Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Ulysses roncs
Egy szép merülés a Bluff Point-nál

 

Az Ulysses egy 95 méter hosszú, vitorlás gőzhajó volt, amely 1887 augusztusában, több nap alatt süllyedt el a Gubal szigetnél.

A hajó Angliából Kínába tartott és minden esemény nélkül áthaladt a Földközi-tengeren és a Szuezi csatornán, de röviddel ezt követően a kapitány visszavonult kabinjába pihenni és augusztus 16-án a hajnali órákban az Ulysses zátonyra futott Gubal Seghir északi oldalán. A kapitány a kárt korlátozottnak ítélve úgy döntött, hogy megvárja a segítséget. A négy nap alatt, ameddig a segítség megérkezett, a szél felerősödött és a tengerfelszín hullámosra váltott, mely a zátony falához lökte többször is a hajót. A rakományát elkezdték kirakodni, de mire ezzel végeztek az Ulysses javíthatatlanul megsérült. A hajó nem sokkal ezután elsüllyedt, de az orr rész a felszín felett maeradt egy ideig, mígnem a viharok lassan bemozgatták az egészet a víz alá.

Az Ulysses most a bal oldalán fekszik, körülbelül 4 méteres mélységben kezdődve, a tat pedig nagyjából 28 méter mélységben van. Az orr és a tat viszonylag sértetlen maradt, és bár a fából készült  fedélzet már rég elkorhadt, az acél vázszerkezet könnyű behatolást tesz lehetővé a roncsba. A hajó nagy részét már korall borítja, és kívül-belül egyaránt nagyon gazdag az úszó élővilág. A hajócsavar, a tengely és a motor a helyén maradt a hajóban és a rakodóberendezések egy része is a vázhoz rögzítve marad. 

A merülőhely neve jelenleg Bluff Point a merülési térképeken. A merülés jellemzően itt kezdődik a roncs felett és nagyjából 10-12 percet szokta a búvárok eltölteni a roncsnál, majd a korall fal mellett, azt jobb kézre fogva haladnak tovább. 


A cikkhez kapcsolódó képek


A cikkhez kapcsolódó egyéb tulajdonságok

Esemény helyszíne
Egyiptom, Vörös-tenger
 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC