Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Haladó búvár képzés részletei
Miről is szól a haladó búvár képzés

HALADÚ BÚVÁR TANFOLYAM A-tól Z-ig

 

A Haladó Búvártanfolyam

 

Talán a legélvezetesebb búvár tanfolyam mind közül, mind a búvároktatók, mind a tanulók számára. Itt a búvár oktatás eredményei gyorsabban látszanak és a tanult technikák eredményét szinte azonnal tudja a tanuló kamatoztatni. Azonban nem mindegy mit tanítunk, hol tanítunk, hogyan tanítunk a búvárnak.

Sajnos ebben a haladó búvár képzésben is hatalmas különbségek vannak a búvár oktatók, iskolák és búvár rendszerek között. Az oktatási rendszerek szabványai kevés eltérést mutatnak, de ezt az oktató sokféleképpen értelmezheti, alkalmazhatja, vagy éppen nem alkalmazza. A legtöbb esetben hiányzik belőle az a plusz, amit csak a képzett és lelkiismeretes búvároktató adhat a saját értékrendje, tudása alapján, kiegészítve a szabványok által előírtakat. A búvár oktatók többnyire hajlamosak elbagatellizálni a képzést, mivel már végzett búvárról van szó és nem egy kezdőről, illetve a legtöbb esetben a tanuló igénye a haladó szintre az "akkor majd mélyebbre merülhetek" miatt keletkezik és nem a tudás tényleges megszerzése miatt.

Ha a búvár tanuló, akinek igénye támad tovább képeznie magát, előre tudja, hogy milyen technikákat tud elsajátítani a haladó búvár képzésen, talán mások lesznek az elvárásai és nem éri be a kevéssel, csak a többel. Nézzük, hogy épülne fel egy haladó búvárképzés azokkal a pluszokkal kiegészítve a szabványokat, amiket fentebb említettem.

Ahogy minden búvár tanfolyam, ez is a felszínen kezdődik búvárfelszerelés ismerettel, búvárruhák és súlyok összefüggései, búvárpalackok lebegés különbségei, súly elhelyezésének jelentősége a balanszra, a búvármellény állíthatóságának lényege a víz alatti testhelyzet összefüggésében. Légző automaták különbségei, összeszerelés gyakorlása, rutinszerűvé tétele, hogy egyre kevesebbet hibázzon a búvár, sőt, végül egyáltalán ne hibázzon az összeszerelésben. Az összeszerelési és elkészülési idő egyre rövidül, majd már vakon is képes a felszerelését összeállítani a haladó búvár tanuló, mint ahogy a búvár tanfolyam végére már a tanuló 5-6 perc alatt is képes fürdőnadrágos helyzetből teljesen elkészülni és mindezt kapkodás nélkül!

A társellenőrzés egyre praktikusabban megy és egyre gyorsabban is, hibák vétése nélkül. A légzőkészülék feladása egymásnak a haladó búvártanfolyam végére már szintén rutinszerű és egy gyermek is képes feladni a felszerelést az XL-es méretű apukájára erőlködés nélkül a megfelelő technikával.

A haladó búvár tanfolyam következő gyakorlata a víz megközelítése megfelelő módon, a vízbejutás több változatával gyakorolva, majd a vízfelszínen a kisúlyozás technikáját addig gyakorolja minden búvár tanuló, míg a haladó búvár tanuló önállóan képes a legideálisabb mennyiségű ólom szükségletet meghatározni.

Ezt követik a víz felszíni gyakorlatok a haladó búvár számára. Először is megtanuljuk, hogy a kell a vízfelszínen kapaszkodás nélkül is a búváruszonyt a legpraktikusabban és leggyorsabban le- és felvenni. Ez a hajó létránál hullámzásban nagyon hasznos lesz majd. Nem különben a búvármellény le- és felvétele a vízfelszínen. Az összes zodiakos merülésnél tudjuk majd a megtanultakat kamatoztatni. Akkor megyünk tovább, ha már bemutató értékű a búvármellény le- és felvétel. A következő gyakorlat hasznos lehet, ha körülöttünk kezdő búvárok vannak és ők még bérelt felszerelésben ólomövvel merülnek. Ez a gyakorlat az ólomöv le- és felvétele a vízfelszínen. Először reduktorral, majd légző csővel gyakoroljuk, míg olyan jól nem megy, hogy egy pillanat alatt visszakerül a levett öv a búvár derekára és már be is van csatolva. Az utolsó felszíni gyakorlat a haladó búvár számára az elmerülés kevés ólommal. Ahányszor csak változtatsz a búvárruhán, a palackon, vagy véletlenszerűen elcseréled a súlyaidat, máris gond lesz számodra az elmerülés! Először 1 kg hiányával tanulunk meg elmerülni, majd némi gyakorlással már képesek leszünk könnyedén 2 kg hiányával is elmerülni. Természetesen, ha a hajóból tudnak neked ólmot adni, mikor ez kiderül élesben, akkor erre a gyakorlatra soha nem lesz szükséged, mivel ez a jó megoldás. De hát ki tudja lesz e valóban és te szeretnél a többi búvárral együtt elmerülni, ez egészen biztos.

A következő vizes blokkban a merülés legsarkalatosabb részével kezdjük búvároktatást, ez pedig az elmerülés. A megfelelő szelep használatával a tökéletes elmerülés technika birtoklása csökkenti a stresszt a búvárnál és az izgalom helyett inkább egy nyugalmi állapotot idéz elő a búvárnak az elmerülés pillanatban. Ha már ez jól megy a búvárnak, jön a lemerülés gyakorlása a kívánt mélységre. Itt az ideális testhelyzet felvétele, megtartása, a süllyedési sebesség szabályozása, kontrollja a lényeg. Ha ez is eredményes és meggyőző már, jön a szép és lassú felemelkedés a búvárkomputer segítségével. Itt is a testhelyzet és a térfogat szabályozás a hangsúlyozott a haladó búvár tanfolyam e részénél, mellyel megvalósul a megfelelő sebességű, kontrollált emelkedés a biztonsági megálló szintjéig. Ez a merülés egyik legkönnyebben elhibázható és biztonság szempontjából egyik legfontosabb része. Amikor a búvár tele van nitrogénnel a merülés végén, nagyon nem mindegy, hogy hányszor lépi túl az emelkedési sebességet!

 

Az eddig búvár technikák sikeres elsajátítása után jöhet a következő blokk a haladó búvártanfolyamon. Itt az első részben a lebegés szabályozása, a megfelelő és ideális merülési testhelyzet beállítása a súlyok/búvármellény beállításának változtatásával, illetve a búvár mellény szelepeinek megfelelő és praktikus használata az első gyakorlat a búvár tanuló számára. Ezt a biztonsági gyakorlatok követik, de csak ha már jól megy a lebegés minden búvár számára. Megtanulunk lebegve reagálni arra a szituációra, ha kiüti, ki rúgja más búvár véletlenül a reduktort szánkból. A nehézsége a gyakorlatnak, hogy a tüdőnk tele van levegővel és ez emeli a búvárt. Sok gyakorlással viszont képesek leszünk a búvár reduktort megkeresni és visszatenni lebegve úgy, hogy a lebegésünk és merülési szintünk csak alig változik meg és nyugodt lelkiállapotban tudunk már reagálni egy ilyen esetleges szituációra. A haladó búvár tanfolyam e gyakorlata során a tanuló veszi ki a búvár reduktort a szájából minden esetben. A következő gyakorlat egy önfejlesztő gyakorlat a búvár számára, ahol a búvár megtanul egy percig búvármaszk nélkül, nyitott szemmel lebegni egy szinten egy fix pont közelében, majd azt visszatenni és üríteni. Ezzel a búvár vízbiztonsága látványosan megnövekszik.

Ezt követi a társ levegővel ellátása két különböző módon, de mindezt szintén lebegve és a merülési szintet megtartva. A végén már levegőt adni és kapni lebegve, egy rutinszerű dolog a búvároknak. A biztonsági gyakorlatok után jöhetnek a praktikus haladó szintű búvár gyakorlatok, mint a "barlangi úszás technika". Az oktatási célra kiépített platformok körül haladva addig gyakoroljuk, míg a búvár lába már rááll a technikára és élvezi azt használni. Persze a búvár tanuló érti és tudja, hogy miért előnyös ezt a technikát használnia. Jöhet a következő haladószintű búvár technika, a tolatás gyakorlása búvár uszonnyal. Ez a fotózást fontolgatóknak lesz majd nagyon hasznos. Nem kell kézzel hadonászni ahhoz, hogy hátrafelé mozogjunk egy fél métert, ha szükséges.

A blokk utolsó gyakorlata a lebegés tökéletesítése, ahol máris hasznát veszi elsőként a búvár a tolatásnak is. A nyakba akasztott és egy zsinórra lógatott fém tüskét kell a platformra állított szűk szájú üvegbe ereszteni úgy a haladó búvár képzésen, hogy csak a testhelyzettel és a búváruszonnyal mozoghat a búvár és kezét természetesen nem használhatja. Igaz, mire ide eljutunk, már nem is akarja a búvár a kezét használni a mozgása koordinálására!

Ha az eddigiek megvalósultak a haladó szintű búvártanfolyamon, jöhet a víz alatti navigáció. Ezen belül is a nehezebb, az egyenes vonalban tájolás és távolság mérése. Itt először a búvár tanoncok a parton gyakorolnak a búvár oktató vezényelésével, és amikor már jól megy a technika, akkor folytatják a víz felszínén légző csővel. Ha ez a verzió is jól megy, és már minden búvár tudja korrigálni a lábak közötti tempó különbségből adódó kanyarodást, akkor folyathatják a víz alatt párokban, úgy, hogy mindig az egyikük tájol, a másikuk távolságot mér. Ennél a gyakorlatnál a távolságot még a búvár uszonycsapások számolásával határozza meg. Mivel a haladó búvár tanfolyam e feladatának gyakorlása hosszasan megy, számos alkalommal kell alkalmazni az elmerülést, lemerülést és felszínre emelkedést a nap során tanultak szerint. Ez a technika itt nagyon megerősödik minden búvárban, miközben egyre jobban és egyre pontosabban megy a tájolás és távolság mérés. Ezt követi a négyzet tájolása, melyet hamar siker szokott koronázni a sok egyenes vonalú gyakorlás miatt. Itt már nem csak tájol és számol a búvár tanuló, hanem megtanul egy szinten merülni csak a fülre ható nyomás segítségével akkor is, ha nem látja állandóan a fenékszerkezetet és nincs körülötte fix pont.

A következő rész két dologból áll. Megtanulni biztonságosan és szabályosan éjszaka merülni úgy ,hogy közben végig tájékozódik a merülõ páros. Itt egy másik tájékozódási módszert tanulnak meg a tanulók az elõre megtervezett háromszög formájú merülési terv és az égtájak alkalmazásával, illetve egy másik fajta távolság mérésével. A két tanuló összedolgozik és megpróbálja a merülési tervet tartva az útvonalat tájolóval tartani úgy, hogy közben a merülési idõt is figyelni kell. Hatásos és tanulságos gyakorlat, mikor a tanuló páros a merülést 30 perc múlva ott fejezi be, ahol elkezdte, miközben sok száz métert tettek meg a víz alatt és csak a tájolóra és a komputer információira, illetve egymásra hagyatkoztak.

Újabb vizes blokk következik, melyben elsõként a biztonsági megálló megtartása szerepel és csak a komputer segítségével, egyéb fix pont nélkül. Mindezt nagyobb mélységbõl érkezve kezdi meg. Ezt követi a jelzõbója kezelése, felengedése, melyet sok gyakorlással lehet megfelelõen elsajátítani. A továbbiakban egy víz felszíni kifárad búvár segítése, majd egy eszméletlen búvár mentése, partra juttatása szerepel a programban.

Egy újabb gyakorlat következik, mely kizárólag a stressz csökkentésére irányuló gyakorlat. Itt a búvárnak magán, illetve a félelmein kell úrrá lennie. A gyakorlat könnyű és mindenki elsőre meg tudja csinálni, de ezt a búvár tanuló nem hiszi el előtte. Az egész gyakorlat térdelve 3 méter mélyen bonyolódik és a búvár tanuló egyedül csinálja azt búvár oktató közvetlen jelenlétében. A siker nagy önbizalmat, lelki nyugalmat ad a búvárnak a későbbi merülések során, a stressz szintje jelentősen csökken.

Utolsó gyakorlat a tárgykiemelés következik, mely során megtanulja a búvár tanuló kezelni az emelőballont, mellyel a tárgyat először mélyebbre, majd sekélyebbre kell, hogy juttassa, miközben folyamatosan kell szabályoznia a saját és a ballon térfogatát is a lebegéshez. Ez a gyakorlat a lebegésszabályozás további tökéletesítésében is nagy segítséget nyújt a tanulónak.

A haladó búvár tanfolyam közben nem a gyakorlatok "letudása" a lényeg, hanem elsajátítása, tényleges megtanulása és alkalmazása! Ha ez megvalósul a búvár tanuló számára, elértük a kívánt eredményt és a búvár valóban haladó búvár lett és vélhetően annak is érzi magát!

Ha a te haladó tanfolyamod ilyen volt, vagy ehhez nagyon hasonló, akkor megérte a pénzt és a fáradtságot. Ha nem ilyen volt, hanem ennél sokkal jobb, akkor te nagyon szerencsés vagy és az búvár oktatódat nagy elismerés illeti meg. Azonban, ha tiéd nem ilyen volt, kevesebb volt, akkor kidobtad a pénzt és rosszul választottál.

 

Biztonságos és élvezetes merülést minden búvárnak.

 

Malmos Attila


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC