Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Hue


















Jelenleg is Közép-Vietnám leglátványosabb városa, azonban a háborúk súlyos veszteségeket és komoly rombolást okoztak. A város elsõsorban mûemlékeirõl híres, melyek többsége az UNESCO Világörökségének része.
 
A Nguyen-uralkodók székhelye a Citadella volt. Nagy részét a háború során lerombolták, azonban a megmaradó részek még mindig ámulatba ejtõek. A Citadella és a belsõ Tiltott Város a pekingi mintájára épült, és a háborúban meglepõen jó erõdítménynek bizonyult, a Hue-i csata Vietnámban ma is a leghíresebbnek számít. Maga a Citadella megnevezés az egész Birodalmi Városra vonatkozik, ami három fõ részbõl áll: a külsõ falból, a belsõ falból és a Tiltott Városból, ahol valaha az uralkodó élt. A külsõ fal 2 km hosszú, kb. 7 m magas és 20 cm széles. Egy francia katonai mérnök tervezte, így kissé ironikus, hogy késõbb a franciák rombolták le. A háború miatt a hely eredeti szépségének nagy része elveszett, de egy kis tájékozottsággal és képzelõerõvel könnyen magunk elé képzelhetjük a nyüzsgõ, díszes császárváros eredeti pompáját.
 
Mint a volt császári fõváros, Hue ad otthont az uralkodók tombáinak, azaz síremlékeinek. Hét síremléket tekinthetünk itt meg, melyek különlegessége, hogy mindegyiket az adott uralkodó tervezte saját magának, így a hagyományos építészeti díszek mellett a császárok egyéni ízlését is megfigyelhetjük rajtuk, legyen szó pavilonokról, templomokról, a sírt övezõ kertrõl vagy a testõrség szobrairól. Khai Dinh síremlékét 1931-ben fejezték be, és a hivalkodó császárt hûen tükrözi a 127 lépcsõ tetején álló, gót, barokk, hindu és a kínai Qing-dinasztia építészeti elemeit mind felvonultató sír. A belsõ teret üveg- és kerámiamozaikok borítják, az elõtér mennyezetét pedig egy kezét és lábát is használó mûvész festette. A legtöbb sírban az uralkodó testét egy titkos helyre rejtették, azonban Khai Dinh saját testét végrendeletében a sír alá temettette.
 
A várost keresztülszelõ Parfüm-folyón sok szép hajót láthatunk nap mint-nap, a lakóhajók, és sárkányhajók a mindennapi élet részei itt. A látvány bármely partról jellegzetesen vietnámi.
 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC