Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Cu Chi barlangok
Cu Chi barlangok

 
A Ho Si Minh õsvénynek is hívott alagúthálózat rendkívül nagy kiterjedésû, mûködése idején több száz kilométer hosszú volt.

A Viet Cong gerilla alakulatai használták rejtekhelyként, de az alagutak ezen kívül kommunikációhoz, utánpótlások útvonalaként, kórházként, étel- és muníciótárolóként, és rengeteg katona otthonaként is funkcionáltak. Az alagutaknak nagy szerepe volt az amerikaiakkal szembeni ellenállásban és a háború elnyújtásában, hiszen térdre kényszeríthették velük a támadó hadsereget.

A gerillák számára nem volt könnyû az élet a barlangokban. A levegõ, az étel, a víz, mind-mind hiánycikként volt számon tartva, hogy az állandó küzdelemrõl az odalent lakók és a számtalan hangyával, mérges rovarokkal, pókokkal és szúnyoggal már ne is beszéljünk. Az idejük nagy részét a vietnámi harcosok a föld alatt töltötték, dolgoztak-pihentek, csak éjjel merészkedtek ki, hogy begyûjtsék a szükséges dolgokat, gondozzák földjeiket, vagy épp megtámadják az amerikaiakat. A nehéz bombázások idején elõfordult, hogy egyhuzamban napokra bekényszerültek a járataikba. A betegségek is gyakoriak voltak, különösen a malária, ami a halálozások leggyakoribb okainak listáján a második helyet foglalta el a harci sebesülések után. Egy elfogott Viet Cong gerillákról szóló jelentésben azt olvashatjuk, hogy több mint fele a katonájuk maláriás volt, és az összesben találtak valamiféle élõsködõt.

A barlangok egy részét átalakították turista látványosságnak. Be lehet menni és több tíz méter megtétele után, átélve egy kisebb klausztrofóbiát, egy másik kijáraton ki lehet mászni. A látogatás során megnézhetjük a valaha volt konyhát, kórházat és egyéb objektumot, betekintést nyerhetünk a gerillák mindennapi életébe. A háborús élményre vágyók kipróbálhatnak a helyszínen egy M16-ost, illetve egy Ak47-est is, persze csak céltáblára lõve ebben az esetben.
 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény helyszíne
Saigon
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC