Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Síelés vagy búvárkodás?
Melyik szabadidős tevékenység a jobb számomra?


Szabadidős tevékenységek

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindkét szabadidős tevékenységet sok éve végezhetem, igaz, ebbõl az egyik a munkám is egyben, bár szeretem annyira, hogy gyakran ha megfeledkezek magamról egy kis idõre, akkor szórakozás is egyben. :-) Mindkettõben van egy közös tényezõ, amely megfogott már a kezdetekkor, ez pedig a természet közelsége. Mindkét helyszín különleges természeti szépségeket nyújt és olyan kikapcsolódást tesz lehetõvé a természetet szeretõ, értõ és értékelõ emberek számára, hogy a feltöltõdés és regenerálódás hosszú távon is érezteti hatását.
 
Sajnos egyik tevékenység sem az olcsó időtöltések közé tartozik, bár ha jók az értesüléseim, akkor a legtöbb szabadidõs tevékenység ugyanebbe, vagyis a költséges kategóriába tartozik és sem a síelés, sem a búvárkodás nem lóg ki ezek közül jelentõsen. Az emberek érdeklõdése a szabadidõs tevékenységek iránt nagyon jelentõsen eltérõ. Vannak olyanok ezek közül, melyek tömegeket vonzanak és vannak olyanok, ahol az érdeklõdés jóval kisebb. Ez a fõ oka is annak, hogy ez az írás megszületett.
 
Az évek alatt azt kellett tapasztalnom, hogy mindig vannak olyan szabadidős tevékenységek, melyek felfutóban vannak és egyre nagyobb tömegeket kezd el érdekelni. Ennek nyilván számos oka van, melyrõl oldalakat lehetne írni, de az egyik ezek közül olyan ok, amit itt meg kell említenem. Ez pedig a divatosság, a "menõség". Mindkét számomra kedves tevékenységben szembetûnõ volt ez a hatás, mind amellett, hogy sajnos a búvárkodás jelenleg megy ki a divatból, már nem menõ. Ennek van elõnye is, melyet már lehet is érezni, ugyanis lassan csak olyanok maradnak a búvárkodás mellett, akik ezt a tevékenységet annak tényleges szépségei miatt szeretik és végzik!
 
A síelésnél is már megfigyelhetõ ugyanez a tendencia, bár még nem ilyen mértékben, de tételezzük fel, hogy már itt is eljutottunk ehhez a ponthoz és szinte csak a természetet, sportolást szeretõ emberek maradtak meg e tevékenység mellett is.
 
Amennyiben ezt vesszük alapul, akkor nagyon jelentős különbség figyelhetõ meg a két szabadidős tevékenység között. Ha csak a 2000-es évek elejétől 2010-ig terjedõ idõszakot vesszük és a két tevékenységgel foglalkozók számát nézzük, az arányok közel hasonlóak voltak, vagyis nagyjából annyi ember tanult meg síelni, mind amennyi búvárkodni. Kizárólag magyar viszonylatban értem ezt, hisz semmilyen rálátásom nincsen más országok alakuló, változó érdeklõdésére. Az utóbbi pár évben viszont ez az arány nagyon jelentõsen eltolódott a síelés javára. Míg a búvárkodás iránt érdeklõdõk száma a sok éves átlaghoz képest is a 40%-ra csökkent (itt a tanulók és a búvárkodók számát együtt értem), addig a síelés iránt nem, vagy nem jelentõsen csökkent az érdeklõdés. Mi okozhatja ezt a nagyon jelentõs változást az érdeklõdésben?
 
Vegyünk sorra pár tényezõt, melyek befolyásolhatják és elõidézhetik az arányok eltolódását. Elsõként nézzük a legalapvetõbb tényezõt, az árakat. Lehet, hogy a búvárkodás sokkal többe kerülne, mint a síelés? Hasonlítsunk össze egy búvár házaspárt és a síelõ párt egy-egy egyhetes, európai programnál (nem repülõs). Vegyük elsõként az odajutás költségeit. Mindkét esetben a távolság hasonló, 5-7 óra autózást jelent, ha szomszédos országokat veszünk alapul, síelésre Ausztriát, ahol sok ezer sípálya található, és Horvátországot, ahol szintén sok ezer merülõ hely található. Ez tehát hasonló költséget jelent. Az idõszak nem üti egymást, az egyik nyári program, a másik elsõsorban téli program.

Nézzük ez után a szállás árakat. Tengerparton jó minõségû és tengerparti szállást a fõszezonban 22-25 €/fõ/éj-ért lehet találni. Síterepen fõszezonban nem pályaszállás estében 35-40 €/fõ/éj, pályaszállás esetén 50-60 €/fõ/éj. Tehát a szállás árak kifejezetten magasabbak és ez teszi ki a költségek jelentõs részét, tehát ez nem a síelés javára kellene, hogy fordítsa az elõnyt. Nézzük a merülés, illetve a síbérlet árakat. 5 nap merülés (10 merülés) 200-250 €/búvár, míg az öt napos síbérlet szintén 200-220 €/fõ körül mozog régiónként kissé eltérõen. Itt valóban a síelés javára fordult a mérleg, de vajon egy nyaralásnál 20-30 € plusz költség jelenthet tömeges érdektelenséget. Nem hinném, fõként azért sem, hisz ha összes költségeket nézzük, akkor még mindig a búvárkodás vezet jelentõsen. Van még a felszerelés kérdése. Ha megveszi a síelõ, vagy a búvár a felszerelést, akkor nagyságrendileg ugyannyiba kerül. Ez egy se olcsó, se drága kategória esetén hozzávetõleg 250.000 Ft egy komplett felszerelés esetén mindkét tevékenységben. Ha bérelünk felszerelést, akkor is hasonlóak a kiadások, bár síelés estén nem tudunk mindent bérelni.
 
Összegezve a dolgot, akárhogy számolunk, a síelés magasabb költségekkel jár, tehát ez nem lehet az igazi oka a változásnak.
 
Lehetséges lenne, hogy a körülményekben kell keresni az okot? Vegyük akkor ezt is sorra. Koránkelés a nyaralás alatt. Egyik helyen sem feltétlenül szükséges véleményem szerint. Nézzük az idõjárást. E tekintetében a búvárkodásnál a hullámzás okoz gondot, a síelésnél a túlzott hideg, a nagy szél, a havazás és az enyhe idõ is. Sorban állás csak a síelésnél létezõ dolog, ott viszont bizonyos napszakban elkerülhetetlen. Cipekedésben nagy a hasonlóság, mindkét tevékenysége esetén szükséges velejárója a tevékenységnek. Nézzük az aktív tevékenységgel eltöltött idõt egy napon. Ha csak a csúszás idejét nézzük, akkor egy egész napos kint tartózkodás esetén 2-3 óra, a többi idõt a felvonóban, a hüttében és egyéb dolgokkal töltünk. A merülés jó esetben 2 x 1 órát jelent a víz alatt, ami azt jelenti, hogy itt sem jelentõs az eltérés. Sérülés veszély. Lehet sokféleképpen értelmezni ezt a dolgot, de mégis, ez csak a síelésnél reális veszély, búvárkodás esetén errõl nem beszélhetünk. Aki síel, az pontosan tudja, hogy mirõl beszélek.
Így hát, ha mérleget kell készíteni, akkor itt sem a síelés került elõnybe nálam.
 
Talán abban kell keresni az okot, hogy az egyiknél az egész család együtt tudja végezni a tevékenységet, míg a másiknál ez nem lehetséges. Ez csak részben igaz, de igaz. A síelés esetén már pár éves kortól lehetséges a tanulás és valóban az egész család együtt síelhet. Kérdés, hogy a 3-6 éves gyermekek ezt mennyire élvezik??? A búvárkodás esetén a hasonló korú gyermek szintén megtanulhat úszni, sõt egy szabadtüdõs tanfolyamot is elvégezhet bármikor és akár egész nap a vízben lehet, de semmiképpen nincsen arra kárhoztatva, hogy az apartmanban várja a szülõket. Kérdés, melyiket csinálja a gyermek szívesebben, strandol, pancsol, sznorkelezik a nyárban, vagy síel a szokásos és ismert körülmények között a pályán? Családonként és gyerekenként változik, de a végeredmény szerint megint nem lesz jelentõs különbség, de ha lesz is, ismét nem a síelés irányába.
 
Lassan kifogyok a lehetőségekbõl, amit vizsgálni, összehasonlítani lehetne a két tevékenységgel kapcsolatban, de olyat már nehezen találnék, amire egyértelmûen azt mondhatnánk, hogy az akkora különbséget okoz, hogy világosan magyarázza a búvárkodás iránti érdeklõdés ilyen mértékû csökkenését a síeléssel szemben.
 
Ennek ellenére én próbáltam rájönni az okára és idõm is volt bõven gondolkodni, lassan 2-3 éve teszem ezt és elsõsorban azért, mert ez nekem "vérre" megy sajnos, hisz ez a munkám, a hobbym és a szerelmem is egyben. 
 
Lehet, hogy gyenge magyarázat amire jutottam, ráadásul semmilyen tanulságot sem ad senki számára, ez csak egy megállapítás. Úgy gondolom, hogy a fõ ok az, hogy a síelést az emberek a saját megszokott közegükben végezhetik, még akkor is ha sokszor sérüléseket szenvednek eközben és emiatt veszélyesebbnek számít a tevékenység. A búvárkodást viszont egy számukra idegen közegben kellene végezniük, ami sokak számára ijesztõ, elrettentõ, félelmetes és visszatartó. Sajnos jelenleg is csak a népesség egy része tud úszni, még kisebb része kedveli a vizet és még kisebb része szereti azt igazán. Ha szeretik is, sokan csak addig, míg a lábuk leér! Azt gondolom, hogy ez a valódi ok és abban a bizonyos felfutó idõszakban ez azért nem tûnt ki, mert annyira divatos volt a búvárkodás, hogy "sorakoztak" a tanulók évrõl-évre és emiatt úgy éreztük, hogy egy fajsúlyban vagyunk a síeléssel, de talán soha nem is voltunk abban, csak ezt hittük. :-(

Malmos Attila
 
 
 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC