Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Medes-szigetek információi
A mediterrán régió legszebb merülései

 

A Medes-szigetek körüli tengerfenék az egész Földközi-tenger élővilágát felvonultatja, ami a kis szigetcsoportnak egy egészen kivételes ökológiai értéket ad. A szigetvilág körülbelül 23 hektárnyi területen helyezkedik el a Costa Brava partszkasztól 1,5 km-re, pontosan szemben a L'Estartit stranddal. A Medes-szigetek hét kisebb szigetbõl áll, ezek a La Meda Gran , La Meda Petita , El Medellot, El Carall Bernat, Les Ferranelles, Els Tascons Grossos és Els Tascons Petits. Számtalan üreg és víz alatti járat bizonyítja azt, hogy több mint tízezer évvel ezelõtt ez a mészkõ szigetvilág hozzá volt még nõve a Montgrí Massifhoz és csak ezt követően távolodott el a kontinenstől.

A szigetek védelme 1983-ban indult Katalónia kormányának rendeletére. 1990-ben a védelmet kiterjesztették a tengerfenék flórájára és faunájára is. Ettől kezdve az élővilág bámulatos gyorsasággal kezdett felépülni és a sziget körüli vizek hamarosan a veszélyeztetett fajok menedékévé váltak. Jelenleg, egyes csíkossügér-egyedek több mint 25 évesek (1 m), és napi szinten a víz alatti fotósok kedvelt fotó-modelljei.
2008 novemberében egy újabb rendelet lépett érvénybe, egy négyéves tervet hozva létre, ami a Medes-szigeteki Természetvédelmi Terület használatát és kezelését szabályozza. A terület 93,2 hektáron terül el, valamint további 418 hektár is védelem alatt áll a szigetek körül és a Montgri-partszakasz mellett. A Katalán kormány nemrégiben újabb természetvédelmi területet jelölt ki, ami a Montgri-hegységtől északra, egészen Cala Montgo-ig elterülő partot is védelem alá helyezte.

A Medes-szigeteket Jacques Cousteau is meglátogatta 1955-ben, Calypso nevű kutatóhajóján. Itteni merülései alatt próbálta felhívni a figyelmet a gazdag élőhelyek kutatásának, feltárásának és megőrzésének fontosságára. Azóta több mint 1345 különbözõ tengeri állat- és növényfajt jegyeztek már fel itt, amivel a Medes-szigetek joggal tarthat igényt a nyugat-mediterrán térség legjobb természetvédelmi területe címre.
A Medes-szigeteken minden búvár megtalálhatja a számára érdekes látnivalót. A sekélyebb részeken kutakodhatunk a sűrű hínár között, ahol sok apró csiga, tengeri csikó és egyéb apró állatka vár felfedezésre. 10-15 m mélyen már megjelennek a nagyobb állatok, mint a különbözõ ráják, murénák, polipok és rákok. 20 méter alatt bámulatos korallokat találunk, amelyek között több mint 600 állatfaj él.

Az egyik leghíresebb merülõhely a déli bejáratánál elhelyezett szoborról elnevezett Delfin-barlang. A "barlang" valójában egy víz alatti járat, ami ötven méter hosszan fut a sziget egyik sarkánál 8-12 m mélyen, és elég széles ahhoz, hogy egy busz átférjen rajta. Nem messze innen, egy másik barlangrendszer is megcsodálható. A gyönyörű korallok és szivacsok között úszkáló halak és egyéb állatok annyira hozzászoktak már a búvárok jelenlétéhez, hogy egyiket-másikat szinte meg is lehet érinteni, és mindegyik szívesen pózol a fotósoknak.


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC