Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
A Vörös-tenger számos kedvelt helyszíne a programban

 


A túra választott ideje

A Június és az okóber a két legkedveltebb időszak egy vörös-tengeri szafarihoz az időjárás alkalmassága miatt. Ha ezen kívül jól választjuk meg az útvonalat és a hajót, akkor egy újabb felejthetetlen búvár szafarin vehetünk részt. 
A június nagy előnye, hogy ennek a hónapnak az elején változik sokat az időjárás jó irányba. Jóval kevesebb a szél, sokkal melegebb van napközben és a víz hőmérséklete felmegy 27 C fokra, vagy afölé. Ez tehát a mi időnk :-).
 



Déli búvár szafari útvonala és helyszínei

A hajó Marsa Ghalib kikötőjéből indul és végül oda is tér vissza. A hajó elsőként a Daedalus zátonyt célozza meg, ahol legalább 2 napot töltünk el, majd a kedvelt Fury Shoal régió színes zátonyai következnek déli iránytól észak felé haladva, ezt az Elphinstone zátony követi, majd az Abu Dabab néhány merülőhelye és a végén Marsa Alam zátonyaival fejezzük be a túrát a hatodik merülési napon, majd kikötünk ismét Marsa Ghalib-ban.



Daedalus zátony

A zátony Marsa Alamtól 82 kilométerre, szinte a Vörös-tenger közepén helyezkedik el. A zátony formáját tekintve csepp alakú és egy lapos platóként látszik a tenger felszínén. Apálykor a zátony teteje kilátszik, dagálykor csak sejteni lehet a korall platót. A platón van egy kiálló sziklatömb, mely otthont ad a régió világítótornyának. A magas tornyot rendszeresen szokták látogatni a búvárok. A zátony oldala teraszosan fut körbe. A legfelső terasz nagyjából 25 méter mélységben van, a többi kisebb és lejjebb. A fal további része 4-500 méter mélységbe fut le. A zátony körüli vizekben szinte állandóan jelen vannak a nagyobb élőlények, ezek közül is a cápák jelenléte a legjellemzőbb. A Vörös-tengerben ez a zátony a leginkább pöröly cápa biztosabb. Ezek az élőlények főleg ősszel, nagyobb rajokba verődve úsznak a zátony körül. Hatalmas élmény a velük való találkozás. Egyéb cápák is jelen vannak és néha mantákat is láthatunk. A zátonynál minimum két merülési napot töltünk. 2017-es túra képei

 


A Fury Shoal régió

A neve talán kevésbé ismert, bár a régió zátonyai közül néhánynál már számos alkalommal merültünk, mikor mentünk, vagy éppen jöttünk a St Johns-tól. A terület Marsa Alamtól délre a Wadi Gimal és a Sataya régió között helyezkedik el és legalább 15 érdekes merülőhelyet tartogat a számunkra. Ezek közül a zátonyok közül számos olyan lesz, melynél eddig soha nem merültünk és a legtöbb hajó sem érinti. A merülő-helyek között csak kis távolság van, így ebben a régióban nem elsznek hosszú hajózások. Az ismertebb zátonyok, Abu GalawaSoraya, Malahi, Wadi Gimal és a leghíresebb Sa'ab Szataya, amelyet Delfin-zátonynak is neveznek. Ez a patkó alakú zátony azokról a barátságos emlősökről kapta a nevét, akiket gyakran láthatunk ennél a zátonynál. Egy régebbi Fury Shoal túra filmje

 


Elphinstone zátony

A következő merülőhely az Elphinstone zátony, mely szintén a Vörös-tenger egyik leghíresebb zátonya. A zátony hosszúkás formájú és mindkét hegyesedő végén található egy-egy kisebb plató. Jellemzően cápákkal találkozhatunk az északi platón, de nem ritka az sem, hogy a meredek falak mellett merülve is láthatunk belőlük. A falak mindkét oldalon nagyon gazdag élővilággal rendelkeznek, szinte mindent láthatunk, ami csak él a Vörös-tengerben. Többnyire 2-3 merülést is végrehajtunk itt, mielőtt tovább hajóznánk. Egy rövidfilm egy előző túráról

 


Abu Dabbab merülési régió

Az egyiptomi Vörös-tenger egyik legismertebb része Abu Dabbab és ez az első merülőhely csoport Port Ghalibtól kb. 28 kilométerre, délre. Áramlás nélküli homokos tengerfenékkel rendelkező rész, mely hat különböző merülő-helyet takar. A víz alatti fotósok szeretik a helyet és kiváló még sznorkelezésre is a helyszín.
A régió egyike azon kevés helyeknek a világon, ahol búvárkodhatunk a nagyon ritka és veszélyeztetett Dugonggal, vagy ismertebb nevén, tengeri tehénnel. Bár ennél jóval nagyobb eséllyel láthatunk óriás, zöld-tengeri teknőst, mely nem fél a búvároktól, így hagyja magát alaposan megnézni közelről is. Szintén gyakori látnivaló a gitárcápa, melynek csak a neve cápa, de inkább egy cápa formájú rája. A 2016-os túra képei

 


Sha'ab Marsa Alam

A dugong formájú zátony egyik "lábánál" van a legkedveletebb része a zátonynak. Itt egy különálló résszel, egy kisebb zátonnyal rendlekezik a merülőhely, melyet körbe is lehet úszni egy merüléssel kényelmesen. Láthatunk krokodilhalat a szafarihajó roncs körül a homokban, nagy csattanó hal rajokat a roncs tetején, majd egy barlangon is átúszhatunk, mely a zátony sarkát rövidíti le. Sekély és élőlényekben gazdag, kimondottan kedvelt merülőhely a régióban.

 


A búvár szafari hajó

A búvár szafari hajó ismét a Miracle 1 lesz, mellyel idén és az előző években is már számos sikeres túrát is szerveztünk. A 30 méter hosszú szafari hajó 12 kétágyas, egyedileg szabályozható klimával, saját fürdőszobával és saját széffel rendlekezik.
7 kabin az alsó kabin szinten találéható, 1 kabin a nappali szinten és 4 kabin a felső fedélzeten. Franciaágyas verzióval csak 3 kabin rendlekezik, a többi két, külön ágyas kabin. Törölköző és fürdőköpeny is jár minden vendégek. Kérésre, akár 3 x is cserélik a héten az ágyneműt és a törölközőket. A kabinokat természetesen naponta takarítják. Az étterem és a szalon szintén klimatizált és az étkezéseket asztalnál, székeken ülve lehet bonyolítani. A szalonban hatalmas méretű TV és videó set áll rendlekezésre a briefingekhez és a filmnézéshez a szabadidőkben.
Az ellátás a hajón All inclusive, mely tartalmaz napi három svédasztalos étkezést, korlátlan ásványvíz, gyümölcs, snack, kávé, tea és üdítő (Coca Cola termékek) fogyasztást.. A merülések között pluszban szendviccsel és gyümölccsel kedveskedik a személyzet. 
Együdálló módon a hajón sörcsapoló van telepítve a nappaliba és a merülési nap végén csapolt Heinekent tud inni a sörkedvelő vendég. Aki a borokat részesíti előnyben, azok számára is elérhető bármely este a palackozott bor. Árlista előre biztosítva a résztvevőknek. 
Szintén különlegességnek számít a Nespersso gép, mely a vendégek rendelkezésére áll és fizetni sem kell a használatért, csak kapszulát kell hozni a vendégnek. 
A hajó négy különböző szinttel rendelkezik. Az alsó szinten csak kabinok vannak, egy szinttel feljebb egy kabin és a szalon-étkező, illtve a búvár dekk található. Egy szinttel feljebb kabinok és egy oldalt nyitott társalgó, sok ülőalkalmatossággal. A legfelső szinten pedig a napozó fedélzet található a merülések közötti időkre, a barnulásra. 
Mindenképpen fontos megemlíteni a hajó szakácsát, melynek tudása egészen rendkívüli és olyan minőségű és változatosságú ételeket tud kreálni, hogy egy európai 5*-os holtelben is megirigyelnék! 
Még egy fontos részlet, mely említésre méltó, a Vörös-tengeren egyedülálló módon mindkét Zodiak rendelekeztik létrával, így nem kell a búvárokat felcibálni a hajóra a merülések után, saját lábukon lépnek ki a vízből minden alkalommal. Képek a szafari hajóról

 




A búvár platform 
extra nagy és akár egyszerre több csoport is kényelmesen készülődhet a merülésre. Mivel sok időt töltünk a hajó ezen részén, ez egy igazán fontos szempont. A szintén nagyméretű, 20 m2-es víz-közeli platformról könnyen jutunk a vízbe és vissza a hajóra, még hullámzásban is. A merülések után mindenki csak lerakja a légzőkészülékét a saját helyére és még szétszednie sem kell, a palackokat a helyükön töltik. Az egyéb felszereléseinket a padok alatti bokszokban tároljuk. Két édesvizű tusoló is rendelkezésre áll a búvár dekken a maszk öblítéséhez, vagy a fényképezőgépek só-mentesítésére a merülés után. A hajón egységesen 12 L-es alumínium palackok vannak, DIN és INT csatlakozási lehetőséggel egyaránt, de igény esetén a 15 L-es palack is rendelkezésre áll felár fizetése mellett.
A Nitrox töltés is biztosított a hajón, melynek árait előre biztosítjuk a résztvevők számára.

 


Utazás a búvár-szafari -ra

Az Anubis iroda szerződött charter járatával történik átszállás nélkül oda- és visszafelé. A menetidő kb. 3,5 óra. A repülő vélhetően az Air-Cairo járata lesz, nappali menetrenddel. Odafelé délután 4 órakor indulunk Budapestről és 20 órakor érkezünk Hurghadába.
Visszafelé a délelőtt 11-kor indulunk és 15 órakor érkezünk vissza Budapestre.
Feldható súly 20 kg személyenként, kézipoggyász súlya 8 kg lehet, a méretek maximum 55 x 40 x 23 cm.
Hurghadából egy busszal tesszük meg az utat Port Ghalib kikötőbe, mely a déli régió legigényesebb kikötője. Utazás kb. 3 óra. A túra végén szintén Port Ghalib-ben kötünk majd ki és innen indulunk busszal Hurghadába a reptérre. 

Covid dolgok

Jelenleg már semmilyen feltételnek nem kell megfelelni az utazónak az Egyiptomba való belépéshez, csak egy érvényes útlevélre van szükség, mely plusz 6 hónapig érvényes a hazautás napjától szíámítva. Ennek ellenére az utazó felelőssége leellenőrizni a konzuli oldalon az ide vonatkozó belpési szabályokat. 

Árváltozás joga

Amennyiben az egyiptomi hatóságok 2024 első öt hónapjában (a túra előtt) jelentősen emelik az üzemanyag árakat a jelenlegihez képest, az utazási iroda fenntartja a jogot, hogy ezt az áremelkedést áthárítja az utazókra. 


A búvártúra dátuma:

2024 május 31 - június 07. péntek-péntek

A búvártúra ára:

- Részvételi díj: 960 EUR/fő

A búvártúra fenti árai tartalmazzák:

+ Hajóbérleti díjat,
+ Elhelyezést 7 éjszakára kétfős kabinokban,
+ Teljes ellátást, napi 3 büfé étkezéssel, 
+ Kévé, tea, ásványvíz és üdítő fogyasztást,
+ Transzfert a hajóhoz és vissza,
+ Környezetvédelmi adót, mely 40 EUR/fő,
+ Napi három-négy merülés lehetőségét,
+ Levegőtöltést és búvárvezetést 3 csoportban,

A búvártúra ára nem tartalmazza:

- A repülőjegyet, mely kb. 460 EUR/fő,
- Daedalus szigetbelépőt, 40 EUR/fő,
- Személyzeti és Guide borravalót, 40 €/vendég,
- Az egyéb felszerelés bérleti díjat,
- Semmi olyat, ami az ár tartalmazza felsorolásban nem szerepel!

Szabad helyek száma a búvárszafari-ra: 4

Jelentkezni a búvár túrára:

az abc@abcbuvar.hu e-mail címen lehetséges

A búvártúrához a hajót és a transzfert a Lighthouse Miracle-1 adja, az utazáshoz a repülőjegyet padig a MistralTravel-Line utazási iroda biztosítja.  

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Búvártúra típusa
Vörös-tenger
Esemény kezdete
2024-05-31
Esemény vége
2024-06-07
Esemény helyszíne
Egyiptom
 

Ebben a témában talál még 9 cikket: Búvártúra

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC