Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Thislegorm - hajóroncs
Sharm el Sheik


A Thistlegorm története
 
A Thistlegorm teherszállító gõzös 1939-40-ben épült, a háború utánpótlásának biztosítása céljából és az Albyn Line flotta utolsó "Thistle" névkezdetû hajójaként futott vízre. A thistle magyar jelentése bogáncs, a hajót társaihoz hasonlóan ennek virágával, azaz Skócia királyi jelképével díszítették. A sorozatban a Thistlegorm a "kék bogáncs" nevet kapta. Építése idején az általános fegyverhiány miatt csupán egy ágyúval és egy gépfegyverrel szerelték fel, amelyek még az elsõ világháborúból maradtak meg. A hajó hossza 126.5 meter, szélessége 17.7 meter volt, súlya 4.898 BR tonna, mellyel 10.5 csomós sebességgel volt képes haladni. Kiváló, összesen 1850 lóerõt szolgáltató kazánjai mindössze a harmadik, Indiába vezetõ útja során hibásodtak meg. A javítást a skóciai Glasgowban végezték és a szinte újnak számító hajó innen indult el végzetes útjára Alexandria kikötõje felé.

1941 június másodikán a rakománya fegyverekbõl, munícióból, aknákból, páncélozott jármûvekbõl, dzsipekbõl, generátorokból, repülõgép-alkatrészekbõl, motorkerékpárokból, gõzmozdonyokból, egyéb gördülõ állományból valamint néhányezer pár gumicsizmából állt. Szállítmánya az Észak-Afrikában állomásozó 8. brit hadtest utánpótlásának volt szánva, melyet, a Földközi-tenger blokádja miatt Afrikát megkerülve és plusz 20 000 kilométert megtéve, két és fél hónap alatt jutott el a Vörös-tengerig. Egész útja különösebb események nélkül zajlott, és miután megérkezett a Gubal szorosba, sajnos a Szuezi-csatorna éppen le volt zárva, így 2 hetes kényszerpihenõ következett a hajónak.
 
A Shaab Ali zátony déli részéhez közel horgonyzó Thistlegorm 1941 október 6.-án reggel 1:39 perckor, egy a sötétség leple alatt lecsapó ellenséges Heinkel 111-es bombázó áldozatává vált, lévén, a legnagyobb hajó volt a közelben. A bomba, amely közvetlenül a híd mellett csapódott be, a rakomány által kiváltott másodlagos robbanásokkal együtt óriási pusztítást vitt végbe, amely nemcsak a szállított gõzmozdonyt röpítette a magasba, de az ellenséges bombázót is megsértette, amely pár kilométerrel arrébb le is zuhant.
 
A roncsot egészen 1950-ig elfeledte a világ, amikor is Jaques Cousteau csapatával és Calypso hajójával újrafelfedezte és azonosított a hajót. Több tárgyat is kiemeltek a roncsból, többek között egy motorkerékpárt, a kapitányi széfet és a hajóharangot. Ezután 1991-ig szinte senki nem háborgatta a Thistlegorm-ot, amikor is a helyi búvárbázisok látogatni kezdték az az óta a Vörös-tenger leghíresebbnek számító ronccsát.
 
Rakományából a következõ gyártású jármûvek ismertek:
- Stanier 8F 2-8-0 gõzmodzony - sivatagi éghajlatra tervezve, kifejezetten az egyiptomi hálózat részére szállította õket
- BSA M 20 motorkerékpárok - Auchinleck Marshall számára legyártva, aki a Rommel ellenes harcok vezetõje volt
- Matchless G3L motorkerékpárok - kétüléses kerékpárok sivatagi közlekedésre
- Norton 16 H motorkerékpárok - kifejezetten sivatagi közlekedésre. Nagyon közkedvelt jármûvé vált, csak világhárborús célokra mintegy százezer példányban került legyártásra
- BEDFORD MW tehergépkocsik
- BEDFORD OY tehergépkocsik
- MORRIS Commercial CS8 tehergépkocsik
- FORD WOT 1 - a roncson található tehergépkcsik legnagyobbika, kéttengelyes tehergépkocsi
- FORD WOT 2
- FORD WOT 3
- TILLING STEVENS TS19 - a legnagyobb négykerekû tehergépjármû a roncson, mintegy 6,4 m hosszú.
- Vickers Armstrong általános szállítójármûvek - kisebb, többcélû jármûvek, amelyek máig láthatóak a roncs két részének törmelékei között.
 

 


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Merülőhely típusa
Vörös-tenger
Esemény helyszíne
Egyiptom, Sharm el Sheik
 

Ebben a témában talál még 214 cikket: Merülőhelyek

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC