Kövess minket!   Facebook logó Youtube logó

Többet Ceylonról

Kultúra és vallás

A Sri Lankai kultúrában kiemelkedő szerephez jut a vallás. A lakosság 70%-a buddhista, de találkozhatunk keresztény és hindu templomokkal is. A buddhista templomok igencsak különböznek a hindu templomoktól: a hindu templom számtalan pici szobrocskával díszített színes, feltűnő, hivalkodó épület, míg a buddhista templom kevésbé harsány, természet közelibb. A fafaragás művészete Sri Lankán ősi múltra tekint vissza. Többfajta fát faragnak: rózsafát, ébenfát, tikfát, mahagónit, balzafát s az illatos szantálfát.

Klíma és növényzet

Sri Lanka trópusi ország: esős és száraz évszakok váltják egymást. Az esős évszakban sem hűl le a levegő, az átlaghőmérséklet 27 C fok. Sri Lankán csodálatosan dús és változatos a vegetáció. Az ország tíz százaléka védett terület. 10-15 fajta orchidea honos a szigeten, az elefántláb fa oly hatalmas és koronája pedig olyan széles, mint egy óriási esernyő. Alatta 1500 ember is elfér.
Kókusz- és datolyapálmából annyi van, mint Szabolcsban almafából. A nemzeti italuk is kókuszból készül, az ún. Arrack pálinka. A kókuszdió mellett sok más egzotikus gyümölccsel is büszkélkedhet Sri Lanka. A mangón, a papayán, a rambutánon, az ananászon, az avokádón és a dinnyén kívül van pl. piros banán is. A piros banánnak csak a héja piros, belül fehér, de az íze jobb, mint a sárga banáné. A sri lankaiak fő tápláléka a rizs. Az utakat országszerte vízzel elárasztott rizsföldek szegélyezik. A nemzeti étel a currys rizs. Ez a Sri Lanka kenyere. A ceyloni tea már az angol gyarmati időkben fogalom volt, s a tea maradt máig az ország legfontosabb kiviteli cikke.

Állatvilág
A sziget állatvilága feltűnően gazdag és sokszínű. A legjellemzőbb állatok: az elefánt, a leopárd, a majom, a krokodil, a teknős, gyümölcsevő denevér és a papagáj. 43 kihalófélben levő veszélyeztetett állatfajt tartanak számon. Színes papagájrajokat többször is láthatunk elrepülni a fejünk fölött, ám szürkület után felváltják őket a denevérek, melyek szárnyának fesztávolsága eléri a 60 cm. Utunk során rengeteg majommal találkozhatunk. A majmok nagyon közel merészkednek az emberhez, akár egy méternyire is megközelítik, s hajlamosak elcsenni ezt-azt a nyitott táskákból. Ám ezek vad majmok, a harapás- és karmolás veszély miatt óvatosan kell barátkozni velük. Ne nézzünk a majmok szemébe, mert kihívásnak veszik. Nehéz elképzelni Sri Lankát elefántok nélkül. Az elefánt központi figurája a sri lankai képzőművészetnek is. Dolgozó elefántokat látni az út mellett, elefántok hűsölnek a folyókban és az ősi dagobákat is elefántok segítségével építették.

A helyi közlekedés
Az ország közlekedését elsősorban buszok biztosítják, de rövidtávon a legjobb a helyi taxi, az ún. "tuk-tuk". Ez egy háromkerekű járgány, olyan, mintha egy motorbiciklire plusz egy kereket és egy utazókasznit eszkábáltak volna. A tuk-tuk kétszemélyes, és az egész országban rengeteg "futkos" belőle.

 


A cikkhez kapcsolódó képek

 

Ebben a témában talál még 97 cikket: Tudástár

Következő búvártúrák

Daedalus-Fury Soal-Elphinstone búvárszafari
2024. május 31 - június 07.

Érdekel!

Fényes-források búvártúra - 04
2024. április 06.

Érdekel!

SzezonNyitó Trogir búvártúra és nyaralás
2024. június 12-16.

Érdekel!

Extra-akciós Maldív szigetek nyaralás-búvárkodás
2024. október 18-26.

Érdekel!

Kövess minket!

YouTube: AquanautaBC