Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Maldív-szigetek történelme

 
I. e. 500 körül Dél-Indiából buddhista vallású indoárják vándoroltak be, akik benépesítették a szigeteket. Az ezt követõ idõkben õket a malájok és a szingalézek követték.
A 12. század közepén arab és perzsa kereskedõk jelentek meg, akik a szigeten egy szultanátust alapítottak és bevezették az iszlám vallást.
1558-ban a portugálok foglalták el, akiket németalföldiek, franciák és angolok követtek a szigeteken.
1802-ben brit védnökség lett.
1932-ben a Maldív-szigetek III. Sultan Mohammed Shamsudeen-tõl megkapja elsõ alkotmányát.
A második világháború idején a nagyobb szigeteken angol haditámaszpontokat, valamint a Gan-szigeten egy katonai repülõteret hoztak létre.
1953 januárjától köztársaság lett, amelynek elnöki posztját a szultán egyik rokona töltötte be. Egy népszavazást követõen 1954-ben ismét bevezették a szultanátust, ahol Mohammed Farid Didi lett a szultán.
1956-ban az Egyesült Királyság újabb katonai repülõteret létesített, de végül is 1963-ban az angolok elhagyták a szigeteket.
1965-ben elnyerte függetlenségét, majd 1968-ban az ország - az Alkotmány megváltoztatásával - elnöki köztársaság lett. Ezzel véget ért Didi szultán uralma. A kormányfõ Amir Ibrahim Nasir lett.
1973-ban a britek végleg elhagyták a szigeteket, mert a katonai repülõterekre vonatkozó használati jogosultságuk lejárt.
1988 novemberében Maldív-szigetiek egy csoportja sri-lankai tamil zsoldosok segítségével államcsínyt szervezett. A kormány segélykérésére november 3-án éjszaka az indiai légierõ Agrából egy ejtõernyõs zászlóaljat szállított a fõvárosba. A katonák órákon belül helyreállították a kormány uralmát. A rövid és vértelen hadmûveletben az indiai haditengerészet is részt vett.
2004. december 26-án az indiai-óceáni földrengést követõ cunami hatalmas károkat okozott az országnak, mivel a legmagasabb árhullám meghaladta a négy métert is.

Az ország jelenlegi etnikai, nyelvi és vallási megoszlása szerint a lakosság indiai, valamint szingaléz és maláj származású. Az õslakosok közül kb. 100-200 él még, és a szigetek összes lakója muszlim vallású.
Az ország nyelve a szingalézzel (Srí Lanka hivatalos nyelve) rokon maldív nyelv, az írásuk pedig arab eredetû.
 


 

 
 
 
 
 
 
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC