ódon falak szinte ontják magukból a történelem dohos levegõjét. Amerikai filmek sokaságát is itt forgatták, a hely autentikus hangulatának köszönhetõen.
Különleges látványnak számít az itt található Kék barlang. A páratlan természeti képzõdményt hajóval lehet elérni. A 30 méter magas, 90 méter széles barlangban egyedülállóak a fényhatások, ennek köszönhetõ a tenger türkizkék színe. Az élményt tovább fokozza a barlang oldalán a sziklákra tapadva élõ narancssárga algák látványa.

Gozo, a zöld sziget

A gozitánerek földjére Máltáról a Cirkewwából induló komppal juthatunk át, az út kb. 40 perc. A komp menetközben elhalad a harmadik sziget, a törpe Comino mellett, amelynek nincs állandó lakossága, kivéve az itt lévõ luxus szállodát üzemeltetõ családot.
Gozón találhatóak a megalitikus korban, 5000 éve épült, vagyis a piramisoknál is idõsebb Ggantija templom romjai. Errõl a kultúráról szinte semmit sem lehet tudni, talán ezért is magyarázzák a helyiek a templom keletkezését egy legendával. E szerint az épületet egy óriás asszony, Sanszuna emelte egyetlen éjszaka alatt, ám feladatát nehezítette, hogy csak egyik kezével dolgozhatott, a másikban ugyanis csecsemõjét tartotta.
Szintén az ókorba és mítoszok világába tehetünk kirándulást Kalüpszó nimfa és Odüsszeusz lenyûgözõ látványt nyújtó közös szerelmi fészkénél, amely egy félig nyitott, tengerre nézõ barlang a meredek sziklapartban a sziget északi részén, a Rambla Bay nevû partszakaszon.
A Ta'Pinu katedrális Málta legjelentõsebb zarándokhelye. 1883-ban két helybeli emberhez szólt itt a Szûzanya, ezért emelték ide a neoromán stílusú templomot, amelynek belsõ falai tele vannak olyan emberek által küldött ereklyékkel (mankók, bukósisakok, gyermekfotók, köszönõlevelek, repülõjegyek, stb), akikkel valamilyen csoda történt életük során.
A Djewra Point-nál van Gozo legismertebb természet alkotta képzõdménye és egyben Málta egyik jelképe, az Azúr Ablak. Ez egy a partról hosszan a tengerbe nyúló magas szikla, benne egy óriási lyukkal. Az "ürességen" átnézve a tengert és a kék eget szemlélhetjük, innen kapta a nevét ez a látványosság. Ha a partról az ellenkezõ irányba fordítjuk tekintetünk, akkor egy aprócska szigetet vagy egy nagyobb szikladarabot fedezünk fel a tengerben, a Fungus Rockot, azaz a Gomba Sziklát. A neve onnan származik, hogy egy különösen ízletes gombafajta nõtt itt, mely a lovagok kedvenc csemegéje volt. Védelmére egy még ma is álló õrtornyot, az Qawra Tower-t emeltek a parton.
Gozon egyetlen nyüzsgõ helyet találtunk, ez a sziget legnagyobb településének, Victoriának a központja. A települést eredetileg Rabatnak hívták, ám az egykori brit királynõ tiszteletére átkeresztelték. Victoria fõ vonzereje a IX. században épített, remek állapotban lévõ Citadella, ahonnan megcsodálhatjuk egész Gozot, de ennél is emlékezetesebb lehet az Óváros olaszos hangulatú, szûk sikátoraiban tett séta. Felfedezhetjük, hogy itt minden utcának, sõt háznak saját védõszentje van, akinek a képét vagy szobrát ki is rakják az épületekre, utcasarkokra virágokkal, mécsesekkel ékesítve azokat. A máltai szuvenírre vadászók is remek lelõhelyre bukkanhatnak a fõtéren mûködõ piacon, az egész tényleg olyan, mintha egy középkori vásárba csöppenne az ember.

Marsaxlokk

Marsaxlokk Málta egyik legkeletibb települése, igazi autentikus halászfalu, ahol két látványosság várja a turistát. Az egyik a kizárólag vasárnaponként mûködõ hal, bolha és ruhapiac. Az érdeklõdõ végigküzdheti magát a több száz méter hosszú tengerparti promenádon, ahol a tenger kínálta élõlényektõl kezdve az ajándéktárgyakon át a méltán híres máltai csipkéig szinte minden megvásárolható. Az igazi érdekességet azonban a kikötõ szolgáltatja. Itt horgonyoznak a kisebb-nagyobb, színesre festett halászbárkák, a luzzuk, melyeket "szemes hajóknak" is neveznek a rajtuk található Ozirisz-szem miatt. A szemek az ártó szellemektõl hivatottak megvédeni a jármûvet és utasait.

Klíma és idõjárás:

Mivel Máltán nem találunk hegyeket, a teljes sziget kiegyenlített, egészséges tengeri klímával rendelkezik, amelyre igazán a tavasszal, õsszel vagy akár a télen érkezõk emlékeznek meg nagy örömmel.

Hónap           Rekord     Napi átlag    Tenger    Napsütéses órák száma    Esõ
Június-július    40 °C        28 °C        24 °C                12 óra              2 mm

Érdekesség, hogy tavasszal és õsszel is lehet kifejezetten nagyon meleg, amikor az ún. sirokkó forró száraz levegõt hoz Máltára Afrika felõl. Ilyenkor az utcákon és az autókon megtalálhatjuk a Szahara finom homokját is. Máltán nagyon sokat süt a nap. Még a téli hónapokban is átlagosan 6 órát naponta, a nyári hónapokban akár 12 órát is. A téli idõszakban is 16 fok a napi átlaghõmérséklet, nyáron 25-35 fok között változik. A víz egész évben nagyon kellemes. Nyáron 25 fok körül, de télen sem hûl 15 fok alá.
Az esõs idõszak tulajdonképpen az õsz és a tél. Többnyire azonban ezek a kiadós esõk rövid ideig tartanak, és utánuk ismét elénk tárul a kék ég. A máltaiaknak nincs szavuk a következõkre: fagy, dér, hó. Ezek itt ismeretlenek. Málta kiválóan alkalmas egy ún. klimatikus kúrára is. A máltai különleges klíma bizonyítottan jótékony hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedõ, vagy akár a légúti betegségekkel küzdõ és a reumás betegek állapotára is.

Közbiztonság

A szigetország közbiztonsága rendkívül jó. Itt nem kell attól félni, hogy éjszaka a parton sétálókat molesztálják, esetleg kirabolják. A közbiztonság szó erre szinte ismeretlen fogalom, ugyanis nem tudják, milyen az, amikor nincsenek teljes biztonságban. Ha mégis tapasztalunk olyat, mely számunkra ijesztõ lehet, abban biztosak lehetünk, hogy azt turisták és nem a helyiek követték el.

Autóvezetés, autóbérlés

Sok cég foglalkozik autóbérléssel Máltán, amelynek az ára is igen kedvezõ, nagyjából 20 €/nap ebben a szezonban. Csak nemzetközi jogosítvány szükséges a bérléshez. A benzinkutak vasárnap kivételével minden nap nyitva vannak. Máltán a gépjármûvek számára a kötelezõ a balra tarts, lakott területen a megengedett legnagyobb sebesség 40 km/h, az országutakon 55 km/h. Ezeket a korlátokat túllépni nyári fõszezonban igen komoly mûvészetnek számít a forgalom miatt.

Vásárlás, szuvenír

Máltán nincsenek nagy áruházak, csak egy bevásárlóközpont van Floriana-ban. A legtöbb üzlet kicsi és egyfajta árut forgalmaz; ezen kívül vásárolhatunk a szabadtéri piacokon és az állami vagy önkormányzati kézmûves központokban.
Alacsonyak az árak a piacokon és a gozó-i kis standokon, különösen, ha egynél több árucikket vásárolunk. Alkudozni ne próbáljunk, itt nem divat. Egyébként mindenki beszél angolul és sokan olaszul is.
A máltai boltok heti hat napon tartanak nyitva 9-19 óráig. A legtöbbjük ebédidõben két órára bezár, és vasárnap is zárva tartanak. Helyi, különleges termék a mdina-i üveg, amely gyakran türkizkék színû, bár futtatott zöld árnyalatokban és barnában is kapható.
Ta'Qaliban megtekinthetjük az üvegkészítés folyamatát, termékeiket pedig a szigeteken mindenütt árulják. Az ezüst ötvösmunka szintén egyedülálló: a máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötõket, gyûrûket és máltai kereszteket készítenek belõle. Arany is kapható mindenfelé, az ékszerkészítés évszázados múltú. Sok ékszerkészítõt találhatunk Vallettában, Sliemában, St. Julian's városában és a vallettai máltai kézmûves Centrumhoz és a Ta'Qali kézmûves faluhoz hasonló bemutatótermekben.

.

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC