Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Mosquito és Stinger
Felszerelés teszt

Nem lenne meglepõ, ha lennének búvárok, akik többet várnak el egy drága búvárkomputertõl, mint hogy azokat csak évente néhány napig vagy pár hétig tudják használni. Egy hagyományos búvárkomputer a mérete miatt nem igazán alkalmas arra, hogy a búvár a merülések között, vagy akár az egész búvártúra alatt a karján viselje. Beöltözködéskor, vagy a hajón bárhol könnyen elakadhat, néha odakoppan az ajtókerethez vagy épp a hajókorláthoz, a hullámzási viszonyok függvényében.

Az aktív búvárok többsége, akik a merülést örök szenvedélyükké választották, igyekeznek minden lehetõséget megragadni, hogy a napi munkájuk során valami emlékeztesse õket életük legszebb pillanataira, egy törött kagylóhéj (ejnye!) az asztalon, egy számítógépes háttérkép vagy esetleg egy tálka tengerisós mogyoró.
Más módon is megmutathatjuk a világnak, hogy büszkék vagyunk búvár mivoltunkra, ezért hordunk búvár matricát az autónkon, küldjük el egy csomó ismerõsünknek a búvártúrákon készült fotóinkat, és viselünk a legutóbbi egyiptomi út során kemény alkudozás során megszerzett búváros pólókat szabadidõnkben.
És ezért döntünk úgy, miért is ne cserélhetnénk le a hagyományos, szárazföldi óránkat egy búváróra-komputerre? Két legyet ütünk vele egy csapásra. Azok, akik épp hasonló gondolattal küzdenek, valószínûleg lélekben ott állnak egy kirakat elõtt és az jár a fejükben:
Mosquito vagy Stinger?

Mosquito
A Suunto mûszerei között mindkét fenti búvárkomputer kipróbált, jól bejáratott és kedvelt modell. Tudásukban csak kevés különbség van, inkább a kivitel dönt az árról.
A sportos kivitelû Mosquito egy kisméretû, nem csak férfi csuklóra illeszkedõ karóra, melyet három különbözõ színben is lehet kapni: fekete, sárga vagy fehér elõlappal. A strapabíró, mindent álló mûanyag ház mögött egy lelkes mûszer szíve dobog: merülés alatt a megszokott módon minden adatot mér és kijelez. Egyszerre látjuk a merülési idõt, az aktuális és az elért maximális mélységet, a vízhõfokot és természetesen a hátralévõ dekompressziómentes idõnket. Felemelkedés közben folyamatosan tájékoztat az emelkedési sebességrõl, és mint minden modern Suunto búvárkomputer, a Mosquito is biztonsági megállót ír ki a felszínre emelkedés elõtt. A merülési idõ túllépésekor természetesen tájékoztat bennünket a dekompressziós megállókról, hogy biztonságosan tudjunk a felszínre jutni. A víz alatt a leolvasást egy mûanyag nagyító lencse könnyíti, mely csak a búvártúrák idején hasznos viselet, akkor viszont nagyon, hisz egyben a kijelzõt is védi az esetleges karcolásoktól.
A Mosquito mûanyag szíját igény szerint le lehet cserélni neoprén szíjra is, mely merülés közben követi a búvárruha térfogat változását, ennél fogva nem lazul meg nagyobb mélységben sem, kényelmes és biztonságos viselet. Ráadásul a Mosquito szabadtüdõs búvárkomputerként is használható, ilyenkor 2 mp-ként képes a mintavételre. Ideális azon szabadtüdõs búvárok számára, akik emellett a komoly sport mellett néha légzõkészülékkel is merülnek és azoknak is, akik ezt fordítva teszik. Merülések után pedig rendelkezésünkre áll egy 36 órás memória, mely merülésünk "minden rezdülését" vissza tudja játszani nekünk, akár számítógépünkre letöltve, grafikus logbook formájában is.

Stinger
Ha azonban a búvár férfi és munkája során gyakran elegáns(abb)an kell megjelennie, nem biztos, hogy a sportos kivitelû Mosquito felel meg az igényeinek. Erre való azonban a Stinger, mely egy elegáns, fémházas karóra, s egyben egy modern búvárkomputer is. A fém óraházhoz választható mûanyag vagy fémszíj is, a különösen igényes vagy fémallergiával rendelkezõ búvárok pedig rendelhetik a Stingert titániumból is, melynek a szíja szintén lehet szürke mûanyag, vagy elegáns titánium. A Stinger szintén négy gombos, komplett órafunkcióval rendelkezõ búvárkomputer, melyben a Mosquitohoz hasonlóan óra- és dátumkijelzés mellett pl. stopperóra és ébresztõ funkció is van. A merülések alatt a két búvárkomputer kijelzõje gyakorlatilag megegyezik, mindkettõ ugyanott mutatja az idõ-mélység adatokat és a dekompresszió mentes idõ visszaszámlálást. Természetesen mindkét modell alkalmas nitroxos merülések kivitelezésére is. Ebben az esetben a kijelzõ bal oldalán nem a nitrogéntelítõdés jelzõdik ki, hanem az oxigén telítõdés OLF betûjelzéssel jelölve.

Hasonlóságok
Mindkét búvárkomputer esetében a búvár elõre beállíthat mélységi, illetve merülési idõ riasztásokat, mely nagy mértékben elõsegíti a búvárkodás biztonságosabbá tételét. A merülések közben bármikor bejegyzést tehetünk a memóriába a könyvjelzõ funkció segítségével, melyet visszanézhetünk a búvárkomputerünkön a merülési profil letöltése után. Ez esetleg hozzájárulhat a merülés közben elkövetett hibáink könnyebb kiértékeléséhez.
Merülés tervezés módban a búvárkomputerek, akár levegõs, akár nitrox módban mûködnek, a merülési idõket az adott mélységekhez mindig a búvár éppen aktuális nitrogén telítõdését figyelembe véve állapítják meg.
A modern Suunto szoftvernek köszönhetõen a búvárkomputerek a biztonsági megállót az emelkedési sebesség esetleges túllépését figyelembe véve állapítják meg. A búvár, ha ezt szükségesnek érzi, több fokozatban egyéni érzékenységet állíthat be, illetve a tengerszint feletti magasságnak megfelelõen átállíthatja a búvárkomputerét magassági merülésekhez is.
A Stinger szintén alkalmas bármilyen fajta szabadtüdõs búvár tevékenységre, amit a Mosquito-nál már megismertünk, ezen kívül rendelkezik még mûszer üzemmóddal is, mely a technikai merüléseknél használható elsõsorban, mint mélység-, idõ- és emelkedési sebesség mérõ.
Az adatok természetesen itt is letölthetõek a számítógépünkre, mint ahogy ezt már a többi Suunto modellnél is megszokhattuk. A monitoron grafikusan megjeleníthetõ bármely tárolt merülésünk, ezáltal összehasonlíthatjuk és kiértékelhetjük õket.
Summa summarum

Az eddigiekbõl kiderült, hogy a kis méret egy búvárkomputernél nem hogy korlátozást nem jelent a tudását illetõen, hanem egyértelmûen szélesebb felhasználhatóságot biztosít a használója számára. A minden idõben a karunkon viselt búváróra-komputerünk gyakran eszünkbe juttathatja a legszebb merülési élményeinket, a legutóbbi búvártúra hangulatát, ezáltal is gyakran kellemes perceket lopva az életünk száraz, felszíni idõszakában is.

Malmos Attila

 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Élménybeszámoló típusa
Mediterrán
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC