Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

U.S.A.T. Liberty
U.S.A.T. Liberty









A U.S.A.T. Liberty egy amerikai szállítóhajó volt, mely a II. világháború idején könnyû fegyverzettel ellátva utánpótlás szállító hajóként szolgált Ázsiában, gumit és vasúti alkatrészeket szállított Ausztráliából a Fülöp szigetekre. 1942. január 11-én hajnali 4:15-kor egy japán tengeralattjáró (I-166) torpedóval eltalálta. Haláleset nem történt, és két másik hajó, a U.S Paul Jones és a holland Van Ghent elkezdte bevontatni Singaraja kikötõjébe, de a hajó túl gyorsan süllyedt, ezért nem tudták odáig elvontatni, így Tulamben mellett partra vontatták, ahol több mint 20 évet töltött a roncs.
 
1963. március 17-én Bali legnagyobb és istenként tisztelt Agung vulkánja kitört, és a roncsot a rengés és a láva a tengerbe taszította, jelenleg a parttól 20-30 méterre fekszik örök nyughelyén a sok hálás búvár mindennapos látogatásával megtisztelve.
 

Elsüllyedésének különös körülményeinek köszönhetõen rendkívül sekély vízben található, a teljes hajó 3 és 29 m között helyezkedik el, így azok is élvezhetik a roncsot, akiket eddig a mélyebb vizek visszatartottak egy ilyen élménytõl, sõt, akár sznorkellel is élvezhetõ, bár igazi szépségét merülés közben mutatja meg.
 
A 120 méter hosszú hajót sûrûn benõtték a lágy- és keménykorallok, életteret és rejtekhelyet biztosítva ezzel számtalan élõlénynek, így az odalátogató búvárok egybehangzó véleménye szerint világszínvonalú látnivaló, amit semmiképpen nem szabad kihagyni, ha a környéken járunk.
 
 

 
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC