Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Búvártanfolyam tóban, vagy tengerben?
Hol is végezzem a búvár tanfolyamot?

 

Búvártanfolyam elvárások

Feltételek, melynek meg kell felelni. Először is azt kell tudni, hogy bármelyik helyszínről legyen is szó, számos feltételnek kell megfelelnie, hogy alkalmas legyen búvártanfolyam lebonyolítására. Így tehát, vegyük tehát sorra ezeket az alapvető feltételeket, melynek bármely helyszínre igaznak kell lennie.

Vízparti létesítmény 

Mivel a tanfolyam vizes programjai több napot vesznek igénybe, elvárható, hogy közvetlenül a vizes program helyszínén legyen a parton az a létesítmény, ahol a tanulóknak lehet eligazítást tartani a vizes programok elõtt, között és után, fedett helyen és persze zavartalanul. Az is elvárható, hogy legyen öltözõhelység, mosdó, esetleg zuhanyzó az épületben. Az sem nagy baj, ha esetleg konyhával is rendelkezik, hogy nem kelljen napokig szendvicsen élni a tanulónak. A legcélszerûbb dolog az, ha a tanuló ott is tud lakni közvetlenül a vízparton. Minden felesleges dolog napközben, úgy mint merülések közötti utazás, vagy gyaloglás, esetleg elázás az esõben, táplálék után mászkálás, elvonja a figyelmet és az energiát a tanfolyamtól és hátráltatja azt, nem beszélve a tanulók folyamatos elkéséséről!

Nézd meg, nálunk hogyan épül fel egy alap búvártanfolyam, egy kezdő búvároktatás »»»

Tanfolyamos vízterület

Itt is számos szempontnak kell megfelelni a helyszínnek. Elõször is könnyû vízbejutás és vízbõl kijutás lehetõségével kell, hogy rendelkezzen, csúszásveszély nélkül. A helyszínen hajóforgalom nem lehet, hisz egy tanulóval bármely pillanatban a felszínre kell tudni jönni a tanfolyam során. A víz hõmérsékletének ajánlott minimum 20 C fok körül lennie, hogy a gyakorlatok által megkívánt idõt fázás nélkül lehessen lent tölteni a tanfolyamos ruhákban. A látótávolságnak legalább akkorának kell lennie, hogy az összes gyakorlat esetén a tanuló biztonságban érezze magát. A víz mélysége alkalmas legyen a tanfolyamos merülésekre, legyen lapos sekély rész (kb. 2-4 m), ahol könnyen lehet térdelni és legyen olyan mélység is, ahol a nyílt vízi merülések során át lehet lépni a 10 méteres vízmélységet. Az áramlás és egyéb környezeti viszonyok ne tudják befolyásolni a tanfolyam menetét.
Megközelítés. Ez is lényeges lehet, hisz ha egy tanfolyam helyszínére 10 órát kellene autózni, akkor annak idõ és költség ráfordítása nem lenne reális. A tanfolyam árával arányban kell állnia ennek a költségnek is, melyet egy esteleges közös utazással is lehet csökkenteni.

Nézd meg, nálunk hogyan épül fel egy búvártanfolyam, egy kezdő búvároktatás »»»

Búvár túra, mint búvártanfolyam helyszín

Ez a legkevésbé alkalmas helyszín, bárhol is legyen. Ennek oka, hogy az a helyszín, mely alkalmas végzett búvároknak élményszerû merülésekre, jellemzõen nem alkalmas semmilyen szempontból a tanfolyam elvégzésére. A síoktatást sem fekete pályán kezdik 2000 méter felett hófúvásban és szélben. Így kell ebben az esetben is értelmezni a dolgot. Mély a víz, általában hajóról merülünk, áramlások vannak, sekély mélység alig található és a merülési helyszínek nem a tanfolyamnak vannak alárendelve, hanem a végzett és részben tapasztalt búvárok igényeinek. Ilyen esetben nem marad más, mint az oktatónak kell megalkudni a feltételekkel és kihozni a legjobbat az ideálisnak nem mondható körülményekbõl, mely nem minden esetben lehetséges, de ha meg is valósítható, messze elmarad az elvárható szinttől.

Előnyök és hátrányok tóban végzett búvártanfolyam esetén

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a fent leírt kritériumoknak megfelelõ, abszolút ideális helyszínrõl beszélünk most, mely búvároktatásra lett kialakítva, kiépítve. 
 
Előnyök: Könnyû megközelíteni, rövid utazással és kis ráfordítással elérhetõ kb. 2 óra alatt. A helyszínen minden elérhetõ áron van a tanuló számára, étterem, szállás, élelmiszerek. A víz édesvíz, mely a tanulónak könnyebben kezelhetõ, ha a szájába, orrába, szemébe megy. Az édesvízhez kevesebb ólmot kell használni, mely jóval kényelmesebb a tanulónak. Az idõjárás és a szélviszonyok nem tudják nehezíteni a tanfolyam menetét, mivel nem képzõdnek nagy hullámok. Több oktatót lehet hívni a képzésre, hisz a tanfolyam költségei látványosan kisebbek itthon. Ez lehetõvé teszi, hogy szükség esetén akár egy tanulóval egy oktató foglalkozzon. Esténként közös programot lehet tartani, hisz itthon egy éttermi vacsorát mindenki meg tud fizetni. Eközben órákon át lehet a búvárkodásról beszélgetni, sõt, a tanulók által feltett összes kérdést meg lehet válaszolni, mely a búvárkodás élményszerûségét, megkedvelését eredményezi, nem beszélve a tanuló oktató bizalmi viszony elmélyítésérõl, mely a tanfolyam további menetét és a fejlõdést támogatja. Búvároktatásra épített tanpálya segíti és gyorsítja a tanulók fejlõdését, a víz alatti objektumok pedig élvezetesebbé teszik a tanfolyamos merüléseket. A párban merülésnél eredményesebben megtanulják az egymásra figyelést a korlátozott látótávolság miatt.
 
Hátrányok: A látótávolság csak néhány méter a tengerben tapasztalt 10-20 méterhez képest, de ez nem miden tanulónak hátrány. A tanfolyam vége felé, mikor a tanuló képes már másra is figyelni, kevesebb élõlénnyel találkozik, mint tengerben.

Előnyök és hátrányok tengerben végzett búvártanfolyam esetén

Itt is kihangsúlyoznám, hogy a helyszín minden szempontból megfelel a fentebb leírt minden feltételnek! Az összehasonlításnak csak így van egyáltalán értelme. Más tengeri helyszínek, melyek a fenti feltételeknek nem, vagy csak részben felelnek meg, nem képezik az összehasonlításunk alapjait!

Elõnyök: Elsõként ismét a látótávolságot említeném, mely bizonyos tanulóknál elõnyt jelent. A merülések alatt már láthatnak élõlényeket a tanulók, már amennyire van erre már képességük. Könnyedén tudjuk a 18 méteres maximum mélységet is produkálni az utolsó tanfolyamos merülés alatt. A tanfolyam végén, ha a tanuló még a helyszínen marad, lehetõség van élmény merülésekre, melyet a búvár pluszban kel, hogy fizessen.

Hátrányok: Többszörösen többet kell utazni, mint a belföldi helyszínhez és ez sokkal többe kerül. A szállás árak minimum a duplájába kerülnek, mint belföldön. Esténként kevés eséllyel lehet közös programot tartani és búvárkodásról beszélni órákon át, mivel mindenki mást tervez estére és sok esetben nem is egy helyen laknak a tanulók. Az éttermi árakat is 1,5-2-es szorzóval kell számolni. A nagyobb vízfelület és nagyobb mélységre való rálátása a tanulónak sok esetben megnövekedett stresszt okoz, melyet csak nagy fáradsággal és energiával, vagy sehogy sem tudunk oldani és így nem lehetséges a továbbhaladás sem. A tanuló esetenként be sem fejezi emiatt a tanfolyamot. A legnagyobb hátrány azonban az idõjárás. A tengeren szinte állandóan fúj a szél. Ha ez egy határt átlép, mely elég gyakran megesik, akkor a hullámok mérete miatt nem lehetséges a tanulót vízbe vinni. Ha ez a szeles idõ több napig tart, nem tudjuk a tanfolyamot befejezni. Ritkán, de ez is elõfordult már.

Mi hát akkor a legjobb helyszín a búvártanfolyam elvégzésére?

Melyik lehetõséget válasszam, mi lenne a leghelyesebb, a legjobb számomra? Van ajánlás igen és nem is annyira különleges. A tanfolyamot belföldön, tóban elvégezni olyan helyen, mely a fenti feltételeknek abszolút megfelel, majd néhány héten belül tengerben merülni az oktatómmal egy sorozatot, mely legalább 6-7 merülésbõl áll. Ezzel a megoldással olyan tudásra és tapasztalatra tesz szert a tanuló/búvár, mely a legjobb neki minden szempontból. Ezekkel a plusz merülésekkel a tóban végzett tanfolyam után olyan tudásszint növekedés érhetõ el, hogy akár több hónapos kihagyás sem hagy maradandó nyomokat a búvár tudásodon, nem beszélve a merüléseken ért élményekrõl, melyek különleges emlékek lesznek hosszú idõ át. 
 
Remélem, tudtam segíteni a helyes döntés meghozásában. :-)

Malmos Attila

Nézd meg, nálunk hogyan épül fel egy alap búvártanfolyam, egy kezdő búvároktatás »»»
 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC