Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó
Üzletünk címe: 1077 Budapest, Király u. 91.      Info: +36 (1) 321 40 31, +36 (1) 413 19 03

Tirán szigetek Búvár szafari
Búvárkodás roncsoknál és zátonyoknál

 

A Vörös-tenger északi régiója

Ez búvártúra nyújtja talán a legszínesebb, legsokoldalúbb látnivalókat a búvárok számára. Számos világhírű roncs, jelentősen eltérő típusú zátonyok, falak, korallmezők és nemzeti park szerepel a búvár szafari programjába. Ez a sokszínűség vonzó a búvárok számára. Ezt az egyediséget növeli a Tiran-szigetek öt eltérő zátonya is, mellyel a búvártúra életre szóló élményeket tartogat a részvevők számára. Film egy előző Tirán túráról.

A Tirán szigetek

A Sinai félsziget dél-keleti sarkánál, az Aqaba öböl bejáratánál helyezkednek el és ezzel jelentősen lekeskenyítik a Vörös-tengert a hatalmas Aqaba öböl felé. Azonban nem csak keskenyebb, de jóval sekélyebb is ez a keskeny rész, mely tulajdonképpen egy víz alatti helyvonulat az egyiptomi és szaúd-arábiai földrész között, melyből összesen négy zátony áll csak ki a tengerből. Ez tovább növeli az amúgy is a Vörös-tengerre jellemző áramlásokat, melyek így még több táplálékot szállítanak, és ezzel hozzájárulnak egy egyértelműen gazdagabb élővilág kialakulásához. A négy zátony, négy ismert és kedvelt merülőhelyet nyújt, melyek neve Gordon, Thomas, Woodhouse és Jackson zátonyok. Többnyire meredek, gorgóniákkal és lágykorallokkal benőtt korallfalak jellemzik mind a négy fő zátony merülőhelyeit. Hatalmas tonhalak, barrakudák, óriás napóleon halak teknõsök és természetesen cápák is jellemzőek a zátonyoknál, mindamellett, hogy a megszokott módon kemény és lágykorallokkal benőtt falakon a szokásos vörös-tengeri látnivalóban lehet részük a búvároknak merülésről merülésre.

A búvár program

A búvár szafari további szenzációs helyeket érint. Fentről visszafelé haladva a következõ világhírű régió a Ras Mohammed víz alatti természetvédelmi terület, mely legismertebb helyei a Shark, az Anemona és a Yolanda zátony, ahol élőlények ezreivel szoktunk találkozni és az élményeink a két merülés során egyértelműen tudatosítják bennünk, hogy miért nemzeti park ez a régió. Sok száz fős halrajok, hatalmas napóleonhalak, murénák, elképesztően sok kék-pettyes rája a jellemző, de legutóbb nagy egyedszámú tintahal raj úszott el a fejünk felett.
A következő helyszín talán még nagyobb durranás, hisz ez a világ egyik leghíresebb roncsa, a Thistlegorm hajóroncs, a maga elképesztõen látványos rakományával, mely teherautókból, vasúti kocsikból, motorkerékpárokból, lánctalpas járművekből, légvédelmi ágyúkból és sok-sok bombából áll. Szerencsés módon itt egy éjszakai merülésünk is lesz, mely során inkább a rendkívül különleges élővilág jelenti a látványt, mely a roncs orr részében szokott kavarogni. A búvárok kedvence ez a merülés. 
A következő merülési rész a Gubal szigetek, ahol több drift merülést is bonyolítunk. Ebből az egyik szintén egy roncsnál kezdõdik, az Ulysses-nél. A hely különlegessége, hogy itt az esetek 90%-ban delfinekkel szoktunk találkozni merülés közben a víz alatt, de az egyéb látnivaló szerint egy érdemes helyszín számunkra.
A következő izgalmas és népszerű hely az Abu Nuhas zátony, mely arról híres, hogy az évtizedek, évszázadok alatt számos hajó ütközött a zátonynak és süllyedt el szinte egymás mellett. A Giannis D, a Carnatic a Chrisoula K, és a Kimon M hajóroncsok közül kettőt mindenképpen megmerülünk és ebben az a különleges, hogy a roncsok adottsága miatt minden búvárt bevisznek a vezetők a belsejébe, ahol olyan látványban lehet részük, ami megatározónak számít majd a búvár élmények között. Még egy népszerű hely van dél felé haladva, az pedig a Shaab El Erg zátony. Ez arról híres, hogy nagyon szeretik a delfinek ezt a helyet és számos alakolmmal erről meg is bizonyosodhattunk az előző Tirán szafari -kon. 
Ezeken kívül még számos más zátonyt is érintünk a búvártúra során, miközben vissza, Hurghada felé haladunk lassan és naponta négyet merülünk, három nappalit és egy éjszakait.
Ezzel a búvár programmal és úti tervvel, olyan változatos és felejthetetlen búvártúrát szervezünk, hogy aki ezen részt vesz, az alig bír majd ki egy évet, mielőtt újra bejelentkezik egy északi búvár szafarira. Egy másik Tirán búvár túra filmje

A búvárhajó 

melyet erre a túrára választottunk, az Al Farouk II. búvárhajó. A 33 m hosszú, 8.3 m széles 24 búvár kényelmes elhelyezésére alkalmas. Összesen négy szint áll rendelkezésre a megfelelő tevékenységek lebonyolításához. Az alsó szinten csak kabinok találhatóak, a búvár dekk szintjén van a nappali-étkezõ, az emeleten egy közös helység, legfelül pedig a napozó fedélzet.
A kabinok egyedileg szabályozható klímával, saját fürdõszobával, ágyneművel, illetve törölközõvel rendelkeznek. A tágas szalon légkondicionált és kiváló hely a napi háromszori étkezéshez. 
Természetesen most is benne van az árban a kávé, tea, ásványvíz és az üdítõital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori büfé jellegű étkezést tálalnak a búvár vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után. 

A búvár platform

nagyméretű és akár egyszerre több csoport is kényelmesen öltözhet, mert az elrendezése és a mérete ezt lehetővé teszi. Mivel sok idõt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, vízbelépő platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzõkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti boxokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is megoldott a hajón, de a felhasználni kívánt mennyiséget előre kell jelezni.

Az időjárás a búvártúrán

Az első fontos információ, hogy a május az már főszezon. Ez azt jeletni, hogy ekkor már tökéletes az időjárás és a vítzhőmérséklet egy kiváló búvár szafarihoz a Vörös tengeren. Azok, akik félnek a tengeribetegségtől és emiatt vonakodnak eltölteni egy hetet egy búvárhajón, megnyugtatásképpen és a döntésükben segítséget nyújtandóan informálom őket, hogy a búvárszafari menetrendje szerint zátonytól-zátonyig rövid hajózásokkal jutunk el, ezen kívül, minden merülésnél úgy köt le a búvárhajó, hogy a hullámzás ne tudja azt mozgatni. Emellett, esténként olyan zátonyoknál töltjük az éjszakát, ahol egyrészt színvonalas éjszakai merülést végezhetünk, másrészt szinte teljesen hullámzás mentesen tudunk lehorgonyozni és a hajó egész éjjel szinte meg sem mozdul. A napközbeni hőmérséklet 25-28 C fok, azaz nyári hőmérséklet van. A víz hőmérsékletet pedig 24-25 C fokos és kiváló a látótávolság, kb. 30-40 méter.

Utazásunk a búvártúrára 

most is charter géppel történik, hurghadai leszállással. A behajózás és a búvár túra befejezése is Hurghadában történik, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az első és utolsó estén, mindenki, aki szeretne, bemehessen a városba ajándékot vásárolni, sétálni, sörözni, vagy csak egyszerűen változatosságra vágyik.

A búvártúra időpontja: 

2018 április 29 - május 6.

A búvártúra ára: 

660 €


A búvártúra ára tartalmazza:

+ Elhelyezést 7 éjszakára All Inclusive ellátással,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Napi három-négy merülést,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést,
+ Ras Mohemmed NP belépőt (10 €)
+ Magyar nyelvű briefingeket és asszisztenciát,


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely kb. 330 € (pontos ár később), 
- Személyzeti borravalót, 30 €/fő,
- Vízumköltséget, 23 €/fõ,
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Biztosítást,

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul.


Jelentkezni: mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Vörös-tenger
Esemény kezdete
2018-04-29
Esemény vége
2018-05-06
Esemény helyszíne
Vörös-tenger
 

Ebben a témában talál még 8 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Tirán szigetek Búvár szafari
2018. április 29 - május 06.

Érdekel!

Palau szigetek búvártúra
2018. március 29-10.

Palau szigetek búvártúra
Érdekel!

Sri Lanka búvártúra és nyaralás
2018. május 17-28.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC