Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

A búvároktatás napjainkban
Milyen szolgáltatást is kellene kapnod egy búvártanfolyamon


Búvároktatás a 90-es évektől

A számos oktatási szervezet még számosabb oktatója kínál akciósnál akciósabb, jól hangzó angol kifejezésekkel megtűzdelt és rejtett költségekkel megspékelt búvártanfolyamokat napjainkban az érdeklődők számára. Azonban ez nem túl régóta van így. A 90-es évek elején, mikor elkezdődött Magyarországon a "tömegek" búvárkodásra tanítása a nagy amerikai rendszerek filozófiájában, hozzávetőleg 35. 000 Ft-ba került egy búvár tanfolyam, plusz regisztráció. Ez az összeg lassan, de egyértelműen emelkedett 2010-ig, nagyságrendileg 70-80.000 Ft plusz regisztrációs díj összegig. Ez volt az a 20 év, amíg a búvárkodásra vágyó és tanfolyamra jelentkezõ érdeklődőknek csak kínáltuk a búvárrá válás lehetõségét tanfolyam formájában.

Búvároktatás 2000-es évek végétől

Azonban a gazdasági hatások változtattak ezen és szinte egyik napról a másikra eltűntek az érdeklődők és szinte senki nem jelentkezett tanfolyamra. Mivel számos oktató és búváriskola sok éve arra rendezkedett be, hogy évről évre egy megközelítőleg hasonló összeg befolyik majd búvároktatásból, a technikai hátteret is ehhez igazították, igazítottuk. Több oktató egy iskolában, tanterem fenntartása, nagyszámú komplett tanfolyamos búvárfelszerelés a raktárban, még több búvár palack a készleten, melyeket 3 évente nyomás-próbáztatni kell, nagy teljesítményű kompresszor, mellyel a levegőt töltjük a palackokba, szintén sok milliós kiadás, aztán megfelelõ méretű raktár fenntartása ennek a rengeteg felszerelésnek, nem beszélve a megfelelő méretű furgonról, mikrobuszról, mely képes ezt a több, mint egy tonnát mozgatni, illetve még figyelembe kell venni a reklámokra elköltött jelentős összegeket is. Tanuló, jelentkezõ pedig sehol. A kérdés, mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet tanulókat felhajtani, előállítani?

Kuponos búvártanfolyamok

Az első 20 évben mi csak lehetõséget kínáltunk, de az emberek részérõl volt meg az igény a búvárrá válásra, az elsõ lépést õk tették felénk, õk döntettek arról, hogy szeretnének búvárkodni és ezt követõen találtak ránk. Most azonban megfordult ez a folyamat és mi oktatók akarjuk minden áron búvárrá tenni az embereket azzal a technikával, hogy nem számít, hogy nincs erre szükséged, de most fél- esetleg egyharmad áron megkapatod, emiatt ez életed legjobb döntése. És milye érdekes az emberi gondolkodás, így már valóban kell az embereknek, hisz annyira olcsón kapják. Azonban, vajon mit kapnak ennyire olcsón és tulajdonképpen kik is kapják? Számos érdekes kérdés merül fel azonnal.
 
A vásárlási szokások az országban a külföldi hatások miatt érdekesen alakultak az utóbbi idõben. Megnézzük mit is ajánlanak szinte ingyen a kuponos, bónuszos oldalak és biztosan találunk valami kedvünkre valót akkor is, ha igazán nem is volt arra szükségünk, de most elképesztõen olcsón jutunk hozzá. Vajon a búvárkodás is beilleszthetõ ide? Úgy tûnik igen, hisz tavaly óta sok száz vásárló vett ezeken az oldalakon búvártanfolyam kupont. Azonban itt is vannak eltérések. Azok a iskolák, akik a tanfolyamot annyiért kínálták, hogy a feltüntetett összegeket összeadva nagyságrendileg 50-55.000 Ft-ra jön ki a tanfolyam összege mindennel együtt, 5-15 tanulót gyûjtöttek be hirdetésenként, azok az iskolák viszont, akik a teljes tanfolyamot 20-30.000 Ft-ért kínálták, azok ehhez képest 4-5, sõt 7-szer több vásárlót gyûjtöttek egy-egy hirdetéssel. Itt újabb kérdések merülnek fel. Mit kap a vásárló ennyi pénzért, ugyanazt, amit kapott egy évvel ezelõtt 70-80.000 Ft-ért? Aztán a vásárló, akik csak akkor akar búvár lenni, ha a búvár tanfolyamot "szinte ingyen" kapja, valóban búvár lesz? És végül, a vásárló, aki ennyiért lett búvár, milyen tudásra tett szert, biztonságban lesz a víz alatt, vagy veszélyben? Nem tudhatom biztosan, mivel nem vettem részt, nem voltam jelen egyetlen 20.000 Ft-os tanfolyamon sem!

További részletek és jelentkezés: Aquanauta alap búvártanfolyam, kezdő búvároktatás »»»

A búvártanfolyam felépítése

Azt viszont pontosan tudom, hogy mit kell egy búvártanfolyamnak tartalmaznia az ismertebb oktatási rendszerek szabványai szerint, hisz két ilyen rendszer oktatója is vagyok, voltam. Ezen kívül még azt is vegyük figyelembe, hogy minden lelkiismeretes oktató kiegészíti az oktatási szabványokat további, technikákkal, melyet a tapasztalata diktál számára. Ezek a plusz dolgok meghatározóak a tanfolyam és a tanuló fejlõdése szempontjából. Így alakul ki egy komplexebb, minõségibb, tanuló centrikus oktatás, melyben az oktató valódi búvárokat képez, akik megtanulnak magas szinten búvárkodni és meg is szeretik a búvárkodást!
 
Elõször is az elméleti oktatás, mely minden olyan tényezõre ki kell, hogy térjen, ami veszélyt jelenthet a víz alatt a búvárra nézve. Ezeket a veszélyeket nem csak ismertetni kell, hanem meg is kell értenie a tanulónak. Ez legalább 6-8 óra elméleti oktatást kell, hogy jelentsen minimálisan, melyet egy teszt megírása kell, hogy megerõsítsen a végén. Itt derülnek ki a hibák, melyre az oktatónak nagy hangsúlyt kell fektetnie. Vízbe nem viszünk olyan tanulót, aki az összes veszélyt meg nem értette és az egészségügyi alkalmasságát egy orvosi igazolással nem bizonyította.
 
Ezután következne az uszodai, vagy ellenõrzött vízi képzés. Ezt a tanfolyami részt, illetve minden egyes vizes blokkot közvetlenül egy kb. 1 órás "briefing" elõz meg, mely során az oktató ismerteti a gyakorlatok lényegét, kivitelezésének módját.
 
Ebben a tanfolyami részben elõször a legalapvetõbb felszerelések használatát kellene tanítani, de ezt sok oktató mellõzi, mivel idõigényes és fárasztó. Ezt az elsõ vizes programot szabad tüdõs gyakorlatoknak hívjuk.
 
1. Szabad-tüdõs gyakorlatok. Itt tanul meg a búvár légzõcsövet üríteni, az uszonyát megfelelõen és hatékonyan használni, elmerülni a felszínrõl és maszkot üríteni is könnyû felszerelésben. Itt már a légzõkészüléken kívül mindent használunk, tehát búvárruhát is. Ezek a gyakorlatok egyben a vízhez szoktatást is jelentik a tanuló számára, hisz a gyakorlatok során már megismerkedik a víz alatti környezettel is (ellenõrzött vízben), ezen kívül bátrabb, magabiztosabb lesz a tanuló és a maszkürítésnél nem menekül ki a vízbõl a késõbbi légzõkészülékes gyakorlatoknál.
Így, ennek tanításával, azok is képesek a késõbbi légzõkészülékes gyakorlatokat elsajátítani, akiknek jóval kevesebb vizes elõképzettségük van, akik eddig még soha nem dugták a fejüket víz alá ezt megelõzõen!
 
2. Légzõkészülékes gyakorlatok I. rész. Második lépésben, vizes blokkban a búvárkodás biztonsági gyakorlatait sajátítjuk el immár légzõkészülékkel, melyet a tanulók már önállóan tudnak összeszerelni a tanultak alapján. Ebben a vizes blokkban csak a légzõkészülékes gyakorlatok feléig jutunk el, miközben sokat ismételjük a gyakorlatokat.
 
3. Légzõkészülékes gyakorlatok II. rész. A harmadik vizes blokkban további biztonsági gyakorlatok következnek, melyek kiegészülnek a lebegésszabályozás alap technikájával, hogy hogyan kell a mellényt kezelni és a lebegést tüdõvel szabályozni. A biztonsági gyakorlatok után ez a legfontosabb eleme a búvártanfolyamnak.
 
4. Légzõkészülékes gyakorlatok III. rész. A negyedik vizes blokkban az eddigiek ismétlése következik, kiegészülve már a lebegésszabályozás alkalmazásával a medence, vagy az ellenõrzött vízterület határain belül úszás, haladás közben.
 
A szabad tüdõs vizes program nagyjából 1-1,5 órát tart a vízben, míg a további légzõkészülékes gyakorlatok a víz alatt a tanuló létszámtól függõen egyenként 30-45 percesek. A tanulás akkor a legeredményesebb, ha egy oktató csak maximum 3 tanulóval foglakozik, legalábbis gyakorlat ezt igazolta.

Ha a tanuló az eddigieket megfelelõ eredménnyel teljesítette, következhet a nyílt vízi gyakorlatok két napja. Itt van a legnagyobb eltérés a tanfolyamok között, pedig most jönne a búvárkodás tényleges megtanítása, mivel eddig a hangsúly a biztonságon volt elsõsorban! Az eddigi két tanfolyami blokkban (elmélet és uszoda) csak azt tanítottuk, hogy lehet a víz alatt tartózkodni biztonságban, de magáról a búvárkodásról még eddig semmit nem tanultunk, az még csak most jönne. Ennek ellenére vannak oktatók, akik átismétlik a légzõkészülékes gyakorlatokat nyílt vízben térdelve és ezzel befejezettnek tekintik a tanfolyamot, pedig a szabványok minimálisan 4 nyílt vízi tanfolyamos merülést írnak elõ. Sõt, nem csak merülni kell a tanulóval, hanem tanítani neki a búvárkodás technikáit, de ha a merülések nem is maradnak el, a tanítás jellemzõen nem történik meg ezek alatt a merülések alatt, ezt már lespórolják a legtöbb helyen. A nyílt vízben egy oktató csak két tanulóval tud érdemlegesen foglalkozni, hogy a kívánt eredményt elérjük. Ennél több tanuló esetében arányosan alacsonyabb az egy fõre jutó figyelem és idõ, tehát a tanítás színvonala csökken, vagy megszûnik létezni!

További részletek és jelentkezés: Aquanauta alap búvártanfolyam, kezdő búvároktatás »»»


Nézzük, mit is kellene tanítani a légzõkészülékes gyakorlatok átismétlése után, amely legalább 25-30 percet vesz igénybe önmagában is és emiatt néha külön merülésként alkalmazzuk ezt. Ha így van, akkor ez már összesen 5 nyílt vízi merülés lesz, lenne.

1. nyílt vízi merülés. Elmerülés a felszínrõl kötél segítségével, lemerülés az alkalmazott mélységbe egyenlítésekkel és a süllyedés szabályozásával, lassításával. Légzõkészülékes gyakorlatok átismétlése, majd önálló lebegés beszabályozás a mellénnyel, ezután lassú haladással, tüdõvel történõ lebegésszabályozás gyakorlása kb. 30 percen keresztül úgy, hogy közben a tanuló még gyakorolja az ideális testhelyzet alkalmazását is. Majd felszínre emelkedés a sebesség szabályozásával. A legideálisabb alkalmazott merülési mélység ehhez a gyakorlathoz 4-6 méter között. Itt ugyanis nehezebb ezt kivitelezni, megtanulni mint mélyebben. Tanulási idõszükséglet 40-45 perc.
 
2. nyílt vízi merülés. Az elõzõ merülésen alkalmazott technikák csiszolása, elmerülés, lassítás süllyedés közben, lebegés beszabályozása, ideális merülési testhelyzet alkalmazása, tüdõvel szabályozás ismétlése, egyre lassabb haladási tempó megtanulása, majd ezt követõen az új gyakorlat, uszonnyal és a testhelyzet megváltoztatásával történõ merülési szint eltérés gyakorlása. Ez is kb. 45-50 percet vesz igénybe. Mivel az ideális mélység most is 4-6 méter között van, már a kis mélység eltérés is nagy mértékû térfogatváltozást idéz elõ és ez adja a gyakorlat nehézségét, de az elvárt fejlõdési eredményeket is.
 
3. nyílt vízi merülés. Az eddigiek ismétlése, lesüllyedés, felemelkedés, lebegésszabályozás, ideális testhelyzet és haladási sebesség alkalmazása, majd jönnek a mellény szelepek sorra. Elõször a fenékszelep használata kerül megtanításra, melyet sok ismétlés követ, majd ha ez már nagyszerûen megy, akkor jön a vállszelep használatának megtanítsa, melyet szintén sok-sok ismétlés követ. Mindezt tökéletes lebegõképességgel, illetve ennek folyamatos szabályozásával teszi a 2 tanuló egy ellenõrzött területen belül az oktató irányítása alatt. A végén pedig lebegés korrigálás az inflátor fej szelepével, mely a legtöbb mozdulatot igényli a merülés közben. Ez a merülés addig tart, amíg a levegõkészlet ezt lehetõvé teszi, de minimum 55-60 percig. Ez alatt számos alkalommal kell a tanulónak a levegõkészletét megmutatni lebegés közben az oktató felé.

4. nyílt vízi merülés. Itt már az elmerülés és lemerülés, illetve a felemelkedés is kötél fogása nélkül történik, a mélység elérése után önállóan lebegés beszabályozással a tanuló részérõl. Ezt egy kb. 10 perces ismétlés követi az összes eddig tanult technikát érintõen és ez még mindig az ellenõrzött vízterületen történik, majd merülõtársi rendszerben, az oktató, mint merülésvezetõ, egy tudatosan megtervezett pályán haladva vezeti a tanulókat, miközben nekik folyamatosan a mélység változásával lebegést kell korrigálni, közben egymásra, a vezetõre és a haladási sebességre is figyelni kell. Ez a merülés is addig tart, amíg a levegõkészlet ezt lehetõvé teszi, de minimálisan is 50 percig és a merülési mélység 3-12 méter között változik számos alkalommal. A látótávolság itt ennél a merülésnél változó, néha lecsökken egy méter alá is, de a többi idõben és az elõzõ merüléseknél 3-5 méter között van, hogy az oktatást, tanítást a korlátozott látás ne akadályozza.
 
Reméljük, hogy a fenti információk hozzájárulnak ahhoz, hogy tisztábban láss a búvároktatással kapcsolatban és hogy tudd, mit kell kapnod a pénzedért cserébe, bármennyit is fizettél egy tanfolyamért!
 
Jó merülést kívánok,
Malmos Attila
 
További részletek és jelentkezés: Aquanauta alap búvártanfolyam, kezdő búvároktatás »»»


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC