Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Fényes-források búvártúra - 04
Az egyik legszebb tavi merülés az osrszágban

Fényes források a múltban

Évtizedekkel ezelőtt is létező búvár merülő helyek voltak a természetvédelmi területen fekvő tatai Fényes források tavai, azonban a bányászat miatt, ahogy ez hazánkban számos más helyen is történt, 40 évvel ezelőtt elapadtak a források vizei és kiszáradtak a tavak.

A bányászat megszűnésének hatására és a természet megújulásának köszönhetően, alig 12 éve ismét életre keltek a források, így a tavak újraképződtek és ismét kialakulhatott a vízi élővilág, mely különleges látnivalót nyújt ismét a búvárok számára és merülési lehetőséget teremt számukra.

Fényes források napjainkban

Tavaly óta, mikor is a Fényes búvár sportegyesület átvette a tavak és a terület kezelését, látványos fejlődésnek indult a helyszín. A vad és gondozatlan, eliszaposodott tavak és azok környezete jelentősen megszépült és megújult. A tavak és az őket összekötő csatornák fenékiszapját leszivattyúzták, kimélyítették, a dzsungellé fejlődött vízi növényzetet megritkították és csak az értékes növényzetet meghagyva egy új és élő tavi, vízi világot alakítottak ki. A fejlesztések még nem értek véget, most is nap mint nap sok-sok köbméter iszapot távolítanak el, hogy a tervek szerinti vízmélységet és a megfelelő vízcserélődést a tavak között optimálisan kialakítsák, a természet mielőbbi regenerációjának érdekében.

A folyamatos szivattyúzás ellenére már most is olyan mértékű a fejlődés és olyan pozitív élményekkel gazdagodtunk pár napja a 4 tó megmerülése során, hogy úgy döntöttünk, hogy ezt ajánljuk másoknak is. Jelenleg a vízmélység, a látótávolság, a növényzet és a halak gazdagsága és főként a tavak különbözősége, olyan kellemes, félnapos-egynapos időtöltést nyújt a búvárok számára, hogy úgy gondoltuk, ezt minél több búvárnak látnia kell. 

Védett forrás tó

 A legtávolabbi tó, melyben tavirózsák pompáznak. A ritkítás után komfortosan lehet úszva közlekedni a 2 méteres vízmélységben, miközben számos halfajtával találkozhatsz. A leglátványosabb ezek közül talán a csuka. A tómederben ismét fel lehet fedezni a tavat tápláló forrást a fenéken. Vízhőmérséklet 21 °C télen.

Sarki forrás tó

 Az összekötő csatornán átúszva átjuthatunk ebbe a nagyobb tóba, ahol a vízmélység 2,5 méter átlagosan. Itt is láthatunk forrásokat a fenéken, illetve eltérő a növényzet is a tóban. Halakban és látnivalóban itt sincsen hiány. Vízhőmérséklet 20 °C télen. Az összeköt csatornában haladva elérhetjük a
harmadik tavat.

Körtefás tó

 A nevét nyilván a tó körül található körtefákról kapta. A fejlődés leginkább ebben a tóban tapasztalható látványosan. Négyféle különböző növényzet van a tófenéken, a halakból kiemelném a méteres (!!!) amurokat és a 70-80 cm-es pontyokat. Ezen kívül kisebb méretű halakból is még számos fajtát láthatunk. Meghatározó élményt nyújt a merülés. Vízmélység jelenleg 3 méter és folyamatosan mélyül a tervek szerint. Vízhőmérséklet 21 °C télen. Az új tervek szerint már október közepére átjárható lesz a csatorna az utolsó tóba is. 

Grófi tó

 Ez tó rendelkezik a legtöbb forrással. A mélyítésnek és a növényzet ritkításnak köszönhetően az állandóan hullámzó fenékszerkezet egyedi látványt nyújt, mindamellett, hogy itt is találkozunk számos hallal a merülés során. A 3,5 méteres vízmélység és a források folyamatos és bő vízellátása biztosítja a látótávolság gyors javulását a merülés után. Ez a legmelegebb vizű tó mind közül, itt 20-23 °C között változik a vízhőmérséklet télen is. A bő vízhozam miatt a víz ebből a tóból áramlik a többi felé, annak ellenére, hogy a többi tónak is vannak saját forrásai. 

A merülések kivitelezése

A merülést egyszerre 8 főnek lehet színvonalasan megoldani. Egy időben 4-4 búvár kezdi meg a merülést egymással szemben a tórendszer két legtávolabbi pontjáról indulva. Merülési idő 60-120 perc között van, de bármikor ki lehet jönni pihenőre, vagy abba lehet hagyni, rövidíteni, ahogy tetszik.

A tavak vize alkalmas a fotózásra, ha valaki nem most kezdi ezt a tevékenységet, témát garantáltan és gazdagon fog találni a víz alatt.
Néhány képet láthatsz a helyszínről itt

Búvárkodás után

A merülés végén a program színesítéseként a tóparton elhelyezett 3 m3-es fűthető dézsában és annak 38 °C vizében "kipihenhetjük" magunkat, vagy a Grófi tó partján üzemelő szaunában gőzölhetjük fel magunkat és ez után közvetlenül a tóban vehetünk hűtő fürdőt, mielőtt elhagynánk a Fényes forrásokat.  A szokás szerint, ahogy az előző túrákon is, a merülés után közvetlenül egy közös pizzázással fejezzük be a programot. 

A merülési helyszín megközelítése

A Fényes források tavai Budapest központjától 74 km távolságra vannak, melyet út 95%-át az M1-es autópályán tesszük meg. Az út a belvárosból (dugó nélkül) kb. 45 percet vesz igénybe.

A búvártúra dátuma

2021 április 03. 

A búvártúra ára 

11.000,- Ft (ami a helyszínen fizetendő az üzemeltetőnek)

A búvártúra ára tartalmazza

- Két merülést a tavakban,

- Töltött palackot,

- Pizzát és üdítőt, 

A búvártúra ára nem tartalmazza

- Az egyéb felszerelés bérletet,

A búvártúra jelentkezési módja:

E-mailben az abc@abcbuvar.hu címen.

A búvártúra jelentkezési határideje:

Március 27.

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény kezdete
2021-04-03
Esemény vége
2021-04-03
Esemény helyszíne
Tata
 

Ebben a témában talál még 8 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Thaiföld nyaralás-merülés túra
2022. november 26 - december 08.

Érdekel!

Maldív-szigetek nyaralás-merülés
2023. január 13-21.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC