Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

XCD 2 TechDry
Felszerelés teszt


Szerencsére a Blue Bay DC vezetõségének megesett a szíve rajtam, így sikerült egy ilyen búvárruhát tesztelnem.

Némi szárazruha alapismeret.

Ahogy a neve is mutatja, a búvár a búvárruhán belül száraz marad, ezt kéznél és nyaknál jól záródó mandzsetták, illetve egy speciális, és meglehetõsen drága szárazcipzár biztosítja - ez utóbbi által zárható nyíláson lehet a búvárruhába bejutni. A szárazruha készülhet neoprénbõl, préselt neoprénbõl, trilaminált és kevésbé erõs nejlon anyagból, esetleg gumiból - utóbbiból manapság már nem annyira.


A neoprén anyagok természetesen ugyanúgy, mint a nedves búvárruháknál, itt is különféle vastagságúak lehetnek, ezen kívül van még ezer dolog, ami megkülönbözteti egymástól ezeket a búvárruhákat, ellentétben az egymáshoz aránylag hasonló nedves búvárruhákkal - csak ez a téma önmagában megérne egy cikket. Mindegyik tipusnak van elõnye, hátránya.

A BÚVÁRruha, mely ápol, s eltakar

A neoprén a legmelegebb, de ez a hátránya is: ha nem a sarkkörön, vagy a jég alá akarunk merülni, nem kimondottan univerzális megoldás. A kompresszált neoprén lényegesen jobb -ha nem a legjobb- választás, fõleg egy vékony, 2-3mm-es. A trilam önmagában nem melegít, kizárólag aláöltözettel viselhetõ, viszont emiatt akár trópusi tengerben is lehet merülni vele. A száraz búvárruha tehát teljesen elszigeteli a testünket a víztõl, önmagában és/vagy aláöltözve melegen tart. Merülés közben levegõt kell a búvárruhába juttatni, ami hõszigetelõ hatása mellett emelõ térfogatként is mûködik. A szárazruhás merülés elõnye, hogy nem hûl ki az ember olyan gyorsan, nincs közel sem olyan erõs vizelési inger, és hát a merülések után illetve az ismételt merülések során megfizethetetlen, hogy az ember nem egy nedves búvárruhában vacog a hajón. A Bare XCD Tech Dry a neves búvárruha gyártó 2mm vastag, un. hiper-kompresszált neoprénbõl készült szárazruhája. Mindig is egy 2mm-es búvárruhát akartam, mivel van önmagában is melegítõ hatása, de nem túl vastag. A Tech Dry optimális választásnak tûnt a paraméterek alapján, csak eddig valahogy nem került a kezeim közé ilyen búvárruha.

A préselt neoprén anyagot a gyártó egy erõs mûanyag bevonattal erõsítette meg, hogy tartósabb legyen és a külsõ sérüléseket is jobban bírja. Az ATR vagyis az Automatic Torso Recoil system segítségével elérték, hogy ha hátra kell nyúlni, vagy a fejünk fölé akarjuk tenni a kezünket, a búvárruha szabása ezt engedi. A legtöbb ilyen, vagy ehhez hasonló rendszert nélkülözõ neoprén búvárruháknál komoly gond, sok vízbeszivárgást okoz, hogy a búvárruha nem tud alkalmazkodni. Ez a Bare búvárruhánál jól megoldott, aminek fõleg a víz alatti fotózásnál tudtam nagyon örülni.

A búvárruhán a térdeknél megerõsített kemény kevlár réteg van, külsõ zseb is található a lábon, ami egy nagyon hasznos dolog, dekóbójától kezdve a tartalék maszkig rengeteg dolgot lehet odarakni (én elõtétlencséket tartottam ott speciel). A búvárruha egyébként elöl cipzáras, aminek köszönhetõen a beöltözéshez nem szükséges külsõ segítség. A szárazruhák javarészt egybeépített csizmával kerülnek a boltokba, ilyet a Bare is árul, õk egy vulkanizált, 4mm vastag préselt neoprén csizmát adnak.


Hol vásárolhatom meg?

A ruhát a Bluebay Diving Center bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte. A Bare teljes termékskálája, beleértve a tesztelt szárazruhát is az Aquanauta Búvárcentrum üzleteiben vásárolható meg.

Az általam tesztelt búvárruha nem ezt a megoldást követte, hanem a búvárruha egy neoprén zokniban végzõdött, amivel egy erõs magasszárú tornacipõszerû tüneménybe léphetünk. Ez a Trek boots nevû cipõ kemény talpú, erõs anyagból készült és fûzõvel ellátott. Számomra ez a megoldás nagyon szimpatikus, ugyanis a búvárruhával egybeépített csizmák amiatt, hogy az ember lába biztosan beleférjan, aránylag széles szabással rendelkeznek. Ha merüléskor a lábunk felülre kerül (ami fotózásnál például elkerülhetetlen), a levegõ odaáramlik és elkezd bójaként emelni, ami rém kellemetlen.
Ebben a zokni- fûzõs cipõ megoldásban a nagyszerû, hogy a cipõfûzõvel meg lehet húzni a lábunkon a cipõt és a neoprén zoknit, így oda igen kevés levegõ tud bejutni, tehát nem emel. Cserébe a beöltözés egy kicsit tovább tart a fûzõ miatt, de ez szerintem igen csekély ár a kapott elõnyökért.
Ruhánkból a levegõ ki és bejuttatását a szokásos 360 fokban elforgó inflátor és a vállon lévõ állítható leeresztõszelep szabályozza, ebben semmi különleges nincs. A karoknál latex, a nyaknál neoprén mandzsetta van, ez utóbbi használatát nem árt kitanulni, láttam olyan tapasztalt búvárokat, akik ezt elmulasztották a vadi új neoprén búvárruhájuknál, ami a tudatlanságuk miatt aztán leginkább félszárazként mûködött (áztak és fáztak, mint a vadászkutya).

Összegzés

Személyes tapasztalatom, õszinte véleményem a búvárruháról, hogy nagyon jó társ a merülésben. A víz alatt kellemes viselet, nem szorult rám mint a saját búvárruhám, nem vándorolt benne a levegõ, alkalmazkodik az ATR rendszer miatt, könnyen kezelhetõek a szelepei és a fûzõs cipõnek köszönhetõen alig akart a lábam önálló utakon járni. Bár nem volt rekkenõ hõség, azért elõbújt néha a nap, ám nem éreztem, hogy kellemetlenebb lenne a viselete mint egy nedves neoprén búvárruháénak. Egy 2mm körüli kompresszált neoprén búvárruha még nem kellemetlenül meleg a felszínen sem, víz alatt pedig érezhetõen jobb idõ volt benne, mint a saját búvárruhámban.

Még egy jó tanács a végére
Ha valaki szárazruha vásárláson gondolkozik, erõsen javallott a Bare XCD Tech Dry 2mm búvárruha megfontolása.

Divecenter.hu

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC