Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Wadi Rum
A hold völgye


Aqabától mintegy 70 km-re található a Rum folyó kiszáradt medrének környéke. A szél fodrozta homoktengerbõl kiemelkedõ kisebb-nagyobb sziklaszigetek között szinte kézzelfogható a csend és a nyugalom. Sokak szerint a világ legszebb sivatagi tája és egyáltalán nem véletlen, hogy a Hold-völgyének hívják.
 Az európai ember Wadi Rum szépségérõl elõször, az arab törzseket 1917-ben a törökök ellen összefogó Arábiai Lawrence elbeszéléseiben olvashatott, de a sivatag varázsa azóta szinte mit sem változott.
 
Az észak-déli irányban kilométereket elnyúló homokkõ szigethegyek, 6-700 métert emelkednek a közöttük elterülõ 1-2 km széles sivatag nyelvek fölé. A terület legmagasabb csúcsa az 1754 méter magas Jebel Rum, ami a Szaudi-Jordán határ változtatásáig egész Jordánia legmagasabbjának számított.
 
A puha homokkõ megmunkálását maga a természet végzi, a szél, a homokszemeket csiszolópornak használja, így könnyen faragja és alakítja kedve szerint a kõ felületét.
 
A területen szerteszét nagyszámban található, kõbe vagy sziklafalakba karcolt, általában vadászjeleneteket ábrázoló vésetek tanúsága szerint az itteni emberi tevékenység messze az idõszámításunk elõtti idõkre nyúlik vissza. A csúcsok nagy részét is a környéken vadászó, gyûjtögetõ törzsek tagjai érintették elõször, kõszáli kecske és gyógynövények után kutatva.
 
A gyönyörû, kietlen és oly végtelennek tûnõ tájat ma Beduinok lakják. E nomád pásztornép nem csupán szereti, hanem ismeri és érti is a Sivatagot. Életmódjukban nemigen vehetõ észre a Jordániában az elmúlt évtizedekben végbement változás. Sok beduin család (Wadi Rum-ban kb. 40) még ma is õseik legeltetõ-vándorló sivatagi életmódját folytatja.
Aki ellátogat a Wadi Rum-ba, az egy életre szóló élménnyel lesz gazdagabb. Vitathatatlan, hogy az egyetlen látvány, mely felveheti a versenyt a Wadi Rum-i napfelkeltével, az a Wadi Rum-i naplemente. A kopár sziklák és a hegygerincek között tátongó szakadékok olyan festõi tájat alkotnak, melyet el sem tud képzelni az, aki nem látta.
 
Ha pedig a híres Wadi-Rum-i naplementében szeretnénk gyönyörködni, másszunk fel egy nagyobb domb tetejére és élvezzük a színek játékát a vörös - sárga-barna és ezernyi színekben pompázó sziklákon és a homokon. Naplemente után teljes sötétségbe borul a sivatag és annyi csillag lesz az égen, hogy reggelig számolhatjuk õket.
 
 
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC