Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

A búvár továbbképzés fontossága
Ha merülsz, törekedj a fejlődésre

 

Befektetés, vagy kidobott pénz a búvár továbbképzés költsége?


A cikk ennek lényegét igyekszik bemutatni és sok búvárvezető véleményét is takarja, kik a világ búvár bázisain dolgoznak és naponta kell életben tartaniuk a képzetlen, gyakorlatlan búvárok tömegeit. 

Alapvetően két irányvonal van. Az egyik, mikor a búvár kizárólag a saját örömére merülget, mikor erre pénze és ideje van, akkor és ott, ahol éppen kedve tartja, de semmiképpen nem tesz semmilyen erőfeszítést abba az irányba, hogy úgy is kapcsolatba kerüljön a búvárkodással, hogy az nem csak az élményről szól. Ebben az esetben többnyire senki nem veszi a fáradtságot udvariasságból arra, hogy a búvárt azzal megbántsa, hogy felhívja a figyelmét a hiányosságaira és rávegye arra, hogy képezze magát tovább. Így marad az önképző módon tanulgatás számukra, lassú fejlődés, mely vagy van, vagy nincs, de a környezetét, a többi búvárt kellőképpen kiborítja ezzel túráról túrára és sajnos elrontja akaratlan is mások nyaralásást. 

A másik vonal a tudatos fejlődés, amennyiben van motivációja a búvárnak. A motiváció lehet egy bizonyítási kényszer, mint oly sok búvár estében tapasztalom, lehet egy jövőbeni munkavégzéssel kapcsolatos terv része és lehet egy jól átgondolt, szavahihető és tapasztalt búvárok ajánlását figylembe vevő, következetes búvár döntése is, kinek számít, hogy jobban és biztonságosabban érezze magát a víz alatt. Így a motiváció erősségétől függően szán erre időt, fáradtságot és pénzt is természetesen a búvár.
Ahhoz, hogy a tudatos fejlődés megfelelő ütemben és módon történhessen, ismerni kell a folyamatot, a technikákat, melyek egymás után következnének egymáshoz képest. Aztán ismerni kell a különböző gyakorlatok lényegét, hasznát, hogy felismerhessük az elsajátítás során megszerezhető eredményeket, melyek növelik a búvár tudását, vizes magabiztosságát, a vízzel való kapcsolatát és ez által más értelmet kapjon számára a búvárkodás, illetve nem utolsó sorban a kiadott, elköltött pénz ne kiadás, hanem befektetés legyen!

Az  Alap Búvár Tanfolyam (OWD)

Az első hely, ahol hibákat követ el a tanuló és az oktató. A tanuló szabadidős tevékenységet végez, nem is törekszik alaposságra, nem is érdekli túlzottan. Az oktatók zöme a fáradtság, az alkalmatlanság, kiégettség miatt nem törekszik alaposságra, többnyire nem is érti, mit kellene tennie. Emiatt a búvárok alapvető hiányosságokkal rendelkeznek, gondot okoznak ezzel a csoport merülni tudó tagjainak és gondot okoznak a vezetőnek, aki némi felelősséggel is tartozik értük. A merülések során van némi fejlődés, mivel a vízbiztonság az ismétlődések miatt hoz ilyen hatást. Azonban a helytelenül megtanult technikák alkalmazása, azok berögződését okozzák, ami a későbbiek folyamán már nem, vagy csak nagyon nehezen korrigálható, megakasztva ezzel a folyamatos felfejlődés ütemét. A merülések során a társak, arra alkalmas búvárok, látva a hiányokat, próbálnak segíteni, tanítani, ha erre a búvár vevő egyáltalán.
Nézzük meg, hogy mit és milyen sorrendben, ütemben kell tartalmaznia egy OWD tanfolyamnak, mi az, amit nem szabad kihagyni belőle. Részletek itt.
Az alapvető hiányosságokkal rendelkező búvár a továbbképzés során megszerzett tudást nem tudja megfelelően mihez kapcsolni, valós eredmény egyáltalán nem születik, csak látszat eredmény és az egész elpazarolt idő és kidobott pénz!

A haladó búvártanfolyam (AOWD)

lényege az lenne, hogy egyrészt megerősítsük az alapvető búvár technikákat, hogy azok készség szinten menjenek, másrészt az erős alapokra rá lehessen építeni a haladó búvár technikákat. Ennél a tanfolyamnál elsősorban a gyakorlati képzés a lényeg, mely célja, hogy a lényeges dolgok mind rutinszerűek legyenek. Mivel a tanulók képességei és a búvárkodáshoz való viszonyuk különböző, a tanfolyam elején tapasztalható tudásszintbeli különbségek a képzés végére közelítsenek egymáshoz. Ez csak akkor érhető el, ha személyre szabottá tesszük az oktatást. Nézzük, hogy egy az itt leírt szempontoknak megfelelő oktatás mit is kell, hogy tartalmazzon. Részletek itt.

A Mentő búvártanfolyam

a következő szint, melyre léphet a búvár, ha igénye van a továbbtanulásra. Ennél a képzésnél erős az elméleti rész is, melyet átlagos képességű emberek is képesek elsajátítani, azonban a gyakorlati rész csak akkor kivitelezhető, ha nagyon erős haladó szintű alapokkal rendelkezik a tanuló! A vizes képzésnek két lényege és célja van: Az egyik az, hogy bármilyen fajta vizes közegben (uszoda, tó, folyó, vagy tengerpart) képesek legyünk felismerni a jeleket, mellyel megelőzhető a baleset egy strandoló, fürdőző, szabad tüdős, vagy légzőkészülékes búvár esetén, illetve ha már nem előzhető meg a baleset, akkor a vizes mentést megfelelően, szakszerűen, higgadtan el tudjuk végezni, helyesen reagáljuk le a szituációkat és fizikailag alkalmasak legyünk a mentési fogások megfelelő alkalmazására. A tanfolyam tehát fürdőruhás, szabad-tüdős és légzőkészülékes mentésekből áll számos különböző vészhelyzet szimulációval.
A másik célja a tanfolyamnak, hogy előkészítse a búvárt az utolsó amatőr szintre lépéshez, a Mester tanfolyamhoz. Ezt olyan gyakorlatokkal teszi a tanfolyam, mely a normál búvártudást erősíti, a felszerelés kezelését, a beöltözési, elkészülési idők rövidülését eredményezi, vízbiztonságot növel, tökéletesíti a legfontosabb technikákat, mint az elmerülés és felemelkedés, illetve a lebegésszabályozás egy nagyobb méretű és térfogatú tárgy emelésével, lebegtetésével a víz alatt. A Mentő Búvár tanfolyam mit is tartalmaz? Részletek itt

A Mester búvár képzés -nek

két lényege van. Egyrészt a búvár elméleti tudását hivatott olyan szintre hozni, mely elméleti szint megegyezik az OWD instruktor elméleti szintjével. E tudás által a búvárkodásról alkotott képe jelentősen megváltozik a búvárnak, átértékelődnek benne lényeges és alapvető dolgok, mely tudással kissé a biztonságos búvárkodás követévé is válik, illetve a szakszerű és elhivatott nyilatkozataival is pozitív hatásokat vált ki a búvár közösségekben, mikor a téma a búvárkodás.
Másrészt a gyakorlati tudás legmagasabb szintre történő növelése a célja a tanfolyamnak. Ezt olyan gyakorlatokkal, szándékos, túlzott terhelésekkel, megvalósíthatatlannak tőnő feladatokkal érjük el, melyeket évtizedek alatt kísérleteztünk ki sok száz, sok ezer tanuló fejlődése, reakciója alapján. A tanfolyam megköveteli a tanulótól a felkészültséget, és az erős haladó szintű tudást, hogy a gyakorlatok elsajátítása megvalósulhasson, a fejlődés folyamatos legyen és a képzés végére a tanuló is mester búvárnak érezze magát.
A tanfolyam elvégzése önmagában nem jogosítja fel a búvárt az igazolvány birtoklására. Ahhoz, hogy azt kézhez kaphassa, rendelkezni kell legalább három olyan specialitásnak nevezett képzéssel, mely kiegészíti ezt a mester tudást. Ezek a legtöbb esetben a Mentő búvár végzettség, Nitrox búvár végzettség, mivel ez a kettő kötelező, mert ezek OWD végzettséggel is végezhetőek. Harmadiknak választatható a Száraz ruhás képzés, a Mély- és Roncsmerülő búvár képzés is.

A Divemaster képzés

a következő elérhető fokozat, mely az első hivatásos búvár fokozat és csak a nagyon elhivatott búvároknek ajánljuk. Ez a képzés hosszan tartó, valójában egy teljes szezont igénybe vesz, emiatt sok hétvégi szabadidő és sok gyakorlati tapasztalat kell hozzá, melyet a tanuló az oktatásokon, mint segéd, és a túrákon mint merülésvezető segéd gyűjt össze. Az elméleti képzés több, mint 10 órát vesz igénybe és elsősorban pszichológiát tanít és jogi kérdéseket feszeget, elemez. A gyakorlati rész tartalmaz egy egynapos uszodai képzést, mely során a gyakorlatokat csak az a búvár tudja sikerrel megvalósítani, leküzdeni, aki már saját közegének érzi a víz alatti létezést és a nehéz vizes gyakorlatok nem okoznak túlzott stresszes állapotot számára és persze megfelelő fizikai kondícióval rendelkezik. 5-6 DM tanulóból minden estben 1 szokott rendelkezni ezekkel a képességekkel, feltételekkel, a többi estben csak a szenvedés és kűszködés a jellemző. Az uszodát követi a tanfolyamos-túrás helyszíneken a gyakorlati képzés, az okatás módszerei, fogásai és felelőssége, illetve a merülések vezetésével járó terhek megismerése, a technikák megtanulása. A nehezen megszerzett Divemaster igazolvány évente megújítandó és tagsági díj fizetési kötelezettséggel jár, de nyílván lehetőségeket is rejt magában.

Írta: Malmos Attila


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC