Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Zenobia roncs
Zenobia roncs

A Zenobia 1979-ben épült svéd challanger osztályú teherkomp elsõ útján Malmõbõl Tartousba, Szíriába tartott. Athénban a kapitány már jelezte, hogy problémák vannak a hajóval. Cipruson Larnakába érve a hajó ugyan befutott a kikötõbe, de kiküldték onnan, hogy vész esetén ne a kikötõt torlaszolja el a süllyedõ hajó. A hibát végül nem sikerült megjavítani, így a Zenobia 1980 június 5-én vészesen megdõlt, majd június 7-én hajnalban a parttól és a kikötõtõl két kilométerrel elsüllyedt.
 
A városi legendárium szerint a hajót szándékosan süllyesztették el, mert fegyvereket csempésztek rajta. Tény, hogy a hajót sem a kikötõben nem rakodták le, sem késõbb nem hozták felszínre a rakományt.
 
Az elsüllyedt hajó a búvárok egyik kedvelt merülõhelye, olyannyira, hogy felkerült a Times magazin a világ tíz legjobb roncsát felsoroló listájára. A 178 méteres hajótest az oldalára fordulva 42 méteres mélységben fekszik a fenéken. Legmagasabb pontja 16 méterre van a felszíntõl, emiatt kezdõ búvárok számára is élvezhetõ, de igazi szépségét tapasztaltabb búvároknak tárja fel igazán. Rakományának nagy része még épségben van, bár a 104 teherautó közül pár tartóláncai már elengedtek, így a jármûvek és rakományuk a tengerfenéken szétszórva is megtalálhatóak. A roncs hajócsavarja körül egy tojásszállító kamion rakománya szóródott szét, ezek nagy része is épségben látható.
 
A rakományon kívül természetesen a gazdag élõvilág is említést érdemel. Az elsüllyedése óta eltelt 30 év alatt a tenger teljesen magáévá tette a Zenobiát, igazi szellemhajó hangulatot kölcsönözve neki.


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC