Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Daedalus - Elphinstone - Fury Shoal
A vörös-tenger déli régiójának legvonzóbb helyszínei

 

Ezt az útvonalat első alkalommal kínáljuk nektek a már jól megszokott és nagyon kedvelt időpontban. Az október továbbra is a Vörös-tengeri szafarik hónapja és aki emellett dönt, az jól fog választani, főként egy ilyen vonzó útvonallal.

Az Elphinstone zátony az első régió, melyet Marsa Alamból indulva kb. 1 óra hajózással érünk el északi irányba. A zátony hosszúkás formájú, kb. 9 kilométerre van a parttól, Marsa Shagra búvárfaluból indulva. A két végén egy-egy platóval rendelkezik a víz alatt. Jellemzően cápákkal találkozhatunk az északi platón, de nem ritka az sem, hogy a meredek falak mellett merülve is láthatunk belőlük. A falak mindkét oldalon nagyon gazdag élővilággal rendelkeznek, szinte mindent láthatunk, ami csak él a Vörös-tengerben. Többnyire egy teljes napot töltünk el itt, mielőtt tovább hajóznánk. A régióhoz tartozó másik ismert hely, Abu Dabbab, mely a nagy teknősökről és a gitár cápákról ismert. A hajózástól és időjárástól függően ezt a helyet is meglátogathatjuk.

Daedalus zátony Marsa Alamtól 82 kilométerre a nyílt tenger felé helyezkedik el, szinte a Vörös-tenger közepén. A zátony formáját tekintve csepp alakú és egy lapos platóként látszik a tenger felszínén. Apálykor a zátony teteje kilátszik, dagálykor csak sejteni lehet a korall platót. A platón van egy kiálló sziklatömb, mely otthont ad a régió világítótornyának. A magas tornyot rendszeresen szokták látogatni a búvárok. A zátony oldala teraszosan fut körbe. A legfelső terasz nagyjából 25 méter mélységben van, a többi kisebb és lejjebb. A fal további része 4-500 méter mélységbe fut le. A zátony körüli vizekben szinte állandóan jelen vannak a nagyobb élőlények, ezek közül is a cápák jelenléte a legjellemzőbb. A Vörös-tengerben ez a zátony a leginkább pöröly cápa biztosabb. Ezek az élőlények főleg ősszel, nagyobb rajokba verődve úsznak a zátony körül. Hatalmas élmény a velük való találkozás. Egyéb cápák is jelen vannak és néha mantákat is láthatunk. A zátonynál minimum két merülési napot töltünk.

A Fury Shoal régió. Marsa alamból dél felé hajózva két-három órát megtaláljuk ezt a régiót, mely zátonyoknál csak egy-egy merülésre állnak meg a szafari hajók pedig akár egy teljes hetet el lehet tölteni ezeken a különösen szép zátonyoknál. A merülő-helyek között csak kis távolság van, a levegőtöltési idő bőven elég egy újabb és újabb eléréséhez. A reggeli merülésekhez találunk meredek falakat, a délutániakhoz pedig zegzugos korallkerteket, barlangokat. 1-2 kisebb "hajóroncsot" is beiktathatunk a programba. Gyakori vendégek a delfinek, de akár mobulával vagy mantával is találkozhatunk. Mivel a legtöbb hajó csak átutazóban érinti ezt a területet így viszonylag érintetlen és ennek megfelelően gazdag az élővilága.

A búvárhajó ebben az estben ismét az Cassiopeia 5*-os luxus hajó, mellyel már számos búvár szafarit bonyolítottunk az ügyfelek nagy megelégedésére. A maga 40 m hosszával, 8 m szélességével, négyszintes magasságával és közel 350 m2 területével ez jelenleg a Vörös-tenger egyik legnagyobb és legextrábban felszerelt luxus búvár szafari hajója. 13 klimatizált, kétágyas kabinnal rendelkezik, melyek mindegyikéhez saját fürdőszoba tartozik. 5 franciaágyas kabin van, a többinél egymás mellett vannak az ágyak. Törülköző és ágynemű is rendelkezésre áll a szobákban, melyeket naponta takarítanak! Az étterem és a szalon, mely szintén klimatizált, két külön fedélzeten található és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban óriási plazma TV, videó, DVD és rengeteg magyar nyelvű film áll a vendégek rendelkezésére.

A három különböző dekk a hajón összesen 100 m2 területet foglal el. Egy fedett dekk a szalon mögött, székekkel, asztalokkal, napozómatracokkal, egy félig fedett a hajó tetején, kényelmes matracokkal és egy kisebb dekk a kapitányi kabin előtt szintén napozásra. A hajón van egy nagyméretű arab kávézó is, ez a shisházók fő tartózkodási helye. Itt kedvükre válogathatnak esténként a számtalan gyümölcsízű szívni való közül. Természetesen ez is benne van az árban, mint ahogy a kávé, tea, ásványvíz és minden fajta üdítőital fogyasztása is. A megszokott módon napi háromszori svédasztalos étkezést tálalnak a vendégeknek, ezen kívül délutánonként friss gyümölcsöt vagy süteményt is felszolgálnak a merülés után. Képek a hajóról
 
A búvár platform nagyméretű és akár egyszerre több csoport is kényelmesen öltözhet, mert az elrendezése és a mérete ezt lehetővé teszi. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett. A Nitrox töltés is standard a hajón és a felhasználni kívánt mennyiséget nem kell előre jelezni. Ára 5 €/töltés. Ha valakinek 15 L-es palackra van szüksége, úgy azt előre, még itthon kell jelezni. Ennek ára: 4 €/nap, összesen 24 € a túra hat merülési napjára.

Utazás a búvár szafari -ra

most is charter géppel történik, hurghadai leszállással. A behajózás Marsa Alam kikötőjében fog történni, ahová az utat egy klimatizált busszal tesszük meg. Utazási idő kb. 4 óra. A hajó másnap reggel indul el a kikötőből és egy sekélyebb, közeli helyen check dive-val fogunk kezdeni, ahogy ez a szafarikon lenni szokott. Az időjárás módosíthatja a merülési tervünket, de az az időjárásra semmilyen befolyásunk nincs!

A túra megtelt

A búvár túra dátuma: 2017 október 15-22. 

A búvártúra ára: 1.090 €

A búvár túra ára tartalmazza:

+ Repülőjegyet oda-vissza 23 kg súlyhatárral,
+ Reptéri és egyéb más illetéket,
+ Minden reptéri transzfert,
+ Elhelyezést 7 éjszakára,
+ Teljes ellátást,
+ Kávét, teát, ásványvizet, üdítőitalokat, 
+ 18 merülés lehetőségét,
+ Búvárvezetést kisebb csoportokban, 

A búvár szafari ára nem tartalmazza:

- Egyiptomi vízumot – kb. 23 €/fő
- Üzemanyag felárat – 20 €/fő
- Daedalus szigetbelépőt – 40 €/fő
- A túra végén adandó személyzeti borravalót 30 €/fő
- Egyéb felszerelés bérletet, melyet megtalálsz a tudástárban

Jelentkezni a búvár szafari -ra:

az abc@abcbuvar.hu mail címen lehet, a jelentkezéshez szükséges feltételeket írásban adjuk meg. 

A búvártúra a Red Sea Boats Utazási Iroda szervezésében (MKEH: U-000186/2002) indul.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2017-10-15
Esemény vége
2017-10-22
 

Ebben a témában talál még 5 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

AKCIÓS Maldív búvárkodás és nyaralás
2021. augusztus 20-29.

Érdekel!

Marsa Shagra nyaralás-merülés búvártúra
2021. június 27 - július 04.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC