Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Cartagena
Cartagena



















A több mint 200.000 lakosú város a környezõ tenger-partvidék központja, az ország egyik legnagyobb kikötõjével és haditengerészeti támaszpontjával, hisz a város Spanyolország legfontosabb hadikikötõje volt a elsõ világháborúig.
Ie. 223-ban Hasdrubál pun hadvezér fejlesztette várossá, amely a Római Birodalom hódítása után Carthago Nova néven az Ibériai félsziget legjelentõsebb városává vált. A mór idõkben Kartadzsanah néven emirátusi székhely is volt. Ez idõkre datálható a fejlett mezõgazdaság és a hajógyártás kialakulása is. 1242-ben Kasztíliai III. (Szent) Ferdinánd hódítja vissza a móroktól, de véglegesen csak I. Jakab idejében válik a katolikus Spanyol Állam részévé.


A történelem számtalan nyomot hagyott a város arcán. Többek között a hírhedt kalóz, Drake Admirális is lerombolta, aki 1588-ban ide ûzte vissza a Gyõzhetetlen Armada megmaradt hajóit. A város mind az 1873-as felkelés, mind az 1936-os francoista partraszállás idején súlyos harcok színtere volt. Építészeti emlékekben igen csak bõvelkedik, de ennek ellenére idegenforgalmi szerepe csak az utóbbi években kezd növekedni.

A látnivalók közül kiemelkedik az egyik legrégebbi spanyol templom, a 12-13. században román és gótikus stílusban épült Régi Katedrális (Catedral de Santa María de la Vieja), alatt talált római kori leletek, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó, 1985-ben feltárt római színház. Lenyûgözõk az egymásra épült korok évezredes stílus kavalkádjai, a színház nézõtéren arab, és bizánci jegyeket is észrevehetünk.
 
A kilátás miatt is érdemes ellátogatni a Torres parkban lévõ Szeplõtelen Fogantatás Várhoz, vagy sétálni egyet a Kikötõi sétányokon. Itt találjuk majd a világ elsõ, 1888-ban épült tengeralattjáróját is, amelyet a helyi születésû Isaac Peral tervezett. Érdekes még a Tengeralatti Régészet Nemzeti Múzeuma is, amely több római kori elsüllyedt gálya rekonstrukcióját és leleteit mutatja be.

A város katonai jelentõségét támasztja alá az egykori Tengerész Iskola, a Katonai Arzenál vagy a Katonai Kórház, mely ma a Cartagenai Egyetemnek ad otthont. Természetesen Cartagena városából sem maradhatnak el a vallásos emlékek, barokk templomok, a stílushoz hûen díszítve pazar festményekkel és szobrokkal, köztük a város korábbi védõszentjének a Roselli Szent Szûz szobrával.
A városban a kontrasztot növelik a 20. század elején a fõúri családok számára épített luxusvillák a maguk eklektikus, modern stílusával. Itt található a Maestre-ház, a Maestre család több évtizeden keresztül uralta a La Manga-i földnyelv teljes egészét.

Szeptemberben a város fontos ünnepségei közé tartozik a felvonulás, melynek során a helyiek római és helyi népviseletet öltenek, valamint felelevenítik a második pun háború történetét.
 
 
 
 

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC