Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó
Üzletünk címe: 1077 Budapest, Király u. 91.      Info: +36 (1) 321 40 31, +36 (1) 413 19 03

Medes-szigetek leírás
Medes-szigetek leírás

Medes szigetek

A Medes-szigetek körüli tengerfenék az egész Földközi-tenger élõvilágát felvonultatja, ami a kis szigetcsoportnak egy egészen kivételes ökológiai értéket ad. A szigetvilág körülbelül 23 hektárnyi területen helyezkedik el a Costa Brava-tól 1,5 km-re, pontosan szemben a L'Estartit tengerparttal. A Medes-szigetek hét kisebb szigetbõl áll, ezek a La Meda Gran , La Meda Petita , El Medellot, El Carall Bernat, Les Ferranelles, Els Tascons Grossos és Els Tascons Petits. Számtalan üreg és víz alatti járat bizonyítja azt, hogy több mint tízezer évvel ezelõtt ez a mészkõ szigetvilág hozzá volt még nõve a Montgrí Massifhoz és csak ezt követõen távolodott el a kontinenstõl.

A szigetek védelme 1983-ban indult Katalónia kormányának rendeletére. 1990-ben a védelmet kiterjesztették a tengerfenék flórájára és faunájára is. Ettõl kezdve az élõvilág bámulatos gyorsasággal kezdett felépülni, és a sziget körüli vizek hamarosan a veszélyeztetett fajok menedékévé vált. Jelenleg, egyes csíkossügér-egyedek több mint 25 évesek, és napi szinten a víz alatti fotósok kedvelt modelljei.
2008 novemberében egy újabb rendelet lépett érvénybe, egy négyéves tervet hozva létre, ami a Medes-szigeteki Természetvédelmi Terület használatát és kezelését szabályozza. A terület 93,2 hektáron terül el, valamint további 418 hektár is védelem alatt áll a szigetek körül és a Montgri-partszakasz mellett. A Katalán kormány nemrégiben újabb természetvédelmi területet jelölt ki, ami a Montgri-hegységtõl északra, egészen Cala Montgo-ig elterülõ partot is védelem alá helyezte.

A Medes-szigeteket Jacques Cousteau is meglátogatta 1955-ben, Calypso nevû kutatóhajóján. Itteni merülései alatt próbálta felhívni a figyelmet a gazdag élõhelyek kutatásának, feltárásának és megõrzésének fontosságára. Azóta több mint 1345 különbözõ tengeri állat- és növényfajt jegyeztek már fel itt, amivel a Medes-szigetek joggal tarthat igényt a nyugat-mediterrán térség legjobb természetvédelmi területe címre.
A Medes-szigeteken minden búvár megtalálhatja a számára érdekes látnivalót. A sekélyebb részeken kutakodhatunk a sûrû hínár között, ahol sok apró csiga, tengeri csikó és egyéb apró állatka vár felfedezésre. 10-15 m mélyen már megjelennek a nagyobb állatok, mint a különbözõ ráják, murénák, polipok és rákok. 20 méter alatt bámulatos korallokat találunk, amelyek között több mint 600 állatfaj él.

Az egyik leghíresebb merülõhely a déli bejáratánál elhelyezett szoborról elnevezett Delfin-barlang. A "barlang" valójában egy víz alatti járat, ami ötven méter hosszan fut a sziget egyik sarkánál 8-12 m mélyen, és elég széles ahhoz, hogy egy busz átférjen rajta. Nem messze innen, egy másik barlangrendszer is megcsodálható. A gyönyörû korallok és szivacsok között úszkáló halak és egyéb állatok annyira hozzászoktak már a búvárok jelenlétéhez, hogy egyiket-másikat szinte meg is lehet érinteni, és mindegyik szívesen pózol a fotósoknak.

A roncsok szerelmesei is megtalálják a számításukat. A part mentén található a Reggio Messina, a legnagyobb roncs a Costa Brava-n, amit 1991-ben szándékosan süllyesztettek el. Egy másik roncs, a márvány rakománya miatt Marmoler-ként is ismert Avenire 1971-ben süllyedt el Cala Montgo mellett egy viharban. Ez az egyetlen sértetlen hajóroncs a környéken és teljesen egyenesen áll a fenéken, 44 méter mélyen. A Constantine roncsa is a közelben található, ezt azonban a sekély víz miatt le kellett bontani és már csak a kazánház maradt épségben.

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 84 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Dél-Afrika - Mozambik búvártúra
2020. március 10-23.

Érdekel!

Azori-szigetek búvárkodás és nyaralás túra
2020. július 24 - augusztus 04.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC