Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Plitvicei tavak

Mala Kapela és a Plje¹ivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyó fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Nemzeti Park kiterjedése 295 km2, ebbõl a tavak felülete 2 km2-t tesz ki. 16 nagyobb és két kisebb teraszosan elhelyezkedõ tavát számtalan vízesés köti össze. Számuk vízbõségtõl függõen változik és tavasszal nem ritka az idõszakos zuhatagok kialakulása sem. A tórendszer napról napra változik, formálódik, mivel puha mészkõ az alapja a parknak. Éppen emiatt néhány évente érdemes újra és újra visszalátogatni ide, mivel minden alkalommal kissé más kép fog elõttünk kirajzolódni.
A Nemzeti Park 1979-tõl az UNESCO természeti világörökségek rangos listáján is szerepel.
 
A tórendszer legmagasabb tava a Pro¹æansko tó, mely 637 m magasan terül el, a legalacsonyabb pontja pedig 503 méteren található. A legnagyobb vízesés több mint 50 méter magasról zuhan alá, gyönyörû szivárványt alkotva maga körül a napsütésben.

A Park legnagyobb tava a Kozjak-tó , mely 2,5 km hosszú és a legmélyebb pontja eléri a 46 métert. A park területén található karsztbarlangok is különleges látványt nyújtanak. Az ismertebbek a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang. A túlnyomóan sûrû erdõkkel borított természetvédelmi terület sok védett állatfajnak nyújt otthont. Fellelhetõek itt többek között medvék, farkasok, vidrák és erdei fülesbaglyok is.
A látogatók számára erdei és part menti sétára is lehetõség van. A vízfelszín felett átívelõ hidak páratlan látványt nyújtanak a kristálytiszta türkizkék néhol smaragdzöld víztükörre.
A gyalogösvényeken kívül kisvonattal és kishajóval is körbejárható a tórendszer egy része, mely egész éven át üzemel.

Bármilyen évszakot is válasszunk a kiránduláshoz, mindenképpen különleges élményben lesz részünk. Tavaszi olvadáskor a megduzzadt patakok hömpölygõ folyamként zuhannak alá. Nyáron a zöldellõ természet megnyugtató látképe vár bennünket, míg õsszel az ezerszínû természet festõi képe tárul elénk. Aki pedig csak télen tud idõt szakítani a Plitvicei-tavak megismerésére, azt sem érheti csalódás, a jég borította táj csipke függönye semmihez sem fogható álomvilágba kalauzol.
 
 
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC