Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Havanna


Diego Velázquez de Cuéllar spanyol hódító 1515-ben alapította meg Havannát Kuba szigetének déli partvidékén, a jelenlegi Surgidero de Batabanó városka helyén. A város, mármint Havanna, 1519-ben került át jelenlegi helyére, a Carenas öböl partjára.
 
Havanna eredetileg kereskedelmi kikötõváros volt, 1607-ben lett  Kuba fõvárosa, egyben az új-világi spanyol gyarmatok központi kikötõje is.
 
Havannát 1538-ban felégették, 1553-ban és 1555-ben teljesen kifosztották a kalózok. 1762-ben, a hétéves háborúban, Nagy-Britannia szerezte meg a hatalmat a város fölött, megnyitotta a kikötõt a szabad kereskedelem részére és ezerszám szállítottak ide rabszolgákat. A háború végét követõ évben azután a várost elcserélték Floridára.

A spanyolok, Havanna visszaszerzése után az amerikai kontinens legjobban megerõsített városává építették ki.
 
Az 1920-as években, az Egyesült Államokban érvényben lévõ alkoholtilalom idején Havanna, Montreállal együtt, az amerikai állampolgárok népszerû kirándulóhelyévé vált; az itt mûködõ night clubok és a szerencsebarlangok túlélték a tilalom feloldását, de a legtöbb ilyen szórakozóhelyet bezárták az 1959-es kubai forradalom után. Fidel Castro 1959. január 8-án, a Szabadság Konvojjal érkezett a városba és Havanna lakói nagy örömmel fogadták érkezését.
A Szovjetunió felbomlása miatt Kuba igen nehéz helyzetbe került, hiszen a szigetország kizárólag onnan tudott beszerezni nagyszámú terméket, és ekkor ez a lehetõség megszûnt.
 
1991-ben Havannában tartották meg a Pánamerikai- és Karibi Játékokat.

Napjainkra Havanna legtöbb épülete gyakorlatilag romos állapotba került, szinte mindet teljesen fel kellene újítani. Ennek ellenére Havanna különös vonzerõvel, hangulattal bír. Havannában igen barátságos emberek élnek, a világ egyik legvendégszeretõbb városa. Minden évben, júliusban, a Moncada laktanya megtámadásának évfordulóján rendezik meg a havannai karnevált, amely tulajdonképpen egy hatalmas, az egész városra kiterjedõ fiesta, ahol a résztvevõk másnap reggelig mulatnak a Malecónon.
 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény helyszíne
Kuba
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC