Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

B-D-E búvárszafari
A vörös-tenger legvonzóbb helyszínei egy túrán

A TÚRA MEGTELET, DE JELENTKEZHETSZ A JANUÁRI AKCIÓS MALDÍV-SZIGETEK NYARALÁS ÉS BÚVÁRKODÁS TÚRÁRA MÉG!

A túra leírását megtalálod az oldalunkon

 

Az október továbbra is a Vörös-tengeri szafarik hónapja és aki emellett dönt, az jól fog választani, főként, hogy a három legnépszerűbb úti cél lesz érintve a túra során. Ez a három zátony egy túrában nyújtja a legtöbbet egy vörös-tengeri szafarin. 

Az Elphinstone zátony az egyik régió, melyet Marsa Alamból indulva kb. 1 óra hajózással érünk el északi irányba. A zátony hosszúkás formájú, kb. 9 kilométerre van a parttól, Marsa Shagra búvárfaluból indulva. A két végén egy-egy platóval rendelkezik a víz alatt. Jellemzően cápákkal találkozhatunk az északi platón, de nem ritka az sem, hogy a meredek falak mellett merülve is láthatunk belőlük. A falak mindkét oldalon nagyon gazdag élővilággal rendelkeznek, szinte mindent láthatunk, ami csak él a Vörös-tengerben. Többnyire egy teljes napot töltünk el itt, mielőtt tovább hajóznánk. A régióhoz tartozó másik ismert hely, Abu Dabbab, mely a nagy teknősökről és a gitár cápákról ismert. A hajózástól és időjárástól függően ezt a helyet is meglátogathatjuk. Egy rövidfilm egy előző túráról

Daedalus zátony Marsa Alamtól 82 kilométerre a nyílt tenger felé helyezkedik el, szinte a Vörös-tenger közepén. A zátony formáját tekintve csepp alakú és egy lapos platóként látszik a tenger felszínén. Apálykor a zátony teteje kilátszik, dagálykor csak sejteni lehet a korall platót. A platón van egy kiálló sziklatömb, mely otthont ad a régió világítótornyának. A magas tornyot rendszeresen szokták látogatni a búvárok. A zátony oldala teraszosan fut körbe. A legfelső terasz nagyjából 25 méter mélységben van, a többi kisebb és lejjebb. A fal további része 4-500 méter mélységbe fut le. A zátony körüli vizekben szinte állandóan jelen vannak a nagyobb élőlények, ezek közül is a cápák jelenléte a legjellemzőbb. A Vörös-tengerben ez a zátony a leginkább pöröly cápa biztosabb. Ezek az élőlények főleg ősszel, nagyobb rajokba verődve úsznak a zátony körül. Hatalmas élmény a velük való találkozás. Egyéb cápák is jelen vannak és néha mantákat is láthatunk. A zátonynál minimum két merülési napot töltünk. Egy előző túra képei

Brothers szigetek. A Brothers-szigetek valójában két szomszédos sziget, egy nagyobb és egy kisebb vízből kilátszó zátony, melyek szinte a Vörös-tenger közepén helyezkednek el, legalábbis ha a kelet-nyugati irányt nézzük. Mivel a zátonyok elszigetelten találhatóak és körülöttük a mélység minden irányból több száz méter. Az elhelyezkedésük és az intenzívebb vízmozgás miatt a nagyméretű nyílt vízi élőlények a jellemzőek a zátonyok körül. A vízmozgás több táplálékot szállít, így gazdagabb a teljes flóra és fauna. Főként a légykorallok és hatalmas gorgóniák a jellemzők a zátonyok oldalain. A merülések többnyire a fal mellett kezdődnek, majd kihúzódunk a kékbe és figyeljük a megjelenő nagytestű élőlényeket. Általában szirti cápák, pöröly cápák, néhány esetben róka cápák megjelenésére várunk. Ha nem sikerül a velük való találkozás egy-egy merülésnél, akkor is kárpótol bennünket a barrakuda rajok körforgó kavalkádja, vagy az óriás tonhalak verseny úszása körülöttünk. Aztán a merülés utolsó szakaszában ismét a zátony mellett merülünk, figyelünk a teknősökre, murénákra, házatlan csigákra. Még egy különlegesség, bár ehhez a szerencsére is szükségünk van némiképpen, de előfordult már többször is, hogy egy túrán több alkalommal is láthattunk manta ráját itt a Brothersnél. Egy előző Brother túra filmje

A búvárhajó ebben az esetben ismét az Andromeda szafarihajó, mellyel már számos búvár szafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legextrábban felszerelt luxus búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban óriási plazma TV, videó, DVD és rengeteg magyar nyelvű film áll a vendégek rendelkezésére. Képek a 2022-ben felújított hajóról

A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett dekk a szalon mögött, székekkel, asztalokkal, napozómatracokkal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal és egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozásra. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után.
 
A búvár platform nagyméretű és akár egyszerre több csoport is kényelmesen öltözhet, mert az elrendezése és a mérete ezt lehetővé teszi. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvízű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett.

A Nitrox töltés ezen a túrán egyedi módon AJÁNDÉK azon búvároknak, akik május 31-ig jelentkeznek előfoglalásban és rendelkeznek végzettséggel. Akik szeretnék a túrán megcsinálni a Nitrox tanfolyamot, hogy élhessenek az AJÁNDÉK NITROX előnyeivel, kérem jelezzék ezt előre és megadjuk számukra a szükséges információkat. A tanfolyam leírása itt olvasható.

Ha valakinek 15 L-es palackra van szüksége, úgy azt előre, még itthon kell jelezni. Ennek ára: 50 €/hét.

Az éjszakai merülések ezen a túrán nehezen kivitelezhetőek, így valószínüleg csak a túra vége felé, mikor az Elphinstone zátonyt is elhagytuk és már Abu Dabbab zátonyai körül leszünk, akkor tudunk majd egyet biztosan, de talán kettő éjszakait merülni. 

Utazás a búvár szafari -ra

most is charter géppel történik, hurghadai leszállással. A charter gépet üzemeltető cég a Karthago Travel utazási iroda. A behajózás vélhetően Marsa Alam kikötőjében fog történni, ahová az utat egy klimatizált busszal tesszük meg. Utazási idő kb. 4 óra. A hajó másnap reggel indul el a kikötőből és egy sekélyebb, közeli helyen check dive-val fogunk kezdeni, ahogy ez a szafarikon lenni szokott. Az időjárás módosíthatja a merülési tervünket, de az az időjárásra semmilyen befolyásunk nincs!

Covid 19-el kapcsolatos információk

Bárki korlátozás nélkül beléphet az országba, akár oltott, akár nem. További részletek a Konzuli Szolgálat oldalán.

Storno biztosítás az utazásra

Minden utasra tudunk kötni és erősen ajánlott is a Storno biztosítás, mely 30 € összeget képvisel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az utas egészségügyi okokból nem tud utazni, a biztosító a befizetett összeg 80%-át visszatéríti az utasnak. 20% az utas önrésze és a Strono biztosítás Covidra is fizet, azaz ha valaki pozitív, vagyis fertőzött lenne indulás előtt. 

A búvár túra dátumai:

2022 október 23 - 30.

A búvártúra ára: 

950 € 

A búvártúra ára tartalmazza:

+ Elhelyezést 6 - 7 éjszakára két fős kabinokban (a repülési menetrendtől függően),
+ Teljes ellátást, napi 3 büfé étkezéssel, 
+ Kávé, tea, ásványvíz és üdítőital fogyasztást,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Egyiptomi 14% áfát,
+ Napi három-négy merülés lehetőségét a programtól függően,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést 2-3 csoportban,
+ Ingyen WiFi netet a hajón, 


A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely kb. 450-470 € környékén lesz, de végleges árat még nem adtak!
- Storno biztosítás díját, mely a teljes költség 2%-a,
- Kikötői díjat, mely 50 €/fő (a hatóság emelheti az árat és nincsen ráhatásunk),
- Diesel felárat, mely 50 €/fő  (a hatóság emelheti a diesel árát és nincsen ráhatásunk),
- Nemzeti park belépőt: 40 €/fő (a hatóság bármikor megváltoztathatja), 
- Személyzeti és Guide borravalót, 50 €/vendég,
- Vízumköltséget, mely eddig 25 €/fő volt, de bármikor változhat tőlünk függetlenül,
- Az egyéb felszerelés bérleti díját,
- Utas, betegség, baleset, poggyász Covid búvár biztosítást, mely 10.650 Ft,

A búvártúrához a hajót és a transzfert a Red Sea Boats Utazási iroda adja, a repülőjegyet pedig a Karthago Travel utazási iroda biztosítja. 

Szabad helyek száma a búvárszafari-ra:

MEGTELT

A búvár szafari -ra jelentkezni:

Mailban az abc@abcbuvar.hu címen lehet.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2022-10-23
Esemény vége
2022-10-30
Esemény helyszíne
Egyiptom
 

Ebben a témában talál még 10 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC