Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Ghiannis D - hajóroncs
Észak Hurghada

A Giannis D története

A japán építésû Giannis D eredeti neve Shoyo Maru volt, amire ma már kevesen emlékeznek. Annál többen második tulajdonosa által adott nevére, ugyanis máig sokan nevezik hibásan Markos D-nek, bár tény, hogy egykori neve máig is kivehetõ a mindössze egy réteg festék alatt, annak ellenére, hogy utolsó, görög tulajdonosa, a pireuszi Dumarc hajóstársaság már a Giannis D néven futtatta és díszíttette ki kéményét a ma is látszó nagy D betûvel is.

1983 áprilisában Rijekából indult Jeddah kikötõje felé, rakománya sajnos kevéssé idõtálló puhafából állt. A jórészt eseménytelen vörös-tengeri út végén egy navigációs hiba következtében a Giannis D teljes sebességgel rohant neki a Shaab Abu Nuhas zátony északnyugati végének. A zátony már akkor is különlegesen veszélyesnek számított, hiszen a vízszinthez nagyon közel fekszik, mégis alig látható távolabbról. Egyébként ez a zátony lett volna az utolsó akadály, amely a hajót elválasztja a nyílt Vörös-tengeri vizektõl és sajnos ez lett a veszte.

Az egykor 100 méteres hajó ma három részre törve fekszik a homokban, hátsó része olyan tökéletesen vált el a középsõ résztõl, mintha elfûrészelték volna. Az egykori D betûs díszítés máig is jól látható kéményén. A hajóorr tökéletesen bal oldalára simulva fekszik, ennek köszönhetõen árboca szinte párhuzamosan "lebeg" a homok fölött. A zegzugos roncsot gyorsan benépesítette a szomszéd zátony élõvilágának néhány telepese, a zátonylakó halak az üvegsügér, skorpióhal, angyalhal, stb.

A tatot alulról megközelítve egy kis véletlenül létrejött búvárharangba is belefuthatunk, ahol egy kevés levegõ megrekedt a felsõbb szerkezet alatt. A jobb oldalról nézve még mindig megtalálható a létra, amelyen a menekülõ legénység elhagyta a hajót, közvetlenül alatta pedig a hajócsavar, mely részben elmerült a homokban. A roncskedvelõk nagy örömüket lelhetik a gépteremben, amely, bár beljebb fekszik, teljesen feltárt, elég nagy bejárattal rendelkezik.
A híd még ma is hajótestbõl kiemelkedve uralja a látképet. A nagyméretû híd, amely viszonylag sekély mélységben található, rengeteg nyílással rendelkezik és sok fényt is ereszt be, így tökéletes körülményeket teremt mindazon roncsbúvárok számára, akik életükben elõször vannak éles bevetésen. Közvetlenül a híd elõtt találjuk a rakomány mozgatásához használt csörlõket, egy nagyméretû vasszerkezet alatt.
 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Merülőhely típusa
Vörös-tenger
Esemény helyszíne
Egyiptom, Észak-Hurghada
 

Ebben a témában talál még 214 cikket: Merülőhelyek

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC