Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Carnatic - hajóroncs
Észak Hurghada

A Carnatic törénete

A Carnatic a 90 méteres hosszával egy különlegesen szép, 19. századi brit teherszállító roncs, és az egyik legrégibbi is a Vörös-tengerben. 1896 óta fekszik a tengerfenéken, kiváló állapotban a Sha'ab Abu Nuhas zátonynál a mindössze 24 méter mélységben.
 
Fénykorában vasszerkezetes-faburkolatú, vitorlával is felszerelt "hibrid" gõzhajóként járta a vizeket, mígnem egy szeptemberi éjfélen zátonynak ütközött és fennakadt rajta. Kapitánya, P.B. Jones elég erõsnek látta a hajót és a vízürítõ pumpákat ahhoz, hogy a hajó elhagyása helyett inkább várjon a segítségre, hogy a legénységet, és a rakományt - több hektoliter bor, gyapotbálák, kiváló minõségû, verdébe szánt rézlemezek és mintegy negyvenezer angol font értékû aranyrúd - kimenekítse.
 
A legénység és a harminchét utas teljes nyugalomban töltötte el az elsõ napot a zátony tetején. A második, zátonyon töltött éjszaka után a kapitány parancsa alapján a hajó végül újra nekivágott a víznek, de a Carnatic nem bírta tovább a terhelést, és teste két darabba tört. A kétszáztíz ember közül 31-en a tengerbe vesztek, a többiek állítólag nagy hasznát vették az elõzõleg a tengerbe dobott gyapotbáláknak - mind lebegtetõ eszközként, mind melegítõ burkolatként, sõt, a szárazon maradt belsõ részeket jelzõtûzként meggyújtották. Az elveszett aranyrakományt a Lloyd's hajó- és biztosítótársaság három héten belül teljes egészében visszaszerezte a víz alól.

A roncs bal oldalára fordulva fekszik, kb. 22 méter mélységben érjük el. Bár a hajótest teljesen két darabba tört, olyan szerencsésen süllyedt el, hogy a 20-30 méteres látótávolságban még ma is könnyû elképzelni, hogyan nézhetett ki új korában. A fedélzet fadeszkái rég elkorhadtak már, így a vasszerkezet is könnyû bejutást tesz lehetõvé. A hajótest végében rengeteg üveghal és meredtszemû hal tanyázik, akik pózolás nélkül is egyedülálló fotólehetõséget kínálnak. A 2442 lóerõs gõzgépeket tápláló kazánok máig jó állapotban láthatóak a hajótest közepében, és 2002-ig egy óriási muréna lakhelyéül szolgáltak. A hajóorrban található töméntelen törött borosüveg miatt sokszor "a borok roncsának" is nevezik - ez a látvány is hozzájárul a Carnatic egyedülálló, szinte romantikus hangulatához.

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Merülőhely típusa
Vörös-tenger
Esemény helyszíne
Egyiptom, Észak Hurghada
 

Ebben a témában talál még 214 cikket: Merülőhelyek

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC