Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó
Üzletünk címe: 1077 Budapest, Király u. 91.      Info: +36 (1) 321 40 31, +36 (1) 413 19 03

Tirán szigetek Búvár szafari
Búvárkodás roncsoknál és zátonyoknál

 

A Vörös-tenger északi régiója

Ez búvártúra nyújtja talán a legszínesebb, legsokoldalúbb látnivalókat a búvárok számára. Számos világhírű roncs, jelentősen eltérő típusú zátonyok, falak, korallmezők és nemzeti park szerepel a búvár szafari programjába. Ez a sokszínűség vonzó a búvárok számára. Ezt az egyediséget növeli a Tiran-szigetek öt eltérő zátonya is, mellyel a búvártúra életre szóló élményeket tartogat a részvevők számára. Film egy előző Tirán túráról.

A Tirán szigetek

A Sinai félsziget dél-keleti sarkánál, az Aqaba öböl bejáratánál helyezkednek el és ezzel jelentősen lekeskenyítik a Vörös-tengert a hatalmas Aqaba öböl felé. Azonban nem csak keskenyebb, de jóval sekélyebb is ez a keskeny rész, mely tulajdonképpen egy víz alatti helyvonulat az egyiptomi és szaúd-arábiai földrész között, melyből összesen négy zátony áll csak ki a tengerből. Ez tovább növeli az amúgy is a Vörös-tengerre jellemző áramlásokat, melyek így még több táplálékot szállítanak, és ezzel hozzájárulnak egy egyértelműen gazdagabb élővilág kialakulásához. A négy zátony, négy ismert és kedvelt merülőhelyet nyújt, melyek neve Gordon, Thomas, Woodhouse és Jackson zátonyok. Többnyire meredek, gorgóniákkal és lágykorallokkal benőtt korallfalak jellemzik mind a négy fő zátony merülőhelyeit. Hatalmas tonhalak, barrakudák, óriás napóleon halak teknõsök és természetesen cápák is jellemzőek a zátonyoknál, mindamellett, hogy a megszokott módon kemény és lágykorallokkal benőtt falakon a szokásos vörös-tengeri látnivalóban lehet részük a búvároknak merülésről merülésre. Egy előző Tirán szafari képei

A búvár program

A búvár szafari további szenzációs helyeket érint. Fentről visszafelé haladva a következõ világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a régió. Sok száz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző, de legutóbb nagy egyedszámú tintahal raj úszott el a fejünk felett.
A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztõen látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. 
A következő merülési rész a Gubal szigetek, ahol több drift merülést is bonyolítunk. Ebből az egyik szintén egy roncsnál kezdõdik, az Ulysses-nél. A hely különlegessége, hogy itt az esetek 90%-ban delfinekkel szoktunk találkozni merülés közben a víz alatt, de az egyéb látnivaló szerint egy érdemes helyszín számunkra.
A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évtizedek, évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között. Még egy népszerű hely van dél felé haladva, az pedig a Shaab El Erg zátony. Ez arról híres, hogy nagyon szeretik a delfinek ezt a helyet és számos alakolmmal erről meg is bizonyosodhattunk az előző Tirán szafari -kon. 
Ezeken kívül még számos más zátonyt is érintünk a búvártúra során, miközben vissza, Hurghada felé haladunk lassan és naponta négyet merülünk, három nappalit és egy éjszakait.
Ezzel a búvár programmal és úti tervvel, olyan változatos és felejthetetlen búvártúrát szervezünk, hogy aki ezen részt vesz, az alig bír majd ki egy évet, mielőtt újra bejelentkezik egy északi búvár szafarira. Egy másik Tirán búvár túra filmje

A búvárhajó 

ezen a túrán, ahogy tudjátok már, kis módosítással egy 5*-os, pár éve épült hajó, a Princess Diana lesz. A 24 búvár merültetésére és elszállásolására alkalmas hajó 38 méter hosszú és 4 emeletes. Minden kabin klimatizált, ahogy az étkező és a nappali rész is. A kabinoknak saját fürdőjük van, rendelkeznek mini hűtőszekrénnyel, törölközővel és fürdőköpennyel. Kávé, tea és üdítő egész nap rendelkezésre áll, az étkezések a megszokott módon napi három alkalommal történnek büfé jelleggel. 
A búvár deck hatalmas méretű és igényesen kialakított, ahogy a hajó többi tere is, mint például a nappali, vagy a napozó fedélzet. 12 L-es aluminium palackok vannak telepítve, de ha valaki szeretne 15 L-es palackot, akkor 40 €/hét áron tud ilyet igényelni. 
A hajón lehet sört venni, nem kell előre rendelni, ára 3 €/0,5 L-es doboz és van bor is, mely 18 €/üveg. A szokott módon két helyi vezető lesz a hajón és igyekeznek bennünket a legjobb módon kiszolgálni. Az első merülési nap a vasárnap lesz, mikor is már korán reggel megérkezünk a hajóra, így vélhetően még aznap ki is futunk és lesz legalább egy,de lehet, hogy több merülés is. 
Az utolsó merülési napunk a szombat lesz, ezen a napon egy hajnali és egy ebéd előtti merülés lesz, mely után újra kikötünk Hurghadában. Képek a hajóról

A búvár platform

Elég nagyméretű ahhoz, hogy egyszerre két merülési csoport is kényelmesen tud öltözni. Mivel sok idõt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, vízbelépő platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón a DIN és INT csatlakozási lehetőség egyaránt mergoldott. Nitrox töltés 50 €/hét. 

Az időjárás a búvártúrán

Az első fontos információ, hogy a május az már főszezon. Ez azt jeletni, hogy ekkor már jellemzően kiváló az időjárás és a vízhőmérséklet egy kiváló búvár szafarihoz a Vörös tengeren. Azok, akik félnek a tengeribetegségtől és emiatt vonakodnak eltölteni egy hetet egy búvárhajón, megnyugtatásképpen és a döntésükben segítséget nyújtandóan informálom őket, hogy a búvárszafari menetrendje szerint zátonytól-zátonyig rövid hajózásokkal jutunk el, ezen kívül, minden merülésnél úgy köt le a búvárhajó, hogy a hullámzás ne tudja azt mozgatni. Emellett, esténként olyan zátonyoknál töltjük az éjszakát, ahol egyrészt színvonalas éjszakai merülést végezhetünk, másrészt szinte teljesen hullámzás mentesen tudunk lehorgonyozni és a hajó egész éjjel szinte meg sem mozdul. A napközbeni hőmérséklet 25-28 C fok, azaz nyári hőmérséklet van. A víz hőmérsékletet pedig 24-25 C fokos és kiváló a látótávolság, kb. 30-40 méter.

Utazásunk a búvártúrára 

Az utazás most is charter géppel történik, hurghadai leszállással. A behajózás és a búvár túra befejezése is Hurghadában történik, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az első és utolsó estén, mindenki, aki szeretne, bemehessen a városba ajándékot vásárolni, sétálni, sörözni, vagy csak egyszerűen változatosságra vágyik.

A búvártúra időpontja: 

2018 április 29 - május 6.

A búvártúra akciós ára: 

1.050 €


A búvártúra ára tartalmazza:

+ Hajóbérleti díjat,
+ A repülőjegyet 330 €-ig,
+ Elhelyezést 7 éjszakára All Inclusive ellátással,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Napi három-négy merülést,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést két csoportban,
+ Helyszíni szervezést és asszisztenciát,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- Ras Mohemmed NP belépőt, 10 €/vendég,
- Személyzeti borravalót, 36 €/vendég,
- Vízumköltséget, 23 €/fő
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Biztosítást,
- Bármilyen fajta szervizelést a hajón,
- Bármilyen fajta búvároktatást a merülések alatt, 

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul. Az iroda az árváltoztatás jogát fenntartja. 

A búvár szafari -ra jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

A túra megtelt


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2018-04-29
Esemény vége
2018-05-06
Esemény helyszíne
Vörös-tenger
 

Ebben a témában talál még 9 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Szudán Búvárszafari
2019. március 07. - 2017. március 16.

Érdekel!

Dél-Maldív szigetek búvártúra
2019. február 08-17.

Érdekel!

Raja Ampat búvárszafari
2019. október 10-24.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC