Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Chrisoula K - hajóroncs
Észak Hurghada

A Chrisoula K rövid története

A Németországban Dora Oldendorf néven "született", 3720 tonnás teherhajót ma a Vörös-tenger leglátványosabb roncsainak egyikeként tartják nyilván. Az eseménykor görög tulajdonban lévõ és görög nevû Chrisoula K 1981 augusztusában, Kanellis kapitány parancsnoksága alatt futott bele teljes sebességgel az Abu Nuhas zátonyba, amely a végzetét okozta. Bár a legénységbõl mindenki megmenekült, a hajó és teljes, olasz padlócsempékbõl álló rakománya elveszett.
 
A zátonnyal való ütközés során a hajótat azonnal megtelt vízzel és elsüllyedve a zátonyra feküdt. Orrésze ugyanekkor magasan - és sokáig szárazon - maradt, mára azonban már kikezdte az idõ vasfoga, és a hullámok ereje a vízszint alá parancsolta a megmaradt részeket is.

A hajótest hossza 98 méter volt, szélessége 14,8 méter. Valaha kilenchengeres dízelmotor hajtotta, mintegy 2700 lóerõvel. Jelenleg 4-26 méter közötti mélységben fekszik a roncs. A Chrisoula K könnyen összetéveszthetõ a roncstól nem messze fekvõ, nagyon hasonló méretû és korú, Kimon M nevû ronccsal.

A merülés külön érdekessége, hogy a hajótest máig is függõlegesen áll, mintha még mindig a vizet szelné - padlólapokból álló rakománya is helyén van még. A hátsó része szinte teljesen elvált a testtõl, és jobb oldalára borult. A hajótest mélyén elrejtett motorrész izgalmas látnivalókat kínál a tapasztaltabb búvároknak, de a lejutásnál az utat állandó akadályok tarkítják. Kezdõ roncslátogatóknak lehetõségük van sokkal egyszerûbben megközelíthetõ nyílt terekbe való beúszásra, ahol vannak még érdekes látnivalók, de elkerülhetõ a zárt terekben való eltévedés veszélye. A homokos fenéken megtalálható hajócsavar és hajólapát még szinte érintetlen állapotban vannak. A Chrisoula K nagy részét már birtokba vették az itt élõ halfajok és benõtték a sokféle korallok, így a különbözõ érdeklõdésû búvárok is megtalálhatják a maguk számára érdekes látnivalót.
 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Merülőhely típusa
Vörös-tenger
Esemény helyszíne
Egyiptom, Észak Hurghada
 

Ebben a témában talál még 214 cikket: Merülőhelyek

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC