Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Krka Nemzeti Park




















1985-óta Horvátország hetedik legfiatalabb természeti kincseket õrzõ képzõdménye. Maga a nemzeti park a Krka folyó nagy részét felöleli, Skradintól egészen Kninig, 109km2- át.
 
A Krka egyébként Közép-Dalmácia legnagyobb folyója, a Kinin melletti Dinaridák lábánál ered és szûk sziklafalakon, vízeséseken és megannyi tavon keresztüljutva ©ibenik közelében torkollik a tengerbe.

A Nemzeti Parkot azonban nem csak ez az egy folyó teszi különlegessé. Jócskán hozzájárul még számos kisebb-nagyobb folyó is illetve az a 12 vízesés, ami lélegzetelállítóan varázslatossá teszi a tájat. Az egyik legnagyobb a Roski vízesés, mely 650 m hosszú és 27 m magasból zuhan alá.

A fõ látványosság mégis a Skradinskibuk vízesés. Ez több kisebb-nagyobb zuhatagból áll, mely 400 m hosszú és 100 m széles. A vízesés legmagasabb és legalacsonyabb pontja között 48 m szintkülönbség van. A folyóban csak kijelölt helyeken lehet fürdõzni, de ha lehetõség adódik, rá semmiképpen se hagyjuk ki, felejthetetlen élmény.
 
A vízeséstõl egy kis hídon továbbhaladva egy néprajzi kiállításhoz érkezünk. Itt mûködõ malom, mosókosarak, szövõszékek megtekintése mellett lehetõség nyílik az otthon maradt családtagok számára szuveníreket is vásárolni.
 
A Nemzeti Park folyóiban élõ 18 halfajtából 10 endemikus, azaz avilágon egyedülálló módon csak itt található meg. Említésre méltó még a park területén élõ 222 madár- és 18 denevér faj.
 
Bár maga a Nemzeti Park még fiatal, de ez közel sem jelenti azt, hogy a történelemre fogékony látogatók ne találnák meg szintén a számításaikat. Római és középkori épületek feltárása mellett az õskorból is maradtak tárgyi emlékek. Legértékesebb mûemléke a Visovac szigeti ferences kolostor. A szigetet a 14. században remeték lakták, õk építették a kolostort illetve a templomot. Ma a kolostorban számos értékes könyvet, mûvészeti kincset valamint 620 db. törököktõl megmaradt dokumentumot õriznek.
 
A Nemzeti Park busszal, hajóval és gyalogosan is egyaránt bejárható.
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC